Gündem
08 Eki 2011 12:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:53

BAŞBAKAN'IN ANNESİ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.

Başbakan Erdoğan’ın dün vefat eden annesi Tenzile Erdoğan için düzenlenecek cenaze töreni hazırlıkları son noktaya geldi. Cenaze töreni için başlatılan hummalı çalışmada Üsküdar Kısıklı’daki Başbakan Erdoğan’ın evi, cenaze namazının kılınacağı Fatih Camii ve Karacaahmet mezarlığı üç ana noktayı oluşturuyor. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, öğle namazını kıldıktan sonra cami avlusunda bulunan naaşın yanına geldi. Erdoğan alana geçişi sırasında yine vatandaşların taziyelerini kabul etti.

Erdoğan ailesinin ve protokol üyelerinin bulunduğu alanda Başbakan Erdoğan’ın yanında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve kabine üyeleri yer alırken, kardeşi Mustafa Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan da ön saflarda yer alıyor.

TENZİLE ERDOĞAN’IN NAAŞI TOPRAĞA VERİLDİ


Başbakan Erdoğan’ın annesinin naaşı Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi. Erdoğan, annesini son yolculuğuna uğurladığı sırada, üzerindeki ceketini çıkartak, eline aldığı kürekle annesinin mezarının üzerine toprak attı. Defin işleminde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da yer aldı. Kuran-ı Kerim okunmasıyla gerçekleştirilen defin sırasında, Başbakan Erdoğan, toprak attıktan sonra annesinin mezarına uzun uzun baktı. 

Güvenlik gerekçesiyle keskin nişancılar da mezarlığın etrafında görev alırken, sinyal kesici cihazlar da mezarlığın belli bölümlerine yerleştirildi. Anne Erdoğan, İslam alimlerinden Süleyman Hilmi Tunahan’ın mezarının bulunduğu yere yakın bir mezara defnedildi.

ERDOĞAN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan annesinin cenaze namazı sırasında gözyaşlarına boğuldu. Erdoğan cenaze namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in cemaatten helallik istediği sırada ağlayarak hakkını helal ettiğini söyledi. 

Görmez cenaze namazı öncesi, cemaate, namazın nasıl kılınacağına ilişkin bilgi verdiği dini konuşmasını yaptı. Görmez "Erdoğan ailesinin kıymetli varlığı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendinin muhtereme anneleri merhume hacı Tenzile Erdoğan hanımefendinin ahiret yurduna hicret etmesi münasebetiyle bir aradayız. Cenası hak Tenzile annemize rahmet eylesin, mekanını cennet eylesin, menzinili mübarek etsin. Çıkmış olduğu ahiret yolculuğunu hayırlara vesile eylesin" dedi. 

Cenaze namazının kılınmasının ardından okunan duada da Görmez "Tenzile anneye karşı üç vazifemiz var diyerek cenaze namazının kılınması, dua ve salavatların okunmasını ve hakların helal edilmesini istedi. Tenzile Erdoğan için cemaatten helallik istenildiği sırada Başbakan Erdoğan gözyaşlarını tutamadı. Cenaze namazı sonrası Erdoğan annesinin tabutunu omzuna alarak Fatih Camii avlusunun dışına taşıdı. Erdoğan annesini naaşı ile birlikte cenaze aracına binerek naaşın defnedileceği Karacaahmet Mezarlığı’na doğru yola çıktı.


BAŞBAKAN ERDOĞAN DÜNDEN BERİ TAZİYE ÇADIRINDA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün öğlen saat 15:00’dan beri evinin önünde kurulan taziye çadırında taziye ziyaretine gelen misafirleri ağırlıyor. Başbakan Erdoğan’ın en önemli misafiri ise dün gece ziyarete gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu.

Başbakan’ın Kısıklı’daki evinin önünde de güvenlik önlemleri dikkati çekiyor. Güvenlik güçleri cenaze için planlar yaparken, Başbakan’ın hangi güzergahtan Fatih Camii’ne ulaşacağına dair bilgi vermiyor.


