Gündem
24 Mayıs 2010 09:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:19

''BASIN KARTI KİMLİK OLARAK KULLANILMALI!..'' ARINÇ'TAN EZBER BOZACAK ÖNERİ!..

Bülent Arınç Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun Kıbrıs'ta düzenlediği 30. Başkanlar Konseyi Toplantısına katıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun Yakındoğu Üniversitesi’nde düzenlediği 30. Başkanlar Konseyi Toplantısına katıldı. Arınç, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ile iyi ilişkiler kurduklarını, toplantı için Kıbrıs’ın seçilmesinin de çok anlamlı olduğunu belirterek, toplantıya katılmaktan büyük memnunluk duyduğunu söyledi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun 30. Başkanlar Konseyi Toplantısı kapsamında düzenlenen “Medya’nın Sorunları” konulu toplantı Kıbrıs’ta geniş katılımla yapıldı. Kendisine iletilen talepleri dinleyen Bakan Arınç, basın kartının kimlik yerine kullanılması gerektiğini ifade ederek, “Basın kartı bence kimlik olarak kullanılabilmeli. Bu çok haklı bir talep. Bu konu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Konu üzerinde MASAK bile çalışma yürütüyor” dedi.

“Basın özgürlüğünden yanayım” diyen Arınç, gazetecilerin cezaevlerinde bulunmasının kendisini üzdüğünü ifade etti.  Bir çok gazetecinin soruşturmanın gizliği nedeniyle yargılandığını ve mahkum olduğuna dikkat çeken Arınç, konu üzerinde de çalıştıklarını ifade ederek, “Bu konuda çılışıyoruz. Herkese haber gönderdik. Gazeteci kuruluşlara ceza hukuku ile ilgilenlere... Konu meclis gündemine gelinceye kadar susmayı tercih eden kuruluşlar var. Konu meclis gündemine gelince gürültü çıkaranlar ve bülbül gibi konuşanlar var. Kendisinden görüş istersin susar. Bir tartışmalı konu ortaya çıkar toptan karşıyız diye gürlemeye başlarlar. Görüş göndermedin neden konuşuyorsun zamanı bekledim nerden vuracağımı bilmem lazım diyenler var” diye konuştu. 

DERSİME ÇALIŞTIM

Toplantıya gelmeden önce basının sorunları konusunda bir çalışma yaptığını, bir yıldır bu konularda görüş alışverişinde bulunduğunu belirten Bülent Arınç, dersini çalışarak geldiğini vurguladı. Sorumlu olduğu konularda başarılı olmak istediğini belirten Arınç, kendisine iletilen konuları yakından takip ettiğini dile getirdi. Arınç, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 1 yıldır sorumlu olduğum konularda sizleri dinlemek, anlamak konusunda bütün ekibimle çalışarak doğru, makul, haklı ne varsa yapmak istedim, istiyoruz. Biz isteyelim o yapsın olmaz, pekçoğu kanuni mevzuattır. Bana iletilen konuların olabilirliği konusunda benim de ikna olmam lazım. Herkes kırmızı, yeşil pasaport istiyor. İstiyorsa verelim diyebilirsiniz, ama bunun bir karşılığı var. Bizdeki gibi pasaport Avrupa’da yok bilinmiyor. Benim kırmızı pasaportum var, Bakan olsam da bazı yerlere vizeyi tasdik ettirerek gitmek zorundayım. Hiç vize olmasın, istediğimiz yere gidelim, yok böyle bir şey. Asker, komutan pasaportun en iyisini istiyor. Topluyorsunuz 100 bin pasaport ediyor. Avrupa 3 binini kabul ediyor, ne yapacğız o zaman? Avukalar yeşil pasaport verilsin diyor, gazetecileri dinliyorum onlarda pasaport işstiyorlar, işadamları kırmızı pasaport istiyorlar, herkesin kendene göre haklı gerekçeleri var, bizim yapabilmemiz ayrı bir şey, makul olanı bilmemiz gerekiyor.’’ Bülent Arınç, gazetecilerin yurt dışına çıkarken sporculara verilen gri pasaporttan verilebileceğini, bu konuda da çalışma yapılacağını sözlerine ekledi.

YENİ PAKET MÜJDESİ

Bakan Arınç, gazeteciler ve yerel medyaya yönelik yeni atılımlar içerisinde olduklarını ifade etti. Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nün kapsamlı bir çalışma üzerinde çalıştığını belirten Arınç, ’’Eski Genel müdürümüz Salih Melek zamanında basın kartlarının avantajını arttırmak konusunda çalışmaları vardı. Bu çalışmalar devam ediyor. 3 Haziran’da basın kartlarıyla ilgili yeni bir paket açıklanacaktır. Bunun içinde memnun olacağınız çalışmalar var’’ dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ise yaptığı konuşmada, gazetecilerin en önemli sorunlarından birinin “basın özgürlüğü” olduğunu söyledi. Sertel, “Yazdıkları yazılar nedeniyle kimsenin cezaevine girmesini istemiyoruz. Avrupa Birliği yolunda olan Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda yaşanan sorunlar bir an önce ortadan kalkmasını talep ediyoruz. Basın özgürlüğü konusunda Türkiye dünya sıralamasında çok gerilerde” dedi. Sertel, gazeteci cemiyetlerinin kamu yararına dernek statüsüne getirilmesini istedi.

Yerel basının en önemli sorunlarından birinin de Basın İlan Kurumu üzerinden verilen ilanların kesileceği yönündeki değerlendirmelerin olduğunu anlatan Sertel, bu sıkıntının ’Demoklesin Kılıcı’ gibi yerel basının üzerinde durduğunu vurguladı. Sertel, gazetecilere yeşil pasaport verilmesi ve basın kartının kimlik olarak kullanılması yönündeki taleplerini de Başbakan Yardımcısı’na iletti.

Federasyonun 75 cemiyet ve 16 bin üyesi bulunduğunu ifade eden Başkan Sertel, basının sorunlarının bir rapor haline getirilerek Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a sunulacağını sözlerine ekledi.

KİMLER KATILDI?

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) tarafından Kıbrıs’ta gerçekleştirilen 30. Başkanlar Konseyi Toplantısı’na Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Radyo Televizyon ve İnternet Yayıncıları Federasyonu Başkanı Adnan Yüce, Radyo Televizyon Meslek Birliği Başkanı Dursun Güleryüz ve federasyon üyesi cemiyet başkanları katıldı.