Gündem
18 Nis 2010 15:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:14

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞMEYE HANGİ YAZARLAR GİTTİ? İŞTE GÖRÜŞMEYE KATILANLAR!..

Erdoğan yazarlarla buluşmasında gelmeyen yazarlara sitem etti: “AK Parti'ye karşıyım, katılmıyorum denirse bu bizi incitir” ve ekledi: “Orhan Pamuk'a reva görülenleri unutmadık”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, müzisyen, sinemacı ve radyocularla yaptığı ‘demokratik açılım’ toplantılarının ardından bu kez yazarlarla bir araya geldi ancak beklediği ilgiyi görmedi. Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Adalet Ağaoğlu ve Murathan Mungan’ın da aralarında olduğu bazı yazarlar toplantıya ‘mazeret’ bildirerek katılmayınca Erdoğan, “Ben AK Parti’ye kökten karşıyım, onun için bu davete katılmıyorum, derse bu bizi incitir” dedi.

Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde dün yapılan toplantı öncesi açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in verdiği bilgiye göre davet edilenlerden Yaşar Kemal, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la görüş alışverişinde bulunduğu, Orhan Pamuk yurtdışında olduğu, Adalet Ağaoğlu başka programa katılacağı, Murathan Mungan bireysel problemleri, Oya Baydar İzmir Kitap Fuarı’na gideceği, Ahmet Altan da kalabalık toplantılara katılmak istemediği için mazeret bildirdi.

Kimler katıldı?
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve İçiş-leri Bakanı Beşir Atalay’ın da hazır bulunduğu toplantıya şu isimler katıldı: Adnan Özer, Ahmet Bilgili, Ahmet Kot, Ahmet Turan Alkan, Alev Alatlı, Altan Tan, Atilla Maraş, Ayşe Kulin, Bejan Matur, Belma Akçura, Beşir Ayvazoğlu, Cahit Koytak, Doğan Hızlan, Ebubekir Eroğlu, Elif Şafak, Etyen Mahçupyan, Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, Feridun Andaç, Gani Müjde, Haydar Ergülen, Hilmi Yavuz, İskender Pala, Kemal Sayar, Kürşat Başar, Leyla İpekçi, Mario Levi, Mehmet Metiner, Mehmet Ragıp Karcı, Muhsin Kızılkaya, Murat Menteş, Mustafa Akyol, Müge İplikçi, Necef Uğurlu, Nur Yaycıoğlu, Rasim Özdenören, Refik Erduran, Roni Margulies, Sadık Yalsızuçanlar, Sait Zerevan, Sefa Kaplan, Selahattin Yaşar, Selçuk Altun, Sevinç Çokum, Şule Yüksel, Turgay Nar, Ülkü Tamer, Ümit Fırat, Vivet Kanetti Uluç, Yavuz Bahadıroğlu, Yavuz Bülent Bakiler, Yılmaz Karakoyunlu ve Yıldız Ramazanoğlu.

Toplantıda kürsüye geçen Başbakan Tayyip Erdoğan, davete katılmayan yazarları eleştirdi: “Bir kalemin sahibi ‘Ben AK Parti’ye kökten karşıyım, onun için bu davete katılmıyorum’ derse bu bizi incitir. Burada, bu kahvaltıda bulunmak kimseye bir şey kaybettirmez. Burada bulunuruz, konuşabildiğimiz kadar konuşuruz. Buradan dönüşte hiçbir zaman kimsenin geleceğe yönelik iradesi, tavrı değişsin böyle bir şey yok. Çünkü buradan çıkışta kalınlık makinesi, torna makinesi yok.”

Pamuk’a reva görülenler
Son dönemde, düşünce ve ifadeleri nedeniyle mahkûm edilen yazarlara değinen Erdoğan, şöyle konuştu: 
“Eşber Yağmurdereli’yi, Şanar Yurdatapan’ı, Fikret Başkaya’yı, Şamil Tayyar’ı, Hakan Albayrak’ı unutmuyorum. Ülkenin Nobel ödüllü yegâne yazarı Orhan Pamuk’a reva görülenleri hatırımdan çıkarmıyorum. Samsun’da, Van’da saldırıya uğrayan siyasetçi gündemimizin uzağında değil.”
Başbakan’ın yanıtı
Toplantı çıkışında konuşan Mario Levi, Erdoğan’a azınlıklarla ilgili soru sorduğunu da anlatarak ‘Acaba ne zaman bu ülkede azınlıklardan bir kişi müsteşar büyükelçi ya da bakan olacak’  bunu sordum. Başbakan, bu soruma cevap vermeden toplantıdan ayrılmak zorunda kaldım. Ancak yanıtını merak ediyorum. Başbakan’ın cevabını zaman gösterecek” diye konuştu.

Masada Cumhuriyet yargıçları tartışması
Açılım toplantısında Cumhuriyet Yargıçları ve Halk Jürisi tartışması yaşandı.
Görüşmelerde Alev Alatlı, Vivet Kanetti Uluç, Bejan Matur, Leyla İpekçi ve Etyen Mahçupyan arasında tartışma yaşandı. Alev Alatlı’nın, “Beni rastgele seçilmiş 12 kişilik bir halk jürisinin yargılamasından ise kendi akranlarım olan cumhuriyet yargıçlarının karşısına çıkmayı tercih ederim. Mesela ben Hrant’ı (Dink), güvenilir ve akran olarak hissediyordum ama Etyen’i böyle gördüğümü söyleyemem” sözleri tartışma başlattı. Vivet Kanetti’nin ise “Hrant’a sahip çıkamadık ama Etyen’e sahip çıkacağız” dediği öğrenildi. Bejan Matur’un ise “Cumhuriyet yargıçlarınca yargılanmaktansa, tesadüfen seçilmiş 12 kişilik halk jürisince yargılanmak her zaman ehvendir” dediği kaydedildi. Başbakan Erdoğan’ın ise “Ben Alev Alatlı ile Etyen Mahçupyan’ın birbirlerini sevdiklerini düşünmüyorum” dediği belirtildi. Toplantı çıkışında Alev Alatlı “Jüri sisteminin zorluğunu anlatarak baktığımız yerin ne kadar farklı olabileceğini söylemeye çalıştım” diye konuştu. Matur ise Alev Alatlı’nın ırkçı ve yukarıdan bir bakış açısı ile itirazlarda bulunduğunu savundu.(Radikal)