FATİH CAMİİ’İNDE 3 AŞAMALI KORUMA
Aynı Başbakan’ın Kısıklı’daki evinde olduğu gibi cenaze namazının kılınacağı Fatih Camii’nde de yoğun güvenlik önlemleri var. Cami avlusu 3 aşamalı bir güvenlik bölümüyle ayrılmış durumda. Namaz sırasında ilk bölüm Erdoğan ailesine, ikinci bölüm bakanlara ve üçüncü bölüm ise protokol üyelerine ayrılacak.


KASIMPAŞA VE RİZE’DE YAS
Başbakan Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın vefatı memleketi Rize’nin Güneysu ilçesi ile hayatının büyük bir kısmını geçirdiği İstanbul’un Kasımpaşa ilçesindeki akrabaları, komşuları ve dostlarını da üzdü.

TAZİYE İLANI VE ÇELENK YERİNE BU VAKFA BAĞIŞ İSTENDİ!
Başbakanlık Merhume Tenzile Erdoğan’ın cenazesine katılım çerçevesinde basın kuruluşlarına taziye ilanı vermeyi, çelenk veya çiçek göndermeyi düşünenlerin bunların yerine İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı’na bağışta bulunmalarını istedi.

Başbakanlık’tan yapılan Basın Duyurusu’nda şöyle denildi: "Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın anneleri Tenzile Erdoğan Hanımefendi, yarın (08 Eylül 2011) öğle vakti İstanbul’da Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından, Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecektir.

Merhumenin cenazesine iştirak çerçevesinde, medya kuruluşlarına taziye ilanı vermeyi, çelenk veya çiçek göndermeyi düşünenlerin, bunların yerine İSEGEV-İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı’na bağışta bulunmaları önemle rica olunur.

Anılan Vakfın banka hesabına ilişkin ayrıntılar aşağıda sunulmaktadır:

İSEGEV - İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı

VAKIFBANK İstanbul, Vatan Caddesi Şubesi

IBAN No: TR-420001500158007299233860"


TENZİLE ERDOĞAN’IN CENAZESİ EVDEN ÇIKARILDI 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın cenazesi, Fatih Camii’ne götürülmek üzere Üsküdar Kısıklı’daki evden çıkarıldı.
Gece Kısıklı’daki evde bekletilen cenazenin yıkama ve kefenlenme işlemi de hocalar eşliğinde evde gerçekleştirildi. Cenaze, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından dualar eşliğinde evden uğurlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Fatih Camii’ne gitmek üzere cenaze aracına bindi. Cenaze için oluşturulan konvoyun en önünde, Başbakanlığa ait siyah kıyafetli motorize ekipleri yer aldı. Cenaze aracını, aile yakınları ve bakanlar da konvoy oluşturarak takip etti.

VIP’TE TENZİLE ERDOĞAN HAREKETLİLİĞİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın cenazesine katılmak için yurt içi ve yurt dışından çok sayıda kişi İstanbul’a geliyor. Atatürk Havalimanı VIP salonu en hareketli zamanlarından birini yaşıyor. Cenazeye katılmak için Ankara’dan gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, anne acısının çok büyük bir acı olduğunu belirterek, Erdoğan ve ailesine başsağlığı diledi. Başbakan Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın hayatını kaybetmesinin ardından çok sayıda kişi cenazeye katılmak için yola çıktı. 

Gece geç saatlerde Irak Kürdistan Demokrat Partisi Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük gelmişti. Sabah saatlerinde de hareketlilik devam etti. VIP, cenaze törenine katılmak isteyenlerin akınına uğradı. Türk Hava Yolları’nın (THY) tarifeli uçağı ile Ankara’dan İstanbul’a gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Tenzile Erdoğan’ın herkesin validesi olduğunu ifade etti. 

Başbakan Erdoğan ve yakınlarına başsağlığı dileyen Çağlayan, “Anne acısı tabii ki çok büyük bir acıdır. Bunu yaşamış, bunu tatmış biriyim. Bu acıyı çok genç yaşta yaşamış biriyim. Analar, babalar hangi yaşta rahmetli olursa olsunlar, ister 88 yaşında 100 yaşında, isterseniz 58 yaşında, ananın babanın acısı her zaman yürekten hissediliyor. Bu yüzden Başbakanımızın acısını yürekten hissediyoruz. Böyle bir günde de sayın Başbakanımızın acısını paylaşmak için buradayız. Biliyorsunuz sevinçler paylaşınca güzeldir, acılarda paylaşınca azalır. Hepimizin başı sağolsun, Allah rahmet eylesin. Toprağı bol olsun.” dedi. Azerbaycan Müftüsü Allahşükür Paşazade de, Başbakan Erdoğan’ın annesinin cenazesine katılmak üzere İstanbul’a geldi.

ABDULAH GÜL CENAZEYE KATILDI 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın cenaze töreni için Fatih Camii’ne geldi. Cumhurbaşkanı Gül protokol yolundan giriş yaparken kendisine AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik eşlik etti. Gül avluya girdikten öğle namazı için camiye giriş yaptı. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de cenaze törenine katılanlar arasında yer alırken, AKP’li bakanlar, parti yetkilileri, siyaset, sanat, spor ve iş dünyası temsilcileri de cenaze törenine katıldı. Katılımcılar arasında eski başbakanlardan Tansu Çiller’in eşi Özer Çiller ve Fenerbahçe yöneticisi Nihat Özdemir de dikkati çekti. İş dünyasından Murat Yalçıntaş, Rifat Hisarcıklıoğlu da cenaze namazına katıldı. İstanbul Birinci Ordu Komutanlığı da törende temsil edildi. 

Öğle namazının ardından Tenzile Erdoğan’ın cenaze namazı kılınacak. Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldıracak. Cenaze töreninin ardından Tenzile Erdoğan’ın naaşı Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.

CENAZEYE KATILAN İSİMLER

Cenazeye katılan isimlerden bazıları şöyle:

Aralarında Bekir Bozdağ, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Mehdi Eker, Suat Kılıç, Ertuğrul Günay, Binali Yıldırım, Fatma Şahin ve Ali Babacan’ın da bulunduğu bakanlar;

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek;

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın;

Aralarında Hakan Şükür ve Muammer Güler’in de bulunduğu çok sayıda milletvekili;

Eski bakanlardan Kürşat Tüzmen;

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal;

İstanbul eski Belediye Başkanı Nurettin Sözen;

Ciner Medya Grup Başkanı Kenan Tekdağ;

İşadamları Adnan Polat ve Yıldırım Demirören, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk

Sanatçı Mahsun Kırmızıgül ve Orhan Gencebay

Spor dünyasından İbrahim Kutluay ve Saffet Sancaklı

Cenaze törenine TSK’dan da bir heyet katıldı.

Hatay Antakya’dan Almanya’ya, Samsun Bafra’dan Malatya’ya kadar Türkiye’nin dört bir yanından pekçok kişi de cenazeye katılmak için İstanbul’a geldi.


KARACAAHMET MEZARLIĞI DEFİN İÇİN HAZIRLANIYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın defnedileceği Karaacahmet Mezarlığı’nda son hazırlıklar yapılıyor. Başbakan Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın defin işlemi yapılacağı Karaacahmet Mezarlığı’nda hazırlıklar devam ediyor. Başbakan Erdoğan’ın da bulunduğu cenaze konvoyu, Karaacahmet Mezarlığı’na ön kapıdan değil, gasılhanenin de bulunduğu arka kapıdan alınacak. 

Güvenlik önlemlerinin artırıldığı mezarlıkta, teyakkuzda bekliyor. Başbakanlık korumalarının yanı sıra mezarlık çevresinde çok sayıda sivil ve resmi polis ekibi görevlendirildi. Bu arada, cenaze konvoyunun giriş yapacağı mezarlık girişinde basın mensupları için yer tahsis edildi. Medya mensupları kendilerine ayrılan bölümde gelişmeleri kamuoyuna aktarıyor.