Gündem
08 Eki 2013 11:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:41

BARLAS'IN MAAŞI KADAR PARA İLE T24'Ü ÇIKARIYORUZ

T24'in yayın yönetmeni Doğan Akın, medya dünyasıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı..

İnternet medyasının yükselen değerlerinden T24'in yayın yönetmeni Doğan Akın, Şeffaflık Derneği’nin Bilgi Medya ev sahipliği ve moderatörlüğünde 5 Ekim’de gerçekleştirdiği “Basın Özgürlüğü ve Şeffaflık” konferansının “Medyanın Ekonomi Politiği” başlıklı ilk oturumunun konuğu oldu. Akın, “medya-sermaye ilişkilerine alternatif arayış” olarak T24 tecrübesinin perde arkasını paylaştı.

AYDA 100 BİN LİRA İLE GAZETECİLİĞİ DEĞİŞTİREBİLİRİZ

Akın’a göre “Ayda 100 bin liralık net gelirle Türkiye’de gazeteciliği değiştirmek mümkün.” T24’ü, Dinç Bilgin’in Sabah gazetesinde Mehmet Barlas’a verdiğini söylediği ayda 25 bin dolarla yayınladıklarını söyleyen Akın, gazetecilik çabasının büyük paralar gerektirmediği görüşünde:

“Yaptığımız küçük bütçeyle bunu söyleyebiliyoruz. Gezi sürecindeki, o beğenmediğimiz hâkim yapıyı gazetecilik adına yıkabilirsiniz. T24’ün bizim için en ilham verici tarafı bu.”

BARLAS'IN MAAŞI KADAR PARA İLE T24'Ü ÇIKARIYORUZ

Mehmet Barlas’ın Sabah’taki maaşı üzerinden verdiği örneğin T24’ün çalışan ücretleri, sigorta, yemek, vergiler, ofis kirası, telefon faturaları gibi tüm giderlerini karşılamaya yeterli olduğunu söyleyen Akın, 1 Eylül 2009’da yayına başlayan sitenin ayakta kalma çabasını şöyle aktardı:

“Finansal sıkıntılarımızı aşmak için medya dışından şirketlere gittik. ‘Sizin internet sitelerinizdeki fotoğraflarınız çok kötü, metinleriniz berbat, bunlar için ajansınıza ne kadar ödüyorsunuz’ diye sorduk. Örneğin bir şirket, sitesine yemek tarifi koymuş, iki aydır orada duruyor ve bunun için aylık 9 bin dolar ödüyormuş. Siteye ilgi bekliyorlar ama nasıl ilgi çekeceklerini hiç düşünmemişler. ‘Biz dokuz bin dolara yaptığınızı 3 bin dolara yapalım, fotoğraflar çok daha iyi olsun, videolarınız olsun’ dedik. ‘Eğer sizlerle anlaşırsak biz bağımsız bir gazetecilik girişiminde bulunacağız’ dedik ve gerçekten de yaptık. Onlar çok memnun oldu biz de ayda yaklaşık 30 bin lira gelir elde ettik.”

“YAZARLARA TEKLİF GÖTÜREMİYORUZ ONLAR GELİYOR”

Çalıştıkları kurumlarda “kalemlerinin ucuna bir şey gelen” yazarların T24’ü tercih etmesini ise “medyanın içinde bulunduğu duruma” bağlıyor:

“Çok daha fazla tıklanan sitelerde yazabilirler. Ama T24’te kötü görünmeyeceklerini biliyorlar. Sağcılık-solculuk takıntımız yok, nefret söylemleri de. T24 habercilere hiçbir engel koymuyor bu yüzden yazarlar bizi tercih ediyorlar. Tabii biraz da tasarımından hoşlanıyorlar. Bize hangi yazar başvursa kabul ediyoruz. Yeter ki söyleyecek sözü olsun. Ancak elbette gözettiğimiz bazı şeyler var. Örneğin yazılarında kimseye hakaret etmemesi lazım.”

Akın, işten çıkarılan gazetecilere neden teklif götürmediklerini ise şöyle açıkladı: “Bütçemizin kısıtlı olması nedeniyle bu isimlere teklif götüremiyoruz. Bir arkadaşınız ya da önemli bir yazar işini kaybediyor. ‘Bize gelebilirsiniz ama biz para veremiyoruz’ diyemiyoruz. Çünkü medyada bu kadar doldur boşalt yapılan bir dönemde insanların yaşadığı bir sorun sizin için fırsata dönmüş oluyor. Gerçekten çok çirkin oluyor.

ALPER GÖRMÜŞ "İSTERSENİZ ORTADAN KAYBOLAYIM" DEDİ

T24’ün her görüşe açık olduğunu “Burada Atatürkçü de, İslamcı da yazıyor” sözleriyle açıklayan Akın, buna rağmen “o nasıl yazar burada” gibi tepkilerle karşılaştıklarını dile getirdi. Alper Görmüş’ün T24’te yazmasının bu türde tepkiler aldığını, Görmüş’ün kendisine “Bana çok tepki var, istersen ben ortadan kaybolayım” dediğini söyledi. Akın şöyle devam etti: “Tabii ki biz asla böyle bir şeye gerek görmedik ve her şeyi göğüslemeye hazır olduğumuzu söyledik. Onun Ergenekon’da ve diğer konularda eleştirildiği şeyler oldu ama bu onu kötü bir gazeteci yapmaz. Türkiye’de eleştiriyi işlevsizleştiren bir aşırılık var. Bizim bir genç arkadaşımız, Alper Görmüş geldi diye, onun, devletin ideolojik aygıtı olduğu düşüncesiyle işten ayrıldı.”

Görmüş’ün Türkiye gazetesinde yazmaya başladığını, ama T24’ten ayrılmadığını söyledi: “Aslında gitmedi. Biz Alper Görmüş’e herhangi bir ödeme yapmıyorduk. Türkiye gazetesinden ona teklifte bulunmuşlar. Gazeteden elde edeceği gelire ihtiyacı olan Görmüş de onlara ‘Sizde yazacağım ama o sevdiğim uzun yazıları T24’de yazmaya devam edeceğim’ demiş. Türkiye de kabul etmiş. Bana ‘sizin için bir sakıncası var mı’ diye sordu. Ben de ‘niye olsun ki’ dedim.”

RÖPORTAJLARI YAYINLAMADAN ONAYLATIYORUZ

Söyleşilerde çok hassas davrandıklarını söyleyen Akın, röportaj metninin kontrol amacıyla röportaj yapılan kişiye gönderildiğini söyledi: “İnsanlar bizlerle konuşurken belki kastetmek istemediği ifadeler kullanmıştır. İstediğini çıkarsın, istediğini eklesin diye düşünerek, her zaman söyleşileri onlara gönderdik ve onay aldıktan sonra yayınladık. Gülriz Sururi hariç. Kendisiyle yapılmış söyleşinin iptal edilmesini istedi biz de böyle bir şeyin olamayacağını söyledik.”