Gündem
11 Ara 2014 09:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:58

Başbakan'dan o isimlere çizik! ‘Abiler’ yolcu

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığındaki 62. Hükümet’te Ocak ayı içinde değişiklik yapılacağı ihtimali güçlü bir biçimde dillendirilmeye başlandı.

Kabinede seçim öncesi revizyona gidileceği iddiası Ankara kulislerini hareketlendirdi. Ocakta yapılacak değişiklikle AKP’de ‘abiler’ olarak adlandırılan ve ‘üç dönem’ kuralı nedeniyle yeniden aday olamayacak Bülent Arınç, Taner Yıldız ve Faruk Çelik’in kabine dışında kalacağı belirtiliyor.

Taraf gazetesinden Dilek Gedik'in haberine göre; aşkent kulisleri, kabinede seçim öncesi revizyon beklentisiyle hareketlendi. Seçim öncesi istifa etmek zorunda olan İçişleri, Ulaştırma ve Adalet Bakanlıklarındaki değişimle birlikte üç dönemini doldurup milletvekili listesinde yer almayacak bakanlardan bazılarının da kabine dışı kalacağı konuşuluyor. Seçime kısa bir süre kala yeni kabinede olmayacak isimler arasında Bülent Arınç, Faruk Çelik, Ömer Çelik ve Taner Yıldız’ın isimleri sayılıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığındaki 62. Hükümet’te Ocak ayı içinde değişiklik yapılacağı ihtimali güçlü bir biçimde dillendirilmeye başlandı. Seçim kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından beş gün sonra Anayasa’nın 114. maddesi gereği, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan’ın görevlerinden istifa etmesi gerekiyor. Üç bakanın yerine Başbakan Davutoğlu yine Anayasa gereği atama yapacak. Kabine revizyonun da bu atamalarla birlikte gerçekleştirileceği beklentisi mevcut. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın ekonomi yönetimi olarak kritik genel seçim öncesi yerlerini koruyacağı ama yıpranan üç dönemlik isimlerin yeni kabinede koltuklarını kaybedeceği belirtiliyor. Bu nedenle AKP kulislerinde kimlere bakanlık piyangosu vuracağı merak ediliyor.

YALNIZLAŞTIRILAN BülENT ARINÇ

Davutoğlu’nun ilk kabinesinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın devre dışı kalmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Kendisine yakın bazı isimlerin bürokrasiden tek tek uzaklaştırılmasıyla yalnızlaştırılan Arınç’ın bu seferki revizyonda bakanlık koltuğunu bırakacağı belirtiliyor.


YIPRANAN İSİMLER

Son dönemde art arda yaşanan iş kazaları ve maden faciaları nedeniyle kamuoyunda en fazla yıpranan bakanlar olarak görülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in de kabine dışı kalacağı öne sürülüyor.

Güvenlik paketinin kaderi HDP’ye bağlı

AKP’de Güvenlik Paketi ile ilgili sıkıntı yaşanıyor. Meclis İçişleri Komisyonu Alt Komisyonu’nda ele alınan 43 maddelik paket konusunda 4 partinin de kırmızı çizgileri bulunuyor. Bu nedenle üzerinde uzlaşılması mümkün görünmeyen ve maddeleri çok uzun ve kapsamlı olan paketin, bölünmesi ve maddelerinin artırılması gündemde. Bütçe görüşmeleri boyunca alt komisyonda çalışmalarına devam edilecek paketin, Ocak başında Meclis Genel Kurulu gündemine gelmesi bekleniyor. Ancak bu konuda AKP’nin tavrını, HDP ile çözüm sürecine yönelik yürütülen çalışmaların da belirleyeceği dillendiriliyor.