Polemik & Kulis
22 Ağu 2019 14:34 Son Güncelleme: 22 Ağu 2019 14:40

Basın kartlarında 'ambargo' iddiası! Listede kimler var?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında basın kartı verilmeyecekler listesi olduğu iddia edildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında bazı gazete ve televizyonların çalışanlarına basın kartı verilmemesi için “ambargo listesi” hazırlandığı iddia edildi.

Evrensel’den Birkan Bulut’a konuşan bir yetkili basın kartı başvuruları için yapılacak işlemlerden önce Evrensel’in de yer aldığı "onaylanmayanlar" listesine bakıldığını söyledi. Listede Evrensel ile birlikte Yeni Asya gazetesi ve kapatılan Dünya TV, Yaşam TV kanalları da yer alıyor. Aynı listede sendikalar, dernekler, cemiyetler diye başlıklar da bulunuyor. İddiaları sormak için Evrensel’in ulaştığı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından ise telefonlara yanıt verilmedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte Başbakanlık kapanınca, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı oldu. 24 Haziran 2018 tarihinde yeni yönetim sistemi başladı ancak basın kartı komisyonu 13 ay boyunca toplanmadı. Yıllardır “sarı basın kartı” olarak anılan basın kartlarının renkleri de "turkuvaz" oldu.

Yasaya göre gazeteciler bir yayın kuruluşunda çalışmaya başladıklarında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına başvuruda bulunuyor. Eğitim durumuna göre belirlenen bekleme süresinin ardından gazeteciler başvuru yaptıkları pozisyona göre gerektiren şartları yerine getiriyor. Örneğin; muhabir olarak başvuran bir gazeteci her ay dört tane olmak üzere imzalı haberlerini ikinci bir başvuruyla teslim ediyor. Basın kartı komisyonu, ikinci başvuruyu yapan gazetecilerin başvurusunu değerlendirerek kimlerin kart alabileceğine karar veriyor.

KART BAŞVURUSU BİLE İŞLEME ALINMAMIŞ

Ancak yeni basın kartları dağıtılmasına rağmen gazetemizin de içerisinde bulunduğu bazı gazete ve televizyonların çalışanları bu haktan yararlanamadı. Evrensel’de ilk defa basın kartı almak için başvuruda bulunan 7 gazetecinin 2 yılı aşkın süredir basın kartı başvuruları sonuçsuz kaldı. İlk başvurusu işleme alınmayan gazeteciler bu yüzden istenilen süreyi doldurmalarına rağmen basın kartı komisyonu toplantısında değerlendirmeye tabi tutulmuyor. Basın Kartı Komisyonunun kararı nedeniyle basın kartlarının yenilenmesi için başvuran hiçbir arkadaşımızın da basın kartı yenilenmedi.

Bazı gazetecilerin basın kartı başvurusunun neden uzun süredir kabul edilmediği sorulan yetkililer, “başvuru değerlendirmesinin” hâlâ sürdüğünü söyledi. Başvurunun nasıl bir değerlendirmeye tabi tutulduğu konusundaysa herhangi bir yanıt verilmedi.

"ONAYLANMAYANLAR" LİSTESİNE KART YOK

Fakat bir başka yetkili ise gazeteciler hakkında ‘değerlendirme’nin çoktan yapıldığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında “Onaylanmayanlar” başlığıyla hazırlanan listede bazı gazeteler, televizyonlar ve sendikaların yer aldığını anlatan yetkili, basın kartı başvuruları konusunda bir işlem yapmak için önce “yukarıdan gelen” bu listeye bakıldığını iddia etti.