Polemik & Kulis
14 Eyl 2012 15:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:08

BASIN KONSEYİ'NDE FOTOMONTAJ SKANDALI! TV8 SUNUCUSU GÖKMEN KARADAĞ NASIL İSYAN ETTİ?

Basın Konseyi Başkanı Birgit'in fotoğraf skandalına karşı en sert tepki konsey üyesi Gökmen Karadağ'dan geldi

Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit’in fotoğraf skandalı konseyi karıştırdı.

Basın Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TV8’in Haber Aktif programının sunucusu Gökmen Karadağ tepkisini bir basın açıklaması ile duyurdu. Yazılı olarak yapılan açıklamada olayın vahim boyutuna dikkat çekildi.

Karadağ açıklamasında Orhan Birgit’in meslek ilkelerine aykırı davrandığını vurgulayıp, "Sağlık Bakanlığı, Basın Konseyi’ne o fotoğraf beyanıyla ilgili şikayette bulunsa Konsey’in yaptırım kararı vermesi muhtemeldir. Böyle bir çelişkiyi de hiçbir kurum kaldıramaz" değerlendirmesinde bulundu.

İşte Gökmen Karadağ’ın konseyde fırtınalar kopmasına yol açacak o açıklaması;

"Basın Konseyi’nin, Hatay Valiliği’nin tedbirleri arasında basın açıklamalarının da yer alması üzerine Hatay ziyaretinde gerçekleştirdiği temaslardan sonra düzenlediği basın toplantısında ciddi bir gazetecilik hatası yapıldı. Konsey Başkanı Orhan Birgit kamuoyunun dikkatini hak eden birçok iddiayı gündeme getirdi ama "Bize maalesef devletin sağlık ambulansları içerisinde silah taşındığını gösteren fotoğraflar verildi" diyerek gösterdiği, fotoğraf çıplak gözle bile şüphe duyulacak bir fotoğraftı. Nitekim kendisi de daha sonra bu fotoğrafın fotomontaj olduğunu açıkça beyan etti.

Basın Konseyinin en önemli işlevlerinden biri medyada kişi ya da kurumların hak mağduriyeti iddiaları/şikayetleri karşısında konuyu değerlendirerek bir karara varmaktır. Bu karar şikayetin reddi ya da yerindeliği şeklinde olup yerinde bulunması durumunda uyarı ya da kınamayla sonuçlanır. Bazen de şikayete gerek kalmaksızın Yüksek İstişare Kurulu resen işlem başlatır.

MESLEK İLKELERİ İHLAL EDİLDİ

Sözü edilen olayda "Bize maalesef devletin sağlık ambulansları içerisinde silah taşındığını gösteren fotoğraflar verildi" denilerek yapılan açıklama Basın Konseyi Meslek İlkeleri’nin ihlali anlamında değerlendirilebilir. Bu fotoğrafı en temel gazetecilik şüpheciliği ve Basın Konseyi Meslek İlkeleri dahilinde sorgulamayıp alelacele duyurması Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit’ten beklenmeyecek bir harekettir.

KURUL ÜYELİĞİMİ GÖZDEN GEÇİRİRİM

Basın Konseyi Yüksek İstişare Kurulu’nun ve Sayın Başkan’ın bu konuyla ilgili önümüzdeki süreçte nasıl bir tavır takınacağı önem taşımaktadır. Bildiğim gazetecilik doğruları karşısında kayıtsız kalınması ya da konunun geçiştirilmesi durumunda Yüksek İstişare Kurulu üyeliğimi gözden geçirmem kaçınılmaz olacaktır.

FOTOMONTAJI KABUL ETTİ

Bu metinde dile getirdiğim hususlar Konsey’in bölgede edindiği diğer izlenimlerin soruşturulmayı hak eden vahametini boşa çıkarmaz. Ama Sayın Birgit fotomontaj olduğu çok muhtemel bir fotoğrafı "Bize maalesef devletin sağlık ambulansları içerisinde silah taşındığını gösteren fotoğraflar verildi" diye sunarak ve hemen ertesinde fotomontaj olduğunu kabul ederek zaten diğer iddialarının ve izlenimlerinin de temelini sarsmıştır.

Sağlık Bakanlığı, Basın Konseyi’ne o fotoğraf beyanıyla ilgili şikayette bulunsa Konsey’in yaptırım kararı vermesi muhtemeldir. Böyle bir çelişkiyi de hiçbir kurum kaldıramaz.

Dr. Gökmen Karadağ
Basın Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi