Kültür Sanat
09 Ara 2019 14:14 Son Güncelleme: 09 Ara 2019 16:47

'Bandırma Vapuru' yoluna devam ediyor!

Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihimizin en önemli sembollerinden “Bandırma Vapuru” bu kez bir tiyatro oyunu olarak sanat dünyasında sefere çıkıyor.

Ödüllü yazar, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı Kosta Kortidis’in yazıp yönettiği, Teatro Rudius’un 100. Yıl anısına sahneye koyduğu Bandırma Vapuru, gerçek ve hayal gücünü harmanlayarak, belgesel ve komedi tadındaki örgüsüyle, bir milletin yeniden doğuş mücadelesine tam 100 yıl sonra saygı duruşunda bulunuyor. 

Prömiyerini 30 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında İstanbul’da yapan Bandırma Vapuru,  yolculuğuna 20 Aralık’ta Grand Pera Emek Sahnesi’ndeki gösterimi ile devam ediyor. 26 Aralık’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde seyirci ile buluşacak olan Bandırma Vapuru,  Eskişehir, Ankara ve Balıkesir gösterimleri ile de yolculuğuna devam edecek.

Bandırma Vapuru bir sembol, bir ideal, bir başlangıç…

Oyunda; 1919 Yılında Çanakkale Savaşlarının muzaffer komutanı Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının 1878 yılı yapımı eski Bandırma Vapuru ile zorlu deniz şartlarında çıktıkları tarihi kutlu yolculuk konu ediliyor. Bir sembol, bir ideal ve bir başlangıç olarak yorumlanan Bandırma Vapuru’nda gerçek ve kurgu iç içe harmanlanıyor. Belgesel tadındaki tarihi bilgiler, oyunun kahramanları arasındaki ilginç diyaloglar seyirciyi hem güldürüyor hem de düşündürüyor.

Fikriye’nin Ata’ya aşkı…

Baş rolleri şehir tiyatrosu oyuncusu Ali Karagöz, deneyimli oyuncu Özdemir Çiftçioğlu üstlenirken, aslında Bandırma Vapuru’na çok istediği halde binemeyen, Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya duyduğu büyük aşk ile tarihe geçen Fikriye Hanım’da kurgu karakter olarak oyunda yer alıyor. Genç oyuncu Merve Akaydın’ın hayat verdiği Fikriye rolü ile oyunda, Türk kadınının milli mücadeleye verdiği büyük desteğin altı çiziliyor. Fikriye’nin (Merve Akaydın) “Bir kadın olmadan ihtilal olmaz Paşam!” sözleriyle Türk kadınının milli mücadeledeki rolü vurgulanıyor. Ayrıca, Ata’ya duyduğu büyük aşk ile ölümünün ardındaki hüzün de işleniyor.

Bandırma Vapuru, tarihin dönüm noktası temel alınarak, düşle gerçek, hayal ile ideali buluşturuyor.

 Bandırma Vapuru’nun yolculuğu sürecek…

Teatro Rudius’un 100.Yıl Projesi Bandırma Vapuru, 20 Aralık’ta Grand Pera Emek Sahnesi, 26 Aralık Kadıköy Halk Eğitim Merkezi, 8 Ocak Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi, 9 Ocak Ankara Mevsim Tiyatro Salonu, 10 Ocak Balıkesir Avlu Kongre Merkezi, 11 Ocak İstanbul Grand Pera Emek Sahnesi ve 24 Ocak’ta Kadıköy Duru Tiyatro Sahnesi’nde tiyatro severler ile buluşacak.