Gündem
28 Eyl 2010 15:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:39

BASIN DANIŞMANLARININ DİKKATİNE! GAZETECİLER, BÜROKRASİDEN NEFRET EDER!

Gazeteci-Eğitmen Recep Yeter, belediyelerin basın danışmanlarına bir seminer verdi.

Marmara Belediyeler Birliği’nin Eminönü’nde bulunan merkez binasında, “Belediyelerin Basın PR Çalışmaları ve Basın Danışmanlarının Yaptığı Önemli Hatalar” konulu seminer düzenlendi. Programdan önce söz alan Marmara Belediyeler Birliği Yazı İşleri Müdürü Züver Çetinkaya, Basın Platformu tarafından düzenlenen programlara, 5 Ekim Salı günü Kanal 7 Haber Koordinatörü Erhan Çelik ve 6 Ekim Çarşamba İletişim Uzmanı Dr. Enver Seyitoğlu ile devam edileceğini açıkladı.
 
“BAŞKANIN SİZE ÇOK İHTİYACI VAR”
Gazeteci-Eğitmen Recep Yeter tarafından, belediyelerin basın danışmanlarına verilen seminerin açılış konuşmasını, iki dönem Sarıyer Belediye Başkanlığı da yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mahalli İdareler Koordinatörü Yusuf Tülün yaptı. 18 senelik belediyecilik tecrübesi olduğunu hatırlatarak söze başlayan Yusuf Tülün, “Siz basın danışmanları; belediyenin ve başkanın eksiklerini görmeye mecbursunuz. Belediyenin yaptığı hizmetlerden haberi olmayan basın danışmanları gördük. Çünkü kurum içinde haberleşmeyi doğru kuramamışlar. Belediyenin çalışmalarını önce basın danışmanı bilecek ki, toplumu bilgilendirecek. Basın Danışmanları görevlerini ihmal etmemeli. İnsanlar ihmalden ve ihlalden kaybederler. Planlama yapmayı da lütfen ihmal etmeyin. Plan insanı rahat ettirir. Belediye Başkanınızla birlikte plan yaparsınız, sonra planınıza göre adım adım ilerlersiniz” dedi. Kendisi de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun olan Başkan Tülün, açıklamalarını, “Başkanlarınızla sık sık istişare yapın. Belediye başkanı, basın danışmanın gördüğü birçok detayı göremeyebilir. Başkana yakın durun; unutmayın ki başkanın size çok ihtiyacı var” diyerek tamamladı.
 
“KILIÇDAROĞLU’NUN BASIN DANIŞMANI SUÇLU”
Basın Danışmanlarının, geleceği planlaması gerektiğini belirterek söze başlayan Recep Yeter, “Bu konuda farklı görüşler olsa da, Basın Danışmanlığının temelinin gazetecilik olduğuna inananlardanım. Gazetecilik, geleceği tahmin edebilmektir. Gazetecilik, her daim uyanık olmayı gerektirir. Basın Danışmanı, geleceği planlayan, tasarlayan ve basınla ilişkileri kuran kişidir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Basın Danışmanı tarafından, “Başkan seçim günü nerede kameraların karşısına çıkacak” şeklinde bir planlama yapılsaydı, Kemal Kılıçdaroğlu da oy kullanabilirdi” diye konuştu.
 
“GAZETECİLİK RAHATLIK YERİ DEĞİLDİR”
“Basın Danışmanı Ne Değildir” sorusunun yanıtını arayarak sözlerini sürdüren Recep Yeter, “Basın danışmanı emir eri değildir. Bu haber, şu gazetede çıksın denmemeli hiçbir zaman basın danışmanına. Danışman, belediye başkanının asistanı değildir ve başkanın getir götürünü hiçbir zaman yapmamalıdır. Basın danışmanı sıradan personel veya eleman da değildir. Özel kalem müdürü hiç değildir. Ayrıca 657’ye tabi olmak için basın danışmanı olunmamalı. 657, insanları rahata alıştırıyor. Gazetecilik rahatlık yeri değildir. Rahat çalışarak mutlu olacaksınız, basın danışmanı olmayınız” dedi.
 
“BAŞKANLA FLÖRT EDİN, AMA SAKIN EVLENMEYİN”
Gazeteci-Eğitimci Recep Yeter, zaman zaman stand-up kıvamında geçen seminerde, belediye başkanlarına nasıl davranılması gerektiğini de açıklarken, “Basın danışmanlarının, başkanla çok yakın olma imkânı var. Başkanla çok içlidışlı olmayın; zararlı çıkarsınız. Başkanla flört edin ama evlenmeyin. Başkana bilmişlik taslamayın. Onu değiştirmeye çalışmayın.  Bilmediğinizi de çaktırmayın! İyi bir dinleyici olun. Başkanla evlenmişseniz de her zaman eşinizin dediğini yapmayın. Eşinizle sakın tartışmayın. Bütün mahalle sizi dinler” diyerek, salonda bulunan basın danışmanlarını kahkahaya boğdu.
 
“GAZETECİ, BÜROKRASİDEN NEFRET EDER”
Bazı bazın danışmanlarının, başkanla gazeteci arasında engel teşkil ettiğine de değinen recep Yeter, “Başkanın önünden çekilin. Onu basın mensuplarından saklamayın ve perde olmayın. Radyo programcılığı yaptığım yıllarda, canlı yayın konuğu olarak aldığım Sarıyer eski Belediye Başkanı Yusuf Tülün, canlı yayında cep telefonunu vermişti. Nasıl verebiliyorsunuz, rahatsız etmezler mi diye sorduğumda ise, vatandaşıma güveniyorum, beni uygunsuz vakitte rahatsız etmiyorlar. Rahatsız edenlerin de uygun gerekçeleri oluyor ve çözüm üretmeye çalışıyoruz” demişti. Bu konu, tüm basın danışmanlarına örnek olmalı. Bazı ilçelerde vatandaşlar bile bir telefonla belediye başkanı ulaşırken, birçok ilçede, gazeteciler röportaj için bile belediye başkanlarına ulaşmakta güçlük çekiyor. Başkanla basın arasındaki bürokrasi duvarını kaldırın. Gazeteci bürokrasiden nefret eder” diye konuştu.
 
“REKLÂM HABER, İTİBAR SAĞLAMAZ”
Recep Yeter, açıklamalarını, “Rutin haberin değeri 10’sa özel haberinki 100’dür. Tasarımcı basın danışmanı olmak lazım. Basmakalıp rutin haberlere medyada artık yer verilmiyor. Gazetelere, sadece ilçenizi değil, tüm şehri, hatta tüm toplumu ilgilendiren haberler göndermelisiniz ve bu haberleri güzel tasarlamalısınız. Gazetelere iyi haber gönderemezseniz, reklâm göndermek zorunda kalırsınız. Ücret karşılığı yayınlanan haber, kendisini hemen belli eder. Reklâm haber belediyeye itibar da sağlamaz” diyerek tamamladı.
 
Etkinliğin ardından, Marmara Belediyeler Birliği yönetimi tarafından, Gazeteci-Eğitimci Recep Yeter’e teşekkür edilirken, Basın Platformu tarafından düzenlenen seminerlere 05 Ekim Salı günü Kanal 7 Ana Haber ve İskele Sancak programının sunucu ve yapımcısı Erhan Çelik’le devam edileceği açıklandı.