Gündem
08 Kas 2010 11:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:46

BASIN KONSEYİ HANGİ HABERLERDEN DOLAYI GAZETE HABERTÜRK'Ü UYARDI?

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Habertürk gazetesinde çıkan iki ayrı haber nedeniyle gazetenin uyarılmasına karar verdi.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, 14 Nisan 2010 tarihinde, birinci sayfasında “Kocam TSK’daki köstebek” başlığıyla anons edilen ve devamı dördüncü sayfada “İhanetle suçlanan kadın: Eşim TSK’daki köstebek”, 16 Nisan 2010 tarihinde, birinci sayfasında “Köstebek iddiası için inceleme” başlığıyla anons edilen ve devamı onuncu sayfada “Askeri savcılık ‘köstebek’ iddiası için inceleme başlattı” başlıklarıyla ve Tülay Şubatlı imzasıyla yayımlanan haberlerle ilgili olarak, Habertürk Gazetesi’nin “uyarılmasına”, Tülay Şubatlı hakkındaki şikayetin “yersizliğine” karar verdi. 

20 Ekim'de toplanan Basın Konseyi Yüksek Kurulu, söz konusu iki haberle ilgili olarak Emekli Tümamiral İlker Güven ve Figen Opak Çiçek’in şikayetini değerlendirdi ve şu sonuca vardı: 

Şikayet konusu yayınlar toplumu somut vakıalar hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan haberler olarak kaleme alınmış ve haberlerin emekli Tümamiral İlker Güven’in eşi Sunahanım Güven’in iddialarını yansıttığı açıkça belirtilmiştir.
 
Haberin içerdiği iddiaların, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Amiral rütbesine yükselmiş bir kamu görevlisi olan şikayetçi İlker Güven’in, kamuyu ilgilendiren faaliyetlerine ilişkin olduğu tespit edilmiştir. İddiaları ileri süren kişi de İlker Güven’in eşidir. Dolayısıyla bu iddiaların -haberde olduğu gibi- iddia niteliğinde oldukları açıkça belirtilerek yayınlanmasının, iletişim (ifade, basın) özgürlü kapsamında olduğu tespit edilmiştir.
 
Figen Opak Çiçek ve İlker Güven vekilleri, şikayet konusu yayınlarla ilgili olarak düzeltme ve cevap metinleri gönderdiklerini, ancak bu metinlerin Habertürk Gazetesinde yayınlanmadığı ileri sürülmektedir. Bununla birlikte Habertürk Gazetesi’nde yayınlanan ve şikayet konusu olan 16 Nisan 2010 tarihli haber ile ilgili olarak, 30 Haziran 2010 tarihinde İlker Güven’in gönderdiği düzeltme ve cevap metni yayınlandığı saptanmıştır. Ancak başka bir düzeltme ve cevap metnine rastlanmamış ve Habertürk Gazetesinden de yayına ilişkin bilgi alınamamıştır.
 
Figen Opak Çiçek’in Sunahanım Güven’in iddialarına karşı cevap hakkı bulunmakta iken, yayın içeriklerinde Figen Opak Çiçek’in görüşlerine yer verilmediği ve yayından sonra gönderilen düzeltme ve cevap metninin yayınlanmadığı görülmektedir. Bu sebeple Habertürk Gazetesi’nin Basın Meslek İlkeleri’nin “Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar”  şeklindeki on altıncı maddesini ihlal ettiği tespit edilmiştir..
 
Yukarıda açıklanan sebeplerle Basın Meslek İlkeleri’nin on altıncı maddesini ihlal eden Habertürk Gazetesi’nin “uyarılmasına”, Tülay Şubatlı hakkındaki şikayetin “yersizliğine” oybirliğiyle karar verilmiştir.