Gündem
19 Ara 2011 11:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:08

BANU GÜVEN GAZETECİLİĞE İNTERNET ÜZERİNDEN DEVAM EDİYOR!

NTV ile yolları ayrılan Banu Güven, nükleer santral gibi doğayı tehdit eden termik santrallarla ilgili bir dizi röportaj yaptı.

NTV’den ayrıldıktan sonra internet üzerinden çarpıcı gazetecilik örnekleri veren Banu Güven, bu sefer de termik santral dosyasını açtı.

Kişisel sitesinde "Karadeniz’in doğası en bakir illerinden Sinop’un başı bir süredir dertte. Memleketin ne kadar enerji ihtiyacı varsa, sanki oradan karşılanacak."  diye başladığı yazısında, nükleer santral gibi doğayı tehdit eden termik santrallarla ilgili bir dizi röportaj yaptı:

"Türkiye nükleer enerjiyle ilgili bir tartışma yapamadan, Sinop’ta nükleer santral için düğmeye basıldı bile Ankara’da. Kalkınma fetişinin peşinden giden hükümet, en zararlı enerji üretim modellerinden kömürlü termik santral modelini benimseyip, Gerze’ye de bir tane kondurulması yönünde kapıları açtı. Anadolu Grubu da verimli toprakların denizle buluştuğu noktaya yılda 2,5 milyon ton kömür yakacak 1200 MW’lık santrali yapmak için kolları sıvadı. Gerzeliler’e rağmen...

Sinop’un direnişi, 50 milyon dolarlık turizm yatırımı sözüyle kırılmak istendi, ama tam tersine daha da büyüdü. Anadolu Grubu Rusya’dan alacağı kömürü boşaltmak için bir de liman projesi yaptı.

Yemyeşil ovanın kıyısında inşa edilecek koca bir liman olacak bu. Anadolu Grubu halkı ikna etmek için bastırdığı broşürde, ‘Limanın büyüklüğü ne kadar olacak?’ sorusuna da yer veriyor ve bu soruyu ‘Mendirekli liman olacak. Büyük tonajlı gemi yanaşacağı için derinlik de gerek’ gibi cevaplarla geçiştiriyor. Anadolu Grubu aslında ‘Bırakın bizi, çevreye minimum zarar vereceğiz’ diyor, Gerze halkı ise net bir şekilde ‘Biz kömürlü termik santral de, öyle liman da istemiyoruz’ diye direniyor.

Bu direniş sırasında cop da yediler, biber gazı da. Eylül’den bu yana bölgede çadır nöbetindeler. Topraklarına, yaşam alanlarına sahip çıkmak için nöbet tutuyor ve proje alanında kuş uçurtmuyorlar. Geçen ay büyük bir yürüyüş yaptılar. Sadece iki gazetede haber olabildi bu yürüyüş. Oysa kaç bin kişiydiler. Bu alanda kampanya yürüten Greenpeace de, Gerzeliler’e destek verdi. Ama balıklarla ilgili ‘seninki kaç santim?’ kampanyasını destekleyen medya, iş Gerze’deki termik santrale gelince durdu. Öyle ya, birçok medya patronu aynı zamanda enerji sektöründe, ihale peşinde. Kendileriyle mi çelişecekler? Anadolu Grubu da iyi bir reklam veren. Bu durumda Gerze halkını kim takar?

Herkes bilmeli

Ben Gerzeliler’in verdiği saygı değer mücadelenin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle Gerzeliler’le birlikte hareket eden Greenpeace’le görüştüm. Cesur ve kararlı Gerzeliler, Greenpeace’e anlattıkları, nasıl biber gazı yedikleri, kömürlü termik santrallerin neden sevilmediği, hepsi bu yazıya eşlik eden videoda. Greenpeace’in Gerzeliler’e neden destek verdiği de http://bukapaginaltinda.org/ adresinde anlatılıyor.