Polemik & Kulis
05 Şub 2018 17:37 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:00

Basın dünyasında acı kayıp! Duayen savaş muhabiri vefat etti! (Medyaradar/Özel)

Suudi Arabistan'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Asya'ya kadar pek çok önemli olayda haberci olarak çalışan Hüseyin Hami Sami Coşar hayatını kaybetti.

Türkiye bir duayen savaş muhabirine daha veda etti. Uzun yıllar uluslararası habercilik yapan  Hüseyin Hami Sami Çoşar 3 Şubat 2018 tarihinde vefat etti. 1952 doğumlu Hami Sami için 6 Şubat Salı günü Zincirlikuyu mezarlığında cenaze töreni düzenlenecek.  

Hami Sami, meşhur gazeteci ve yazar Ömer Sami Çoşar'ın oğlu ve bir zamanlar Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanlığı da yapmış siyasetçi Hüseyin Sami Çoşar'ın da torunuydu.

Hami Sami Çoşar, baba mesleği gazeteciliğe bir döneme damgasını vurmuş Türk Haberler Ajansı'nda ses teknisyeni olarak başladı. Daha sonra prodüktör kameraman olarak meslek hayatına devam etti.

Kıbrıs Barış Harekatına haberci olarak katıldı ve harekat esnasında Rum Milli Muhafız gücüne esir düştü.

Hami Sami ilerleyen yıllarda Türk Haberler Ajansından'dan (THA) ayrılıp Amerikan CBS televizyonu için çalışmaya başladı.

Aralık 1979 tarihinde Afganistan'ın Sovyet işgalini çeken yegane batılı gazeteci oldu. Dünya Afganistan'ın Sovyetler Birliği tarafından işgalini Hami Sami'nin Kabil Havalimanına atlayan Sovyet Paraşütçüler görüntüleri ile öğrendi.



Hami Sami aynı yıl İran İslam Devrimi'ni takip etti. Devrim sonrası yaklaşık iki ay İran'da  cezaevinde kaldı.

Sami, 1980'li yıllarda Kahire'de Amerikan CBS Televizyonu büro şefliği yaptı.

Seksenli yılların ikinci yarısında Türkiye'ye döndü ve dönemin iki büyük uluslararası Televizyon haber Ajansından biri olan Visnews'un Türkiye temsilcisi oldu.

1987 yılında Filistin'de patlak veren İntifada hareketini, 1989 yılında Çavuşesku'nun devrildiği Romanya Devrimini Visnews için takip etti.

1991 yılında patlak veren I. Körfez Harekatında Türkiye'den Katar'a kadar pek çok bölgede sıcak gelişmeleri takip etti. Visnews yıllarında Suudi Arabistan'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Asya'ya kadar pek çok önemli olayda haberci olarak çalıştı.

1993 yılında Visnews'un, Reuters Haber Ajansına devri ile Reuters TV'nin bir süre Türkiye Temsilciliğini ve prodüktörlüğünü yaptı. 1996 yılında Reuters'dan ayrıldı.

Hüseyin Hami Sami Çoşar evli ve iki çocuk babasıydı.