Röportaj
31 Mayıs 2007 19:27 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:48

"BANA REKLAMCILIĞI ÖĞRETMESİNLER"!..CEM YILMAZ KENDİSİNE 'BAŞARISIZ' DİYENLERE ATEŞ PÜSKÜRDÜ!..

Hem göz ardı edilemez bir başarıya sahip hem de bir o kadar eleştiriliyor Cem Yılmaz.O sadece reklamlarda rol almıyor,reklam kampanyalarını yürütüyor ve kreatif sürecin her safhasında bulunuyor.Cem Yılmaz Türk Telekom reklamları için ne dedi?...

Cem Yılmaz: "Bana reklamcılığı öğretmesinler"


Hem göz ardı edilemez bir başarıya sahip hem de bir o kadar eleştiriliyor Cem Yılmaz. O sadece reklamlarda rol almıyor, reklam kampanyalarını yürütüyor ve kreatif sürecin her safhasında bulunuyor. Cem Yılmaz ile reklamcılıktan komedyenliğe, Telsim'den Türk Telekom'a ve kendisine yapılan eleştirilere kadar her şeyi konuştuk.

Genellikle çok fazla polemiğe girmeyen Cem Yılmaz bazı şeylere anlam veremediğini söylerken bazı durumlarda da sakin kalamadığını belirtiyor. "Benim filmlerimle benim filmlerimi kıyaslıyorlar. Sektörden saygı bekliyorum fakat göstermeseler de olur" diyor ve devam ediyor... "Benim yaptığım işler ortadayken ben herhangi bir metin yazarı çocuktan akıl alacak pozisyonda değilim. Kreatif fikrin ne olduğunu bana anlatmasınlar; ben meslek icat etmişim."
Cem Yılmaz söyleşisinin devamını okumak istiyorsanız MediaCat dergisinin Temmuz sayısında röportajın tamamını bulabilirsiniz.

Reklamlarda çok sık görüyoruz sizi. Cem Yılmaz'ın markanın önüne geçtiği konusu da uzun süredir tartışılıyor. Siz buna katılıyor musunuz?
Bu tartışmaların olması gayet doğal. Olumlu da buluyorum açıkçası. Bu insanların ilgilendiği bir konu olduğunu gösterir. Bir reklam duayeni değilim ama bu sektörde uzun zamandır işin kreatif tarafından emeğim geçti. Benim içinde bulunduğum reklamlar ünlü ve ürün buluşması değil sadece. İşin kreatif kısmında da varım. Bunun diğer ünlü ve ürün ortamlarında olmadığını düşünerek olumlu buluyorum tartışmaları. İnsanlar beni ve performansımı değerlendirmek istiyorlar. Çalışmalarımın karşılığını şimdiye kadar hep almışımdır da vermişimdir de. Normalinde üzerinde bir başarıya sahip olduğumu düşünüyorum. Çok normal tartışmaları.

Sizce reklamlarda, markanın yüzü olarak sizi kullanmak kolaya kaçmak mı?
Hayır. Bir marka bunun bedelini ödüyorsa ve gerçekleştirebiliyorsa o marka bir şeyler yapıyor demektir. Ben çalışmak için kolay biri değilim zaten.

Şimdiye kadar içinde bulunduğunuz reklamlar siz olamasanız da bu kadar ses getirir miydi?
Birçok reklam var şu an. Bunların bazıları başarılı bazıları ise ses getirmeyen, olsun diye yapılmış şeyler. Benim işlerimin hiçbiri olsun diye yapılmadı. Bu çok net.
O kampanyada benim de imzam olduğu için birbirinden ayırt etmiyorum bu meseleyi. Ben, işlerde teklif edilip de üzerine giydirilen bir kimse değilim. Bazen bazı ajans çalışanları ve kreatifleriyle ters düştüğüm olmuştur. Ama bu ses getiren işler benim yaptığım şeyler. Bunu söylemekten çekinmiyorum. Ben bu başarıları bir arkadaşımla paylaşıyor olsam onun da adını zikrederim tabii ki. Yakın zamandaki Türk Telekom reklamında sahneye çıkan adamın bir şeyler anlatması fikri Ali Taran'ın ve ajansın işidir. Ama metinler bana aittir. Opet reklamında promosyon çalışmalarından oyuncaklara metinlere kadar bütün fikir bana aittir. Doritos da öyle. Bunların reklamcılık bilgisiyle yapılmasına gerek olmadığını söylemiyorum ben. Benim tasarladığım reklamların etkisini bildiğim için söylüyorum. Reklamveren de biliyor bunu. Reklamcı olmasam da o tasarımı yapacak kabiliyette birisiyim.

Yapılan eleştirileri nasıl buluyorsunuz?
Benim şu ana kadar başarısız bir işim yok. Kabul etmiyorum bunu. Her işimde neticeler ortada. Bunu söylerken son işi ayırıyorum çünkü daha yeni o. İnsanlar beğenileriyle hareket ediyor. `Ben bu filmde öteki kadar gülmedim'. Reklam filmlerinde gülünmesini b