Gündem
06 Mar 2011 11:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:06

"BARDAĞI TAŞIRAN DAMLA"YA AYDINLARDAN TEPKİ! BİLDİRİYE KİMLER İMZA ATTI?

Ergenekon operasyonunun 18. dalgasında, 9 gazetecinin gözaltına alınmasına Türkiye'nin önde gelen işadamı ve akademisyenlerinden tepki geldi.

Aralarında İshak Alaton, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Prof. Dr. Şerif Mardin’in de bulunduğu 13 aydın bir araya gelerek bildiri yayınladı.
Yayınlanan bildiride aydınlar, Ergenekon davasını önemsediklerini ancak yargılama sürecinin uzamasının vicdanları rahatsız ettiğine dikkat çekti. Vatan'ın haberine göre, bildiride, Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın gözaltına alınmasından ise endişe duyulduğuna vurgu yapıldı. Yayınlanan bildiride şu ifadeler kullanıldı:

“Son yıllarda Türkiye’nin yakın tarihindeki bazı karanlık olayların aydınlatılmasına yönelik önemli davaların başlatılmış olması, kuşkusuz, demokrasi açısından çok önemli bir gelişmedir. Ergenekon davasını da bu kapsamda değerlendiriyoruz. Ancak, üç buçuk yıldan beri süren soruşturma ve yargılama süreci boyunca kamuoyunun vicdanını rahatsız eden uygulamalar olmuştur ve bugün gelinen nokta tatmin edici olmaktan uzaktır.

Adaletin gerçekleşmesi için yasal süreçlere saygıyla ve sabırla yaklaşmak gerektiğinin bilincindeyiz. Bununla birlikte, uzun tutukluluk sürelerinin, zayıf kanıtların ve anlaşılmayan gözaltına alma nedenlerinin, bu dava ile ilgili kuşkuların artmasına neden olduklarını da gözlemlemekteyiz. Ergenekon üyeliği suçlamasıyla tutuklanan gazetecilere dün Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın eklenmesi ciddi bir endişeye kapılmamıza neden olmuştur.”

Ergenekon davası başka amaçlar için kullanılmasın

“Meslek hayatlarında en üst düzeyde etik ölçütlere uygun davranmış ve Ergenekon ve benzeri türü örgütlenmelerin ortaya çıkartılmasında önemli katkılarda bulunmuş bu iki gazetecinin Ergenekon üyeliğinden tutuklanmalarının, bardağı taşıran damla olduğunu düşünüyoruz. Bu noktadan sonra, Ergenekon davasının selameti ve yasal süreçlerin doğru mecralarda ilerleyebilmesi açısından bu davanın başka amaçlar ve hesaplar için kullanıldığına yönelik şüphelere yol açan uygulamalara son verilmesi ve davanın en kısa zamanda sonuçlandırılması, acil bir zorunluluk olarak ortaya çıkmış bulunmaktadır.”

BİLDİRİDE İMZASI BULUNANLAR
* İshak Alaton (Alarko Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı)
* Hakan Altınay (Açık Toplum Enstitüsü Türkiye Direktörü)
* İbrahim Betil (Toplum Gönüllüleri Vakfı Başkanı)
* Ayhan Bilgen (Mazlum Der eski Genel Başkanı)
* Prof. Dr. Ayşe Buğra (Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi)
* Prof. Dr. Üstün Ergüder (Sabancı Üniversitesi İstanbul politikalar Merkezi Direktörü)
* Prof. Dr. Seyfettin Gürsel (Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi Direktörü)
* Prof. Dr. Ahmet İnsel (Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi)
* Prof. Dr. Şerif Mardin (Sosyolog)
* Osman Kavala (İşadamı, liberal solun etkin isimlerinden)
* Müge Sökmen (Metis Yayınları kurucu ortağı, editör, çevirmen)
* Sezgin Tanrıkulu (Diyarbakır eski baro başkanı, CHP Genel Başkan Yardımcısı)
* Prof. Dr. Binnaz Toprak (Siyaset bilimci, CHP Parti Meclis Üyesi)