Gündem
04 Şub 2015 09:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:01

Bank Asya'da TMSF çoğunluk hisselerine el koydu!

TMSF, Bank Asya’nın çoğunluk hisselerine el koydu. BDDK, Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi. Ayrıca 9 kişilik de yeni yönetim atandığı öğrenildi.

BankacılıkDüzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bank asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı sunamadığını belirterek denetimler sonuçlanıncaya kadar bankanın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payların yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi. Ayrıca 9 kişilik de yeni yönetim atandığı öğrenildi.

ŞEFFAF VE AÇIK DEĞİL
BDDK’dan yapılan açıklamada, Kurul’un son yaptığı toplantıda Bank Asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi. Yapılan açıklamada, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği, dolayısıyla söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı belirtilerek, “Bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir” denildi.

HİSSE SAHİPLİĞİ
BDDK, Bank Asya’nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını tespit etti. Kurul, Banka Asya’dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazli pay sahibi 185 ortağı durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015’e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda Kurum’a bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı.

Faaliyetleri devam edecek
BDDK’nın kararının ardından TMSF yetkilileri dün gece Bank Asya’nın genel müdürlük binasına gittiler. TMSF yetkilileri belgelerin herhangi bir sabotaja uğramaması için genel müdürlük binasına gidildiğini söylediler. Kararın akşam 9’dan sonra geldiğini ifade eden yetkililer, bankadaki yatırımların 100 bin liralık sigorta kapsamında olduğunu söylediler. Ancak bankanın hisselerine el konulduğu için yetkililer bankanın faaliyetlerine devam edeceğini söylediler.

Kalabalık olaysız dağıldı
BDDK’nın, Asya Katılım Bankası’nın ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verildiğini açıklamasının ardından, dün akşam saatlerinde Çevik Kuvvet ekipleri Genel Müdürlük önünde ve çevresinde bariyerlerle önlem alırken; saatler ilerledikçe de bazı gruplar Bank Asya önünde toplanmaya başladı. Bir süre alkış ve düdük çalarak kararı protesto eden kalabalık grup, gecenin ilerleyen saatlerinde alandan ayrıldı. Polisin Banka Asya binası önündeki bekleyişi ise sürüyor. / Hakan KAYA-Ramazan EĞRİ/İSTANBUL, (DHA)-



ETİKETLER
#tmsf #bank asya #hisse