Gündem
02 Mar 2016 15:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:23

Başbakan Davutoğlu'ndan AYM ve Can Dündar açıklaması

Anayasa Mahkemesi'nin Candar Dündar ve Erdem Gül'le ilgili kararıyla ilgili tartışmalara Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı.

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT TIR'ları haberleri nedeniyle tutuklu yargılanırken Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından tahliye edilen gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili konuştu. Başbakan Davutoğlu, “MİT haberlerinde bir casusluk söz konusu” ifadesini kullandı.
Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında su projesi için imzalar atıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu düzenledikleri basın toplantısında suyun adada barışa hizmet etmesini dileklerini iletti.

Ortak basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine Davutoğlu şunları söyledi:
YAPILMAMASI GEREKEN BİR HAREKET: Gizli kalması gereken belgeleri yayınlayarak, kanunu bakımdan sakıncalı belgeleri yayınlamışlardır. Yapılmaması gereken bir hareket. Dünyanın hiçbir yerinde basın özgürlüğü olarak değerlendirilmez.

AMAÇLARI SANIK SANDALYESİNE OTURTMAKTI: Bizi Suriye politikamızı eleştirebilirler. Ekonomi politikalarımızı eleştirebilirler. Ancak bir operasyon yürütülmüşse, bu operasyon gizlilik altına alınmıştır. Bu belgeleri onlara verenlerin amacı devleti, hükümeti baskı altına almak, sanık sandalyesine oturtmaktır.

BİR MÜDAHALEDİR: MİT kollarının yürüttüğü çalışma hakkında işlem başladı. Tutuksuz yargılanma esastır dedim. Bireysel başvuru hakkını biz getirdik. Bütün yargı süreçleri tamamlandıktan sonra, AİHM'den önce bir başvuru merci olarak kullanılabilir. Anayasa'da da bu açıktır. Böyle bir durumda niçin Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmuş olabilir. Ancak işin esasına göre dava devam ediyor. O dava sürerken, esastan koparılıp bir basın özgürlüğü davası olarak yansıtılması müdahaledir. Birincil mahkeme kararını verir. Yürüyen davaya müdahil olmuş görüntüsü verilmesinin kimsenin hakkı yok. Hukuki sistem hepimizi sınırlar, herkes riayet edecek. Bu tür yetki aşımları olacaksa bu doğru tanımlanmalıdır. Temel hukuk prensiplerine herkes saygı göstermelidir.

SUR'DAKİ OPERASYON: Sur'da, Cizre'de ve Silopi'de, bütün bunlar bizim Türkiye'nin her şehrinde, kentinde kamu düzenini ihya etmemiz sorumluluğumuzun bir parçası. Bundan taviz vermeyiz. O silah bırakılıncaya kadar gereken yapılacaktır. Valimiz bizimle de istişare ederek çağrıda bulunuyor. Adım adım şehirlerde normale dönüyoruz. Diyarbakır'daki vatandaşlarımız bize "namusumuzu koruyun" diye başvurdu. Namusunu da şerefini de canını da korumak zorundayız.

DEMİRTAŞ'IN SÖZ SÖYLEME HAKKI YOK: Selahattin Demirtaş'ın söz söyleme hakkı yok. Dönsün desin ki, "Silahları bırakın, sizlerin hukukunu da koruyacağız" desin.

CİZRE'DEKİ BODRUMDA BİR ŞEY ÇIKTI MI?: Cizre'de bodrum katı meselesi ortaya çıktı. Bir şey çıktı mı? Bütün meseleleri provakasyondur. Biz bunları çok gördük. Bu operasyon tamamlanacak. Türkiye'nin her yerinde huzur olacak. Bunların tek sorumlusu Türkiye'de kaos çıkarmak isteyen Demirtaş zihniyetidir. TBMM'de herkes istediği fikri ifade edebilir, ancak kimsenin dokunulmazlığa sığınarak suç işleme hakkı yoktur. Gereken hukuki süreçleri yakından takip edeceğiz.

NUMAN KURTULMUŞ VE MUSTAFA AKIŞ'IN AÇIKLAMALARI: Sayın Kurtulmuş'un ifadelerinde herkesin eleştiri yapma hakkı vardır. Sayın Başdanışman'ın açıklaması bana gelmiş değil. Bürokratik konumadaki birinin açıklamalarına cevap verme gibi bir tutum içine girmem. Bir Başbakan'ın, bir bürokratın açıklamasına yorum yapmayı doğru görmem.

YENİ ANAYASA: TBMM Başkanı'na mektubumu ilettim. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun mektubunda bir dayatma söz konusu. Uzlaşı dediğimiz karşı tarafa bir şey dikte etmeden konuşmak demektir. Biz açık bir tutum sergiledik. Bizim tutumumuz başkanlık sistemidir. Siz parlamenter sistemi istiyorsanız bunu getirin, oturup konuşalım. Hiçbir önşart koymayalım, arkadaşlarımız bunları tartışsın. Anayasanın ruhunda anlaşırsak, sistemi halka sorarız. Ancak bunlarda mutabık kalmadan, önce formu belirleyelim. Biz her şeyi konuşuruz. Bu tutum Sayın Kılıçdaroğlu'nun kendi fikrine güvenmediğinin işareti. Biz kendimizden eminiz, ne istediğimizi biliyoruz. Partimiz içindeki komisyonda arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor.