Gündem
19 Ağu 2013 17:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:21

BASIN İLAN KURUMU NEZİHE ARAZ'I UNUTMADI!

Cumhuriyet dönemi basın ve kültür dünyasının önemli isimlerinden gazeteci – yazar Nezihe Araz anılacak.

Basın İlan Kurumu (BİK) ile ESKADER (Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği)'nin düzenlediği Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler etkinliğinin beşincisinde Cumhuriyet dönemi basın ve kültür dünyasının önemli isimlerinden gazeteci – yazar Nezihe Araz anılacak.

Çemberlitaş'taki Basın Müzesi'nde yarın (20 Ağustos Salı) saat 15.00'te başlayacak toplantıda Nezihe Araz'ı edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım anlatacak.

Yazar hakkında araştırmaları bulunan Yardım, Nezihe Araz'ın hayatından bahsedecek, eserleri üzerinde duracak ve fikirlerini aktaracak. Nezihe Araz'ın basın ve kültür dünyamızdaki yerini irdeleyecek olan Yardım, yazarın dünden bugüne taşıdığı değerli şahsiyetlere özellikle vurgu yapacak.

Toplantının ardından Nezihe Araz'ın fotoğraflarından, yazılarından, hakkında yazılanlardan ve eserlerinden meydana gelen sergi de gezilecek. Selim İleri'nin tabiriyle "Bir kültür koruyucusu, bir kültür savunucusu ve bizi eski kültürümüze bağlayan son köprülerden biri" olan Nezihe Araz'ın dile getirileceği ve hatırlanacağı toplantı, tüm fikir hayatı tutkunlarına açık.

2009’DA VEFAT ETMİŞTİ

1922 yılında Ankara'da doğan Nezihe Araz, Ankara Milletvekili Rıfat Araz'ın kızıydı. 1941 yılında Ankara Kız Lisesi'ni, 1946'da ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. 28 Temmuz 2009 tarihinde İstanbul'da vefat eden Araz, Levent Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı'na defnedilmişti.

ARAZ’IN UNUTLMAZ ESERLERİ

Türkiye'de çok okunan kitaplara imza atan Nezihe Araz, 1952'de Resimli Hayat dergisinde gazeteciliğe başladı. Milliyet, Havadis, Yeni Sabah, Akşam, Tasvir, Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Hürriyet ve Meydan gazetelerinde yazı ve röportajları yayımlandı. Anadolu Evliyaları'nın yanı sıra Anadolu'nun Kadın Erenleri'ni kaleme aldı. Peygamberler Peygamberi Hazreti Muhammed'de İslam peygamberini, Dertli Dolap'ta Yunus Emre'yi, Mevlâna'yı, Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Kırk Pencereli Konak'ta Yörükleri anlattı. "Bozkır Güzellemesi", "Öyle Bir Nevcivan", "Alacakaranlık", "İmparatorun İki Oğlu", "Afife Jale", "Cahide", "Ballar Balını Buldum" gibi oyunları sahnelendi. Senaryolar, şiirler yazdı. Gençliğinde Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nde Behice Boran'ın asistanı iken sonraki yıllarda Ken'an Rifâî ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık adlı esere Samiha Ayverdi, Safiye Erol ve Sofi Huri ile birlikte imza attı.