Gündem
02 Nis 2013 23:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:07

BASIN KARTLARI DEĞİŞİYOR! SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü basın kartlarının yenileriyle değiştirilmesine karar verildiğini duyurdu.

İşte Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuru:

BASIN KARTLARININ DEĞİŞİMİ İÇİN SON BAŞVURU TARİHİ 15 NİSAN 2013

Bilindiği üzere, 23 Mart 2001 tarihli ve 24351 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliğinin 48 inci maddesinde; "Genel Müdürlükçe kartların toptan değiştirilmesine karar verilmesi halinde,

a) Kart değişikliğini düzenleyen genelge, yeni basın kartı örneği ve imza sirküleri ile birlikte valiliklere, il müdürlüklerine, basın yayın meslek kuruluşlarına ve gerekli görülen kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilir. Ayrıca Anadolu Ajansı ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu aracılığıyla da duyurulur.

b) Duyuru üzerine, basın kartı sahipleri bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesindeki usul ve belgelerle yeni basın kartı almak üzere yetkili makamlara başvururlar.

c) Kart değişikliğini takiben yeni basın kartı alanların ad soyad ve mensubu oldukları yayın kuruluşunu gösterir listeler Komisyonda temsil edilen basın yayın meslek kuruluşlarına gönderilir." hükümlerine yer verilerek Genel Müdürlüğümüze basın kartlarını değiştirme yetkisi verilmiş ve bu yetkinin nasıl kullanılacağına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Bu itibarla; Genel Müdürlüğümüz tarafından, basın kartlarının tertip, dizgi ve baskı bakımından yenileriyle değiştirilmesine karar verilmiştir. Bu karar, esas mesleği gazetecilik olan ve geçimini sadece bu yolla temin eden basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak, basın kartlarının sahtelerinin kullanılmasının önüne geçmek ve medya kuruluşlarının basın kartlarının değiştirilmesi yönündeki taleplerini karşılamak amacıyla alınmış olup Genel Müdürlüğümüzce uluslar arası standartlarda yeni basın kartları hazırlanmıştır. Yatay olarak düzenlenen yeni basın kartlarında; basın mensubunun dijital ortamda alınan fotoğrafı, kişiye özel seri numarası ve kan grubu yer alacak, vergisel işlemlerin TC kimlik numarası ile takip edilmesi nedeniyle artık işlevi kalmayan vergi kimlik numarası bölümüne ise yer verilmeyecektir.

Kartların toptan değiştirilmesine yönelik olarak, 05-15 Nisan 2013 tarihleri arasında Basın Kartı Yönetmeliğinin 23 üncü maddesi çerçevesinde yeni basın kartı başvuruları alınacak ve başvuruları müteakip yeni kartlar düzenlenmeye başlanacaktır. Mevcut basın kartları ise 15 Mayıs 2013 tarihinden itibaren geçersiz olacaktır. Mevcut basın kartlarının yenilenebilmesi için, basın kartı beyannamelerinin, halen basın kartı taşımaya devam edenlerden Yönetmelikte belirtilen şartları haiz olanlar tarafından, 05 Nisan 2013 tarihinden itibaren Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün internet sitesinden (www.byegm.gov.tr) elektronik ortamda doldurulması gerekmektedir. Beyannamelerin doldurulması işlemleri için nihai tarih 15 Nisan 2013'tür. Basın mensuplarının fotoğrafları da aynı internet sitesindeki ilgili bölüm kullanılarak yüklenecek ve beyannameye eklenecektir. Yüklenecek fotoğrafların 4,5x6 cm ebadında, yeni (son 6 ay içinde) çekilmiş olması gerekmektedir.

Halen, Basın Şeref Kartı, Sürekli Basın Kartı ve Serbest Basın Kartı taşıyan basın mensuplarının da, beyannamelerini, yine yukarıda belirtilen internet sitesinden ve aynı usulle doldurmaları gerekmektedir.
 
 Saygıyla duyurulur.