Ekonomi
25 Kas 2021 20:07 Son Güncelleme: 26 Kas 2021 00:53

Bankacılarla görüşen Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan ilk açıklama!

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu banka genel müdürleriyle bir araya geldi. Kavcıoğlu toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Döviz kurundaki yükseliş sonrası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu banka genel müdürleri ve yöneticileriyle bir araya geldi.

 SEKTÖR YETKİLİLERİ TOPLANTIYA KATILDI

İstanbul Etiler'de bulunan Türkiye Bankalar Birliği'ndeki toplantıya, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Yapı Kredi CEO'su Gökhan Erün, HSBC Türkiye Ceo'su Selim Kervancı, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Halk Bank Genel Müdürü Osman Arslan, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih ve Garanti Bankası Genel Müdürü Recep Baştuğ'un da aralarında bulunduğu banka müdürleri ve yöneticileri katıldı.

 "İYİ BİR GÖRÜŞME OLDU"

Kritik görüşmenin ardından basına açıklama yapan Başkan Kavcıoğlu, görüşmenin rutin olduğunu belirtti. Kavcıoğlu, "Son durumu ve bankacılık sektörünü değerlendirdik. İyi bir görüşme oldu, faydalı bir bilgilendirmeydi. Bankacılık sektörümüz çok güçlü. Faiz indirimi ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Sektör, Merkez Bankası, BDDK birbiriyle uyumlu şekilde iletişim içerisindedir ve karşılıklı olarak dünyanın en başarılı sektörü olarak bankacılık sektörü bu işi yönetmektedir. Taleplerimizi, talepleri değerlendirip süreç içerisinde bunu yerine getireceğiz. Bu toplantılar daha önce ayarlanan toplantılar olağanüstü bir gelişme değil. Daha sonra da yapacağımız toplantılardan bir tanesi." ifadelerini kullandı.

 "GERÇEKÇİ OLMAYAN FİYAT OLUŞUMLARI"

Merkez Bankası'ndan daha önce yapılan açıklamada döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden uzak fiyat oluşumlarının gözlemlendiği ifade edilmişti.

KUR SORUSUNA YANIT

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, kurdaki dalgalanmanın ele alınıp alınmadığı hakkında bir soruyu da şöyle yanıtladı:

Kurdaki yükselişin bankaların karlılığına ve hisse fiyatlarına etkisine dair sektörün değerlendirmelerinin ne olduğu sorusu karşısında da Kavcıoğlu, "Hepsini konuştuk. Bankacılık sektörü şu an Türkiye'nin en güçlü sektörlerinden biri. Bankacılık sektörü NPL oranları, öz kaynak karlılığı, sermaye yapısı ve müşteri değerliliğiyle dünyanın en iyi sektörlerinden biri. Dolayısıyla yaşanan volatilitelerin üzerinden gelecek bir sektörümüz var. Herhangi bir sıkıntı yok. Bunu böyle değerlendirmek lazım" ifadelerini kullandı.

Bu arada TBB'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, toplantıda küresel ve yurt içi ekonomi, piyasalar ve bankacılık sektöründeki gelişmelerin görüşüldüğü bildirildi. Karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı toplantının, uygulamaların daha verimli hale getirilmesine yönelik yararlı geçtiği belirtildi.