Ekonomi
13 Oca 2024 23:05 Son Güncelleme: 13 Oca 2024 23:06

Bank of America’dan borsada rekor alım! Tarihi bir güne imza attı!

Bank of America 1.5 ay içerisinde Türk bankaları için 3 adet olumlu rapor paylaştı. BoA'nın robotu ise dün Borsa İstanbul’da 6.3 milyar TL’lik net alımı ile birlikte tarihi bir güne imza attı.

Borsa İstanbul tarihi bir gün geçirdi. Borsadaki net alımın yüzde 90’ının tek başına Bank of America yaptı ve 6.3 milyar liralık net alımla rekor kırdı. Öğleden önce düşen endeksler bu görülmemiş iştahlı alımla günü pozitif kapattı. Yani tek bir kurum piyasanın yolunu yeniden çizmeyi başardı peki bu küçük yatırımcı için ne ifade ediyor? Borsada yönü kim belirliyor?

Gazete Duvar’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre, Borsa İstanbul yeni yıla dalgalı başlasa da geride bıraktığımız haftada gelen yabancı banka raporları, Merkez Bankası’nın ABD’deki Yatırımcı Günü toplantısı ve Moody’s’ten dün gelen karara yönelik olumlu beklentiler bankalar başta olmak üzere gelen alımlarla borsa endeksleri pozitifti. Perşembe günü yapılan yatırımcı günü toplantısından beklenen kadar coşkulu açıklamalar gelmemesi, uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch’in cuma günü bankacılık sektörüne ilişkin olumsuz bir rapor yayınlaması işleri tersine döndürdü ve cuma günü borsa negatif bir güne başladı. Öyle ki haftanın ilk işlem günü tavan seviyeyi görmüş olan bazı bankacılık hisseleri ile bankacılık endeksi cuma öğleden önce yüzde 3’e kadar geriledi. BİST100 endeksinde de düşüş yüzde 1,5’e yaklaştı. İşte ne olduysa bu negatiflik bir anda hızlanan alım emirleriyle yerini pozitifliğe bıraktı. Peki bu alım emirlerini kim verdi ve kim bu kadar yüksek hacim yaratabilirdi?

1.5 AYDA 3 BANKACILIK RAPORU

Sorunun yanıtı basit. Borsa İstanbul’da en çok tartışılan zaman zaman hareketleri nedeniyle işlemlerine sınır getirilmesi istenilen Bank of America’nın robotu iş başına geçti cuma günü. Çok yüksek hızda işlem yapabilen ve iştahlı alım yapan BoA robotu günü 6.3 milyar liralık net alımla kapattı. Bu dün borsadaki net alımın yüzde 90’ına işaret ediyor. Tarihi bir işlem yaptı BoA robotu. İkinci sıradaki en büyük alıcının cuma günkü net alımı sadece 397.1 milyon lira. Yani neredeyse 15 katını aşan alım işlemi gerçekleştirdi BoA robotu. Bir detay da unutulmasın Bank of America son 1.5 ayda Türkiye bankacılık sektörü için 3 tane olumlu beklenti içeren rapor yayınlamıştı.

Piyasa uzmanlarını verdiği bilgiye göre borsa robotları genellikle gün sonunda alış satış arasında çok fark bırakmaz. Robotların ana amacı gün içinde mümkün olan bir kademe bu alım veya satım yönünde olabilir bularak o marjda milyonlarca lotluk emir vererek bu farktan para kazanmaya çalışmak. Ancak dünkü işlemleri yüksek hacimli bir net alışla kapatıldı. BoA robotunun en çok aldığı hisseler Akbank, Türk Hava Yolları, Koç Holding, BİM ve Turkcell oldu. BoA hesapsızca alırken en çok satanlar ise İş Yatırım, QNB Finans Yatırım, TEB Yatırım ve Garanti BBVA ile Ziraat Yatırım oldu.

MOODY'S BEKLENTİSİYLE Mİ ALDI?

Piyasa uzmanları dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in kararı öncesi BoA robotundan gelen alımların pozitif bir karar beklentisi nedeniyle yapılmış olabileceğini belirtiyor. Bu arada Moody’s Türkiye’nin B3 olan ve yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altında olan kredi notunu değiştirmedi görünümü ise durağandan pozitife çevirdi. Bu not artışı bekleyenlerin biraz moralini bozsa da ilk aşamada diğer kredi derecelendirme kurumları gibi pozitif görünüm ileriki dönemde not artışı gelebileceğinin sinyali olarak yorumlandı. Moody’s görünümün pozitife çekilmesindeki temel nedeninin para politikasındaki değişim olduğunu belirtirken bu politikaların, çok yüksek seyreden enflasyonu sürdürülebilir seviyeye indirme ihtimalini artırdığını ifade etti. Açıklamada, mevcut para politikası duruşunun yaklaşan yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi ile büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizlerin azalmasına ilişkin kanıtlar görülmesi durumunda, ülkenin notunun yükseltilebileceği belirtildi.

YENİ HAFTA VOLATİL BAŞLAYABİLİR

Moody’s’in bu kararını önden satın almış olması yeni haftada BoA robotunun ne yapacağı tartışmasını da beraberinde getiriyor. Piyasa uzmanlarının tahminleri bu konuda farklılaşıyor. Cuma günü yaptığı alımların yüksek fiyattan olduğunu ileri süren uzmanlar BoA robotunun bu alımları hemen satış yönünde değerlendirmeyeceğini belirtiyor farklı düşünen uzmanlar ise yeni haftada satış yönünde kalabileceğini dile getiriyor. Ocak ayında BoA robotunun hareketine bakılırsa bir ileri bir geri gibi görünüyor zaten. Bir gün en büyük alıcı olan BoA robotu ertesi gün en büyük satıcı oluyor ya da iki gün üst üste en iyi alıcı ise bir gün satıp diğer gün yeniden alıcı olabiliyor. Yine de pazartesi günü satın alınan beklentilerin gerçekleşmesi nedeniyle piyasa uzmanları dalgalı bir gün geçirilebileceği uyarısında bulunuyor.