Gündem
26 Eyl 2010 10:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:39

BAKIRKÖY SAVCISI'NIN STAR VE VAKİT'E AÇTIĞI DAVA NEDEN TARTIŞMA KONUSU OLDU?

Bakırköy Savcısı'nın sorgulamadan ‘Star çalışanı' diye iki isme dava açması ‘hamiline iddianame' tartışması başlattı.

HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, Vakit Yazarı Yener Dönmez’in bir yazısında mağdur edildiği iddiasıyla Dönmez ve Vakit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ahmet Can Karahasanoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Ertosun’un dilekçesini işleme koyan Bakırköy Savcısı Pircan Barut Emre, 2010/43150 soruşturma nolu iddianameyi hazırlayarak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

SUÇ DELİLİ STAR’IN 5. SAYFASI

Ancak Savcı Pircan Barut Emre’nin iddianamesinin karar bölümünde “Yaygın süreli yayın yapan Star Gazetesi’nin suç tarihli baskısının 5. sayfasında Yener Dönmez ismi ve fotoğrafı altında “Hazır nöbetteyken Kuban Silivri’yi de boşaltsın!” başlığıyla yazılan haberde...” denildi. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi de bu iddianameyi kabul etti. Hukuk tarihine geçecek bu iddianamede bir değil birçok yanlışın yer alması şaşkınlık yarattı.

STAR’DA ÖYLE BİR YAZI VE YAZAR YOK

İddianamede dava konusu yapılan yazı Vakit Gazetesi’nde yayınlanmış, yazının sahibi Yener Dönmez Vakit Gazetesi yazarı... Ancak Savcı Pircan Barut Emre, iddianamesinde suç delili olarak sayfa numarası da vererek Star Gazetesi’ni gösteriyor. Yani, Savcı Emre’nin suç bulup dava konusu yaptığı haber ne star gazetesinde yayınlanmış ne de yazan kişi Star Gazetesi çalışanı. İşin daha da vahim olan yanlışı ise iddianamenin hiçbir yerinde Vakit gazetesinin isminin geçmemesi.

HAMİLİNE İDDİANAME!

Bakırköy Savcısı’nın sorgulamadan ‘star çalışanı’ diye iki isme dava açması ‘hamiline iddianame’ tartışması başlattı. Şimdi “Ergenekon’la ilgili yazılan haberlere dava açılması için savcılarda hazır iddianameler mi var? Sadece isimleri ve suç delili gazete isim ve yazılarını değiştirerek otomatikman dava mı açılıyor” sorularına cevap aranıyor. •

KILIÇDAROĞLU’NU HAKLI ÇIKARDILAR

HSYK üyesi tarafından dava edilen ve hakkında dava açılan Vakit Gazetesi yazarı Yener Dönmez, “Ben hayatımın hiçbir döneminde Star Gazetesi’nde çalışmadım, kaldı ki Star Gazetesi’nde o tarihte öyle bir haber de yok. Bana ifadem alınmak istendiği bilgisi geldiğinde, hemen Bakırköy Adliye’sine giderek iddianameyi istedim. İddianamede kendimi Star Gazetesi yazarı olarak görünce, hayretler içinde kaldım. Bir de Star Gazetesi’nin 5. sayfasında ki yazısı ve fotoğrafı yazdığını görünce, iyice şok oldum.

BELLİ İSİMLERE ÖZEL İDDİANAME

Bunun üzerine ilk aklıma gelen Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Çünkü Kılıçdaroğlu, Erzincan’daki bir iddanameyi alıp, basın mensuplarına göstermiş ve ‘Bakın işte böyle hazır iddianameler var, sadece buradaki özneleri değiştiriyorlar’ demişti. Daha sonra biz bunun böyle olmadığını gazetemizde belgelerle kanıtladık ama şimdi bakıyorum da aslında Kemal Kılıçdaroğlu haklıymış. Yani istenirse HSYK tarafından böyle şeyler yapılabiliyormuş. Bu başımıza gelen olay gösteriyor ki, HSYK’da belli yazarlar, belli gