Gündem
11 Oca 2016 08:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:17

Basın Konseyi'nden çarpıcı 10 Ocak afişi!

Basın Konseyi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında ilginç bir afişle protesto kampanyası yürüttü.

 Basın Konseyi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ortaklığıyla, gazetecilerin sorunlarına ve halkın haber alma hakkına dikkat çekmek için İstanbul, Ankara ve İzmir'de 100 billboarda görseller asıldı. Afişlerde, ‘10 Ocak Çalışamayan Gazeteciler Günü' ibaresi yer aldı.

Basın Konseyi ve İGC'den konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Amaç; 10 Ocak ‘Çalışan' (Çalıştırılmayan) Gazeteciler Günü'nde, gazetecilerin gazetecilik faaliyetlerinin engellendiğini ve halkın haber alma hakkının vazgeçilmez olduğunu bir kez daha hatırlatmak. Basın Konseyi ve İGC olarak; kamuoyunun haber alma hakkı için mücadele etmeye devam ettiğimizi bildiriyor, halkı ‘haber'ine ve özgürlüklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”



Son bir yılda bini aşkın gazeteci işinden edildi

2015 yılında medya sektöründe yaşanan toplu işten çıkarmaların bazıları şöyle: Kanal A'da 65 kişi işten çıkarıldı. FOX TV 75 çalışanla yollarını ayırdı. Doğan Medya Grubu'na bağlı D Productions bünyesinde 28 ismin görevine son verildi. İpek Medya Grubu'na kayyım atanmasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir bürolardan 200'e yakın kişi işsiz kaldı. Samanyolu Grubu'na yönelik karartma sonrasında 600 gazeteci işinden oldu. Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji eki ve İzmir Bürosu'nun kapanması sebebiyle 23 gazeteci de işsizler kervanına eklendi. TRT Türk'ten de aralık ayının son günlerinde yaklaşık 80 çalışan işten çıkarıldı.

Kapkara bir tablo ile karşı karşıyayız

Pak Medya İş Genel Başkanı İsmail Topçuoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde basın özgürlüğü açısından kapkara bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu dile getirdi. Yazılı bir açıklama yapan Topçuoğlu şunları anlattı: “Halen Hidayet Karaca, Can Dündar, Erdem Gül, Mehmet Baransu, Gültekin Avcı gibi basınımızın önde gelen isimlerinin de aralarında bulunduğu 30 gazeteci cezaevinde bulunmaktadır. 100'ü aşkın gazeteci ise yaptığı haberler, dile getirdiği görüşler ve iktidara yönelttiği eleştiriler sebebiyle gözaltına alınmış, haklarında soruşturma açılmıştır. Bütün demokratik kurumları, basın özgürlüğünün bir an önce yeniden tesis edilmesi için işbirliği yapmaya çağırıyoruz.”

Basın, bu ortamda bayram yapamaz

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, gazetecilerin hapse atıldığı, ‘çeşitli yöntemlerle kabul edilemez baskı altına alındığı, işsizliğe mahkum edildiği' Türkiye'de, medyanın bayram kutlamasının mümkün olamayacağını söyledi. Gazetecilerin ‘potansiyel suçlu' olarak görüldüğünü dile getiren Bilgin, “Gazetecinin yandaşı, yoldaşı, paraleli, üçgeni, dikdörtgeni olmaz. Gazeteci haber peşinde koşar, haberini mesleğin kurallarına, etik ilkelere göre tamamladıktan sonra da, kime yarar, kime yaramaz demez, yazar.” ifadelerini kullandı. Nazmi Bilgin, sadece Can Dündar, Erdem Gül veya Hidayet Karaca için değil, hapisteki tüm gazeteciler için ‘adalet' talep ettiklerini aktardı.