Gündem
31 Tem 2014 14:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:31

Balbay gazetesinin 'kriz yok' açıklamasını yalanladı: Cumhuriyet'te yazmasına karşıyım!

Cumhuriyet gazetesinin eski Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, gazete içindeki krizi doğrularak nitelikteki tweetler attı.

Bir süre önce Özgür Mumcu, Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Aydın Engin ve Ceyda Karan'ın Cumhuriyet gazetesinin kadrosuna katılacağı duyurulmuştu. Bugün gazete o isimleri birinci sayfasından okurlarına duyurdu.

İddialara göre dün, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız ile yazarlar Mustafa Balbay, Orhan Erinç ve Cüneyt Arcayürek'in özellikle bir dönem Cumhuriyet'te yazan Aydın Engin ve Ceyda Karan'ın gazeteye transfer edilmesinden rahatsız olduğu ileri sürülmüştü.

Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu bugün internet sitesi üzerinden yayınladığı bir açıklamayla bu iddiaları yalanladı ve gazetede bir görüş ayrılığı yaşanmadığını, kadroya katılan isimler konusunda İcra Kurulu'nun oy birliği ile karar verdiğini ifade etti.

Ancak gazetenin eski Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay kendi adının da geçtiği açıklamayı yalanladı.

Balbay, Twitter üzerinden attığı mesajlar ile Aydın Engin'in transferine karşı olduğunu açıkladı.

Aydın Engin'in, fikirlerini düşünce yelpazesine uygun bir gazetede, özgürce yazmasını dilerim.

Ancak, Aydın Engin'in Cumhuriyet Gazetesi'nde yazmasına karşıyım. Buna hiçbir zeminde evet demedim.




AYDIN ENGİN NE DİYECEK?

1969 yılında Yeni Ortam'da gazeteciliğe başlayan, 1976 yılında DİSK'in sahipliğinde yayımlanan ve yasadışı TKP'ye yakın çizgide yayın yapan Politika gazetesinin genel yayın yönetmeni olan, Aydın Engin, 12 Eylül öncesinde yurt dışına çıkmıştı. 1992 yılında Türkiye'ye geri döndü, ertesi yıl Cumhuriyet'te yazmaya başladı. 2002 yılında İlhan Selçuk ile anlaşmazlık yaşayarak gazetesinden istifa etti. BirGün ve Agos'ta köşe yazarlığı yaptı. Engin son olarak T24 sitesinde yazıyordu.

Engin, 2007 yılında Aksiyon dergisine verdiği röportajda Cumhuriyet için şöyle demişti:

"Ben Cumhuriyet'ten 2002'de ayrıldım. O zaman gazetenin çizgisi bugünkü (ulusalcı) çizgi değildi. Dürüst olmak gerekirse küçük ipuçları vardı. Ben Cumhuriyet'in genel çizgisi ile çok uyumlu olmayan bir yazardım. Buna rağmen Cumhuriyet okurları beni severdi. Aldığım tepkilerin yüzde 80'i olumluydu. 2002'de bu oran tersine dönmüştü. Okurların yüzde 80'i artık 'bu gazeteye yakışmıyorsun. Burayı kirletiyorsun' diyordu. Gazetenin bugünkü çizgisi 2002 seçimlerinden sonra tırmanışa geçti."

Mustafa Balbay'ın açıklaması sonrasında gözler Aydın Engin'e döndü. Şimdi medya kulislerinde herkes onun açıklamasını bekliyor.