Medya
23 Ara 2012 09:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:32

BAŞBAKAN'IN SERT ÇIKIŞINDAN SONRA İLK ANKET; MUHTEŞEM YÜZYIL KALKSIN MI?

Hürriyet yazarı Yalçın Doğan, köşesinde çok çarpıcı bir anket sonucu yayınladı; Halk Muhteşem Yüzyıl için ne diyor?

‘Muhteşem Yüzyıl’ ilk anket

BAŞBAKAN Erdoğan sert ve hoşgörüsüz mü? Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 49.7’si, “evet hoşgörüsü yok, sıkça çatışmacı”, yüzde 36.7’si, “hayır hoşgörülü” düşüncesinde. Yüzde 13.6’sında yanıt yok ya da fikri yok.

Erdoğan’ın çok tartışılan “Muhteşem Yüzyıl” çıkışından sonra 8-9 Aralık’ta 42 il ve 206 ilçe ile bunlara bağlı mahalle ve köylerde yedi bine yakın denekle bir anket yapılıyor. Gezici Araştırma Şirketi (Murat Gezici) tarafından özel olarak yapılan bu anket halkın Muhteşem Yüzyıl’a ilişkin düşüncesini ilk kez ortaya koyuyor.
Siyasal bakışa göre değişen “hoşgörü” konusunda önemli oran, oyunu AKP’ye verenlerle ilgili. AKP’ye oy verenlerin yüzde 24.6’sı Erdoğan’ı sert ve hoşgörüsüz buluyor.
2013’ten beklentilerle ilgili olarak insanlar kötümser. 2013’ün daha iyi geçeceğine inananlar yüzde 30.7’de kalırken, daha kötü olacağına inananlar yüzde 44.1’e yükseliyor. Değişmeyecek diyenler yüzde 25.2.

KALKMASIN

Gezici Araştırma Şirketi doğrudan konuya giriyor.
Muhteşem Yüzyıl kalksın mı, kalkmasın mı? Kalkmasın, diyenler yüzde 70.9, kalksın diyenler, yüzde 22.2. Fikri yok, yanıt yok, yüzde 6.9.
Dizinin devamını daha çok kadınlar istiyor. Kadınlarda “dizi devam etsin” oranı yüzde 79.8’e yükselirken, bu oran erkeklerde yüzde 61.8. Buradan şöyle bir yorum yapılabilir, diziyi daha çok kadınlar izliyor. Ayrıca, eğitim düzeyi yükseldikçe, “dizi devam etsin” diyenlerin oranı da yükseliyor. Örneğin, üniversite mezunlarında bu oran yüzde 92.6’ya kadar çıkıyor.
Dizi gençlerde de tutmuş görünüyor. Gençlerin yüzde 70’i dizinin devamını istiyor.
Dizi kentlerde de, kırsal kesimde de izleniyor ki, kentlerde yaşayanların yüzde 75.6’sı, kırsal kesimdekilerin yüzde 66.5’i dizinin kaldırılmasını istemiyor.
Partilere oy verenlerin dağılımında ise, dizinin yine yüksek oranda devamı isteniyor. AKP’ye oy verenlerin yüzde 69.6’sı, CHP’ye oy verenlerin yüzde 80.1’i, MHP’ye oy verenlerin yüzde 71.4’ü, BDP’ye oy verenlerin yüzde 54’ü dizinin devamından yana.

BAŞBAKAN DİZİYLE ÇELİŞİYOR

Gezici Araştırma Şirketi’nin anket sonuçları Muhteşem Yüzyıl ile ilgili halkın ne düşündüğünü çok net ortaya koyuyor. Dolayısıyla, Başbakan ve Muhteşem Yüzyıl birbiriyle çelişiyor, ikisi iki ayrı yerde.
AKP’ye oy verenler de, verdikleri oylardan bağımsız olarak, diziye karşı çıkmayı anlamlı bulmuyor. Yüzde 69.6 ciddi bir oran.
Dizi ile ilgili tartışmalardan birisi de, tarihsel şahsiyetlerin konumu ile ilgili. Ankette bu da soruluyor. Tarihsel şahsiyetlerin dizide küçük düşürüldüğüne inanıyor musunuz, sorusuna ankete katılanların yüzde 65.6’sı “hayır” yanıtı veriyor. “Evet” diyenlerin oranı yüzde 24.5. Fikri yok, diyenler yüzde 9.9.
Anket burada oy verme üzerinden bir ayrıma gitmiyor. Genel oranları veriyor.
Ankette sadece AKP’ye oy verenlere yöneltilen bir soru var. Soru şu: Hükümet diziyi yasaklamak için harekete geçerse, Tayyip Erdoğan’a oy vermeye devam eder misiniz?
Yanıtlar şöyle: Yüzde 55, oy vermeye devam ederim. Yüzde 8.5 hayır vermem. Yüzde 17.4, belki veririm. Yüzde 19.1 fikri yok.  AKP’ye oy verenlerin yarısından biraz fazlası (yüzde 55) bundan etkilenmiyor. Gerisinin etkileneceği ortada.

Yalçın Doğan'ın yazısının tamamı için tıklayın