Medya
02 Şub 2022 08:16 Son Güncelleme: 02 Şub 2022 08:18

Balıkçıdaki görüşmeye dair kritik değerlendirme! Atina’daki toplantı detayı dikkat çekti…

İstanbul’un kar yağışıyla mücadele ettiği saatlerde Ekrem İmamoğlu'nun balıkçıdaki görüşmesine dair bir yazı kaleme alan Bülent Orakoğlu, çarpıcı bir değerlendirme yaptı.

Yeni Şafak yazarı Bülent Orakoğlu, İstanbul’un kar yağışıyla mücadele ettiği saatlerde Ekrem İmamoğlu'nun balıkçıda yaptığı görüşmeye dair çarpıcı bir yazı kaleme aldı. “Bu üç saatte İmamoğlu İngiliz Büyükelçi ile neler konuştu? Cumhurbaşkanlığı adaylığı iddiası bulunan İmamoğlu İngiliz elçiyle hangi konuları gündeme getirdi?” diye soran Orakoğlu, “İmamoğlu Sözcü’ye verdiği mülakatta ‘havadan sudan’ konuştuklarını iddia etse de karşısında diplomatik hayatının en az 20 yılını istihbarat’ta geçirmiş, Türkiye ve Erdoğan düşmanı bir büyükelçi var. Üstelik Estia gazetesine göre ‘Atina’daki toplantıda Başkan Erdoğan’ın iktidardaki günlerinin sayılı olduğu iddiasını ortaya atan büyükelçi de İmamoğlu’nun balık yediği Dominick Chilcoot” ifadelerini kullandı.

Bülent Orakoğlu’nun, ‘İmamoğlu’nun İngiltere Büyükelçisi Chilcoot ile sır görüşmesi?’ başlıklı yazısı şöyle:

İmamoğlu’nun Atina ziyaretinden sadece 20 gün sonra İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Chilcoot’un, 16 Ekim 2021’de Atina’da özel ve gizli bir toplantıya katıldığı ortaya çıktı. Chilcoot’un 16 Ekim’de İngiltere’nin Atina ve Lefkoşa büyükelçileriyle Atina’da bir araya gelmiş “Türkiye’de darbe senaryoları” konuşulmuştu. İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Chilcoot Türkiye aleyhtarlığı yapılan siyasi yemeklerin toplantılarının baş aktörü olmasıyla tanınıyor. Yunanistan’ın 127 yıllık sağcı gazetesi Estia, İngiltere’nin Atina, Lefkoşa ve Ankara büyükelçilerinin Yunan siyaset ve medya temsilcileriyle yaptıkları toplantıyla ilgili şok bir iddiada bulundu. İngiliz elçilerin, Yunan medyası ve işadamlarına “Erdoğan’ın günleri sayılı, kansız bir geçişe gidiyoruz” dediği iddiasını manşetine çekti. “İşin özü, büyükelçilerin Türkiye’ye ilişkin çizdikleri resimde. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi (Dominik Chilcoot), İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan bir üst düzey yetkilinin de önünde, artık Erdoğan’ın iktidardaki günlerinin sayılı olduğunu, yeni bir duruma kansız bir geçişin ihtimal dışı olmadığını söyledi. Bunun üzerine (Erdoğan’ın) sağlığına dair söylentilere dair detaylı bir tartışma yaşandı.”

BULUŞMANIN İLK OLARAK GİZLİ KALMASI PLANLANMIŞTI

Estia Gazetesi, “Buluşmanın ilk olarak gizli kalması planlanmıştı. Ancak görüşme sızdırıldı. Gazetemiz de en azından dört kaynakla iletişime geçerek toplantıda konuşulanları ve tam katılımcılarını, ayrıca tartışmanın tam içeriğini öğrenerek kamuoyu ile paylaştı. Tartışmada ‘darbe senaryoları’nın da konuşulduğuna işaret eden Estia gazetesi, “Bir saray darbesinde ailesinin korunması ve güven altına alınmasına yönelik garantilerle iktidarın barışçıl teslimine liderlik edebilecek şahıslara atıfta bulunuldu” diye yazdı. Gazete, “tartışmalardan, bu isimlerin X,Y ve Z olduğunu” öne sürdü.

İMAMOĞLU BÜYÜKELÇİ İLE NE GÖRÜŞTÜ?

İstanbul’u kar teslim alırken Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcoot ile bir balıkçıda bir araya gelmesi birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. İmamoğlu siyasi kariyerini riske atabilecek bu skandal yemeği neden iptal etmedi? Katılmak zorunda mıydı? İstanbul’da karla mücadelede en kritik üç saatte İmamoğlu 17.47’de restorana girmiş görüntülerin basına sızması üzerine toplantı saat 20.49’da bitirilmişti. Bu üç saatte İmamoğlu İngiliz Büyükelçi ile neler konuştu? Cumhurbaşkanlığı adaylığı iddiası bulunan İmamoğlu İngiliz elçiyle hangi konuları gündeme getirdi? İmamoğlu Sözcü’ye verdiği mülakatta ‘havadan sudan’ konuştuklarını iddia etse de karşısında diplomatik hayatının en az 20 yılını istihbarat’ta geçirmiş, Türkiye ve Erdoğan düşmanı bir büyükelçi var. Üstelik Estia gazetesine göre ‘Atina’daki toplantıda Başkan Erdoğan’ın iktidardaki günlerinin sayılı olduğu iddiasını ortaya atan büyükelçi de İmamoğlu’nun balık yediği Dominick Chilcoot. Uzun yıllar diplomatik misyon görüntüsünde İngiliz derin devletine istihbarat hizmeti veren Chilcoot’u doğrusu ayıpladım. Türkiye Başkanı Erdoğan hakkında uydurulan yalan yanlış asparagas bilgi ve dedikoduları gerçekmiş gibi Atina’daki toplantıda açıklaması açıkça bir istihbarat zafiyetinden çok yeni yıkıcı istihbarat stratejisi olsa gerek!

İNGİLTERE’NİN TÜRKİYE’YE GÖNDERDİĞİ BÜYÜKELÇİLER AYNI ZAMANDA GEÇMİŞİNDE BAŞARILI İSTİHBARAT NOSYONU OLAN AJANLARDAN MI SEÇİLİYOR?

İngiltere uzun yıllardan bu yana istihbarat faaliyetleri açısından Türkiye’ye ayrı bir önem veriyor. Son olarak İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore M16 İngiliz Gizli Servisi SIS’in başkanlığına getirilmişti. Örneğin İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Chilcoot’un da 30 yıl önce Türkiye’de İngiltere adına çalışmış bir istihbaratçı olduğu biliniyor. Chilcoot’un bir konuşmasında “Ankara’ya ilk kez 1980’de genç bir diplomat olarak ilk yurt dışı görevim için gelmiştim. Geri dönmem 30 yılımı aldı ama başardım.” sözleri dikkat çekmişti.

ABD’Lİ FOREİGN AFFAİRS’DA BAŞKAN ERDOĞAN VE TÜRKİYE HAKKINDA YAYIMLANAN SİYASİ ANALİZ RAPORU

ABD’deki Dış İlişkiler Konseyi’nin yayın organı Foreign Affairs’da 2023’te Türkiye’de yapılacak genel seçimlerin sonucu hakkında Soner Çağatay’ın yazdığı makale, “Erdoğan için oyunun sonu” başlığını taşıyor. Makale ABD Başkanı Biden’in göreve gelmeden önce Türkiye’de Erdoğan’ı muhalefeti destekleyerek iktidardan uzaklaştıracakları savı üzerine kurgulanmış deli saçması bir yazı. Ancak içerik olarak Atina’da üç İngiliz büyükelçinin Başkan Erdoğan hakkındaki ipe sapa gelmeyen asparagas iddiaları ile neredeyse bire bir örtüşüyor. Ancak aradaki tek fark üç İngiliz büyükelçinin Atina’da medya ve iş dünyası ile yaptığı toplantıda ‘Erdoğan’ın bu zorlukları da aşacağına, ülkesine ve kendisine kurulan kumpasları, tuzakları bir kez daha bozarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023’teki 100. yılını kutlayabileceğine’ dair karşıt görüşlerin de dile getirilmesi olmuştu.

Yazının tamamı için tıklayın!