Gündem
16 Eyl 2011 12:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:48

BANU GÜVEN'E ÖZEL ÖDÜL VERİLDİ!

Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri belirlendi. Bir süre önce NTV'den ayrılan Banu Güven de ödüle layık görülen isimler arasında yer aldı.

Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerinin ortak düzenlediği 19. Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri'nin sonuçları açıklandı. Yarışmada Kürtçe ve Türkçe haber, fotoğraf ile karikatür dalında dereceye girenler, Apê Musa'nın katledildiği Diyarbakır'da düzenlenecek bir törenle ödüllerini alacak. Ödül töreni Diyarbakır'da 20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM elemanları tarafından katledilen Özgür Gündem Gazetesi Yazarı Musa Anter (Apê Musa) adına bu yıl da Diyarbakır Cegerxwîn Kültür Merkezi'nde düzenlenecek.

Kürtçe Haber Jürisi'nde Mizgîn Bingöl, Leyla Ayaz, Azîz Ogur, M. Alî Ertaş, M. Emin Yildirim'in; Türkçe Haber Jürisi'nde Nadire Mater, Ertuğrul Mavioğlu, Fatih Polat, Berat Günçıkan, Hüseyin Aykol'un; Fotoğraf Jürisi'nde Ramazan Öztürk, Gültekin Tetik, İsa Çelik, Çerkes Karadağ, Hacer Persidat ve Karikatür Jürisi'nde Tan Oral, Gülay Batur, Sarkis Paçacı, Halil İncesu'nun bulunduğu geleneksel yarışmaya katılım yoğun oldu.

Kürtçe haber

Kürtçe haber dalında birinciliği "Ji bo bilindahiya rojê ku ji rojhilat hiltê mînakek: Komunên gundan (Doğuda yükselen güneşe bir örnek: Köy komünleri)" başlıklı haberiyle Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri Abdurrahman Gök ve Sami Yılmaz layık görüldü. Kürtçe Haber Jüri Özel Ödülü de, "Pilingê Kurdistanê (Kürdistan kaplanları)" başlıklı haberiyle Fırat Haber Ajansı (ANF) muhabiri Abdullah Bilen'e verildi.

Türkçe haber

Türkçe haber dalında birinciliği, Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri Mutha Çetin ve Evrim Kepenek kazandı. Çetin ve Kepenek, "66 Gün Süren Asker Tecavüzü" başlıklı haberleriyle katılmışlardı. Türkçe haber jürisi, Jüri Özel Ödülü'ne ise Gazete HaberTürk muhabiri İlyas Akengin'in "Tecavüz Ettik Sen Kendini As" başlıklı haberini layık gördü.

Fotoğraf

Fotoğraf dalında birinciliği, Selahattin Sönmez "Sen Yanmazsan Ben Yanmazsam" fotoğrafıyla kazandı. Sönmez, Hurriyet Daily News Gazetesi'nde çalışıyor. Fotoğraf jürisi, Ramazan Yavuz'un "Güneydoğu'nun Değişmeyen İki Yüzü: Şiddet ve Yoksulluk" fotoğrafını ise Jüri Özel Ödülü'ne layık gördü. Ramazan Yavuz, Doğan Haber Ajansı'nda çalışıyor.

Karikatür

Karikatür jürisi, birincilik ödülünü Musa Keklik'e verdi. Siirt'te 1981 yılında doğan Musa Keklik, 2002 yılında mizah dergilerinde karikatür çizmeye başladı. Birçok karma karikatür sergisinde yer aldı. Sanatçının özgün hikayeler, masallar ve okuma kitapları bulunuyor. Karikatür jürisi, Murat İpek'e Jüri Özel Ödülü verilmesine karar verdi. Murat İpek, halen 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde bulunuyor.

Banu Güven'e ödül

Gurbetelli Ersöz Özel Ödülü'ne, Kürt sorununu programlarında işlediği için çalıştığı televizyon kanalından zorunlu olarak ayrılan Banu Güven layık görüldü.

Mazlum Erenci unutulmadı

Özgür Basın Onur Ödülü, Dersim'de çıkan bir çatışmada 17 yaşında yaşamını yitiren Mazlum Erenci adına ailesine verildi. Mazlum Erenci, çocukluğundan itibaren Kürt basınına emek vermişti. Özgür Basın Emek Ödülü, Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği'ne (MEYA-DER) verildi. MEYADER, bu yıl içinde birçok ilde ortaya çıkan toplu mezarlar konusunda sergilediği çabadan dolayı layık görüldü.

Ödüller 20 Eylül'de verilecek

Ödüller, 20 Eylül Salı günü Diyarbakır'da yapılacak törenle sahiplerine verilecek. Kürt bilgesi Musa Anter ile ilgili anmalar ise 20 Eylül günü, Diyarbakır ve Nusaybin'de yapılacak.

Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri'ni, 1993 yılında "Özgür Gündem", 1994 yılında "Özgür Ülke", 1995 yılında "Yeni Politika", 1996 yılında "Demokrasi", 1997 ve 1998 yıllarında "Ülkede Gündem", 1999 yılında "Özgür Bakış", 2000 yılında "2000'de Yeni Gündem", 2001 ve 2002'de "Yedinci Gündem", 2003'te "Yeniden Özgür Gündem" gazeteleri vermişti. 2004, 2005 ve 2006'da "Ülkede Özgür Gündem", 2007'de "Gündem", 2008'de "Alternatif" ve "Azadiya Welat", 2009'da "Günlük" ile "Azadiya Welat", 2010 yılında ise "Özgür Gündem ve Azadiya Welat" gazeteleri tarafından verilmişti.