Gündem
17 Nis 2010 11:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:14

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN AÇILIM TOPLANTISINA HANGİ YAZARLAR KATILMADI?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratik Açılım için yazarlar ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisinde kahvaltıda buluştu.

Edebiyatçılara hitap eden Başbakan Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Son dönemde önemli reformları hayata geçirdik. Devlet yönetiminde ciddi bir paradigma değişimi yaşanıyor. 7.5 yıldır demokratikleşme için çok önemli adımlar attık.

Olumsuzlukları sineye çekmemiz, görmezden gelmemiz mümkün değildir. Can yakıcı bir kısım sorunlarımız devam ediyor. Her konuyu ortak akılla ele almaya çalışıyoruz.

Dün olmayan bir şey var; çözüm iradesi, cesaret ve kararlılık.

Sizin romanlarınız ve hikayeleriniz önemli meselere parmak basmıştır.

Hükümet olarak samimi bir adım attık.

Hepimizin aynı gök kubbenin altında müstesna yeri var.

Meselelere farklı açılardan bakıyor olabiliriz ama hepimiz çözüm istiyoruz. Prangalardan bir bir kurtuluyoruz.

Biz herkesi tek çizgiye çekmeye, tek tipleştirmeye çalışmıyoruz. Mazimizden aldığımız ilham ve güçle geleceğimizi inşa etmek istiyoruz.

Fuzuli’den Nedim’e, Orhan Veli’den Aşık Veysel’e kadar niceleri bu toprakların dili ve kalemi oldular.

‘AK Parti’ye karşıyım, katılamam’ derse bu bizi incitir. Bu kahvaltıda bulunmak kimseye bir şey kaybettirmez. Buradan çıkışta torna makinası yok.

Orhan Pamuk’a reva görülenleri unutmuyorum."

Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında öldürülen Sabahattin Ali ve Hrant Dink’ten de bahsetti.

Erdoğan, “Onların kelimeleri, aşkları ve sevdaları aynıydı. Karanlık emellerin kurbanı oldular” dedi.

Erdoğan, konuşmasında Namık Kemal, Mehmet Akif, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet ve Sabahattin Ali’den şiirler okudu.

Başbakan Erdoğan, daha önce de şarkıcılar ve sinemacılarla bir araya gelip açılımı anlatmıştı.

Başbakan Erdoğan’ın “Demokratik Açılım”ı anlatmak için edebiyatçılarla yaptığı kahvaltıya aralarında Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Adalet Ağaoğlu, Ahmet Altan ve Murathan Mungan  gibi bazı isimler mazeret belirterek katılmadı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''demokratik açılım'' çalışmaları kapsamında düzenlenen toplantıdan önce Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi önünde gazetecilere açıklama yaptı.

Çelik, toplantıya katılm(a)yan edebiyatçılarla ilgili olarak şunları söyledi:

“Yaşar Kemal, başından beri süreci destekleyen yazarlarımızdandır. Sürecin başlangıcında İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kendisini ziyaret etti. Dört saat kadar görüşmeleri oldu. Bizzat görüşmemde bana bu konuda Başbakan ve hükümete iletilmek üzere görüşlerini Atalay'a ilettiğini söyledi. Orhan Pamuk yurt dışında olacağı için katılamadı. Başbakan'a sevgi ve sempatilerini ileterek süreci desteklediklerini belirtti. Adalet Ağaoğlu, başka programı olduğu için katılamadı. Yazılı mesajını Başbakan'a iletilmek üzere gönderdi. Murathan Mungan, bireysel problemleri nedeniyle katılamayacağını söyledi, davete teşekkür etti. Bazı yazarlarımız İzmir Kitap Fuarı'nda oldukları için gelemedi. Oya Baydar bunlardan birisi. Selim İleri, yeğeninin düğünü dolayısıyla Antalya'da olmak zorunda olduğu için gelemedi. Yağmur Atsız, Almanya'da yaşayan bir yazarımız. İzlanda'daki yanardağ patlaması dolayısıyla oluşan olumsuz hava şartları Avrupa'daki birçok uçuş iptal edildiği için çok istediği halde gelemedi. Ahmet Altan, kalabalık toplantılara mizacı itibarıyla katılamadığını, ancak süreci desteklediğini söyledi.