Gündem
09 Mayıs 2012 11:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:38

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN "TANIMIYORUZ" DEDİĞİ S&P'DEN ÇALIK'A İYİ NOT SİNYALİ!

Tartışmaların odağındaki kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'dan ilginç bir karar geldi.

Başbakan Erdoğan'ın "tanımıyoruz", Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın ise "Standardı kaymış" dediği kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Çalık Holding'in görünümünü yükseltti, notunu iki kademe yükseltme sinyali verdi. Kuruluş, Çalık'ın 350 milyon dolarlık teminatsız tahvil ihracı için de not verdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un Türkiye'nin kredi görünümünü pozitiften durağana indirmesinin ardından yaşanan "Karar ideolojik" tartışmaları sürerken, kurumdan ilginç bir karar daha geldi.

S&P, Başbakan Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Çalık Holding'in uzun ve kısa vadeli kredi notlarını B/B olarak belirledi ve tüm notlarını pozitif izlemeye aldı.

İKİ KADEME ARTABİLİR

S&P'den yapılan açıklamada, Çalık Holding'in 2017 vadeli 350 milyon dolar tutarındaki teminatsız tahvil ihracına B notu verildiği belirtildi. Ayrıca, pozitif izlemenin Çalık Holding'in kredi notunun artırılması olasılığını yansıttığı, bu artımın bir kademeden fazla olabileceği de açıklamanın içinde yer aldı.

Çalık Holding'den konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise Mart ayından itibaren kredi derecelendirme kuruluşu Fitch yerine S&P ile çalışılmaya başlandığı hatırlatıldı ve "Yayınladığı raporda Holdingin faaliyet gösterdiği, inşaat, gayrimenkul, enerji ve finans sektörlerinde oluşturduğu sinerji ve çapraz satış fırsatlarına dikkat çeken S&P, Çalık Holding’in güçlü marka imajı, gelişmiş endüstriyel altyapısı ve Türkiye ve bölgesel olarak kurduğu finans ilişkileri ile uluslararası arenada büyük işlere ve işbirliklerine imza attığını belirtti" denildi.

Çalık Grubu, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Ocak ayında kredi notunu düşürmesinin ardından kurumla olan çalışmasına son vermişti.

Başbakan Erdoğan'ın "ideolojik" ifadesiyle değerlendirdiği ve "kredi kuruluşu olarak tanımayız" dediği S&P'nin Türkiye kararını, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da "Standard&Poors'un standardı kaymış" ifadeleriyle değerlendirmişti.

FAİZ LOBİSİNİN KURBANI DENİLMİŞTİ

Çalık Grubu'nun sahibi olduğu Sabah gazetesinde ise haber "Türkiye'ye haksız not" başlığıyla verilmişti. Gazetede sonraki günlerde ise Başbakan Erdoğan'ın sözlerinin S&P ile ilgili olarak "İsyanın fitilini ateşlediği" şeklinde başlık atılmıştı.

Gazetenin ekonomi yazarı Süleyman Yaşar, Türkiye'nin S&P'nin Türkiye'de faizlerin gerilemesinden korktuğunu ve Türkiye'nin yine faiz lobisinin kurbanı olduğunu yazmıştı.
Başbakan Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak, Çalık Grubu'nun CEO'su olarak görev yapıyor. Kardeşi Serhat Albayrak ise medya grubunun başında görev alıyor. (The Lira)