Gündem
12 Mar 2014 10:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:59

Başbakanlık koltuğuna Akdoğan mı oturacak?

AKP’de üç dönem kuralının kaldırılması dillendirilirken, Yalçın Akdoğan’ın da dahil olduğu ekip, bunun korunmasından yana.

Taraf Gazetesi'nden Hüseyin Özay'ın haberine göre kulislerde Erdoğan’ın Köşk’e çıkacağı ve Akdoğan’ın Başbakan olacağı konuşuluyor 17 Aralık süreci, AKP içindeki “Köşk” ve “Başbakanlık” hesaplarını alt üst etti. Başbakanlık, Köşk ve AKP arasında plan üstüne plan yapılıyor. 3. Dönem kriterine takılan AKP’nin ağır topları, “olağanüstü durumu” gerekçe göstererek, kriterin askıya alınması için çalışma başlattı. Ancak bu durum, Başbakan’ın yakın çevresinin hoşuna gitmedi. Erdoğan’ın yakın çevresi, “Sözümüzden dönmek olmaz” diyerek kriterin devam etmesi için lobi faaliyetlerini sürdürüyor. Ankara kulislerinde dolaşan son siyasi hesaplar şöyle:

MEKTUP YAĞMURU

AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik’in, “3 dönem Anayasa kuralı değil” açıklaması, parti içinde üç dönem tartışmasının alevlenmesine yol açtı. Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçtiğini ifade eden ve üç dönem kriterine takılan yaklaşık 73 kişi, kriterin kaldırılması için lobi faaliyetlerine başladı. AKP yönetimine ve Başbakan Erdoğan’a kriterin kaldırılması için parti tabanından çok sayıda mektup ve telefon geldiği bildirildi.

“POLİTBÜRO” İSE TEPKİLİ

AKP içinde “politbüro” olarak nitelendirilen ve başını Erdoğan’ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın çektiği ekip ise üç dönem kriterinin devam etmesini istiyor. Bu kesim kendilerine yakın gazetecilere, “AKP’nin sözünden dönmemesi gerektiği” mesajı veriyor. Kulislerde, bu grubun üç dönemin kaldırılmaması için lobi faaliyeti yürüttüğü de ifade ediliyor.

DANIŞMANLAR ÖN PLANDA

17 Aralık süreci, çoğunlukla Başbakan danışmanlarından oluşan bu grubun güçlenmesine yol açtı. Söz konusu grubun, bu dönemde daha etkili olduğu ve kasetlerle ilgili stratejileri belirlediği konuşuluyor. Grup içinde, Yalçın Akdoğan’ın yanısıra, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ismi geçiyor. Partinin ağır topları olarak nitelendirilen AKP yönetimi ise bu sürecin dışında kaldı. Bunlar, Başbakan Erdoğan’ın gelişmeleri kendileri ile istişare etmemesinden rahatsızlık duyuyorlar ve kasetler konusunda yanlış strateji izlenildiğini öne sürüyorlar.

İKİ AYRI SENARYO

Öte yandan, Ankara kulislerinde Köşk seçimi için iki ayrı senaryo konuşuluyor. İlk senaryoda, Başbakan Erdoğan ile Gül’ün bir dönem daha Gül’ün Cumhurbaşkanlığı konusunda anlaştığı öne sürülüyor. İkinci senaryoda ise, Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e çıkacağı ve yerini Yalçın Akdoğan’a bırakacağı iddia ediliyor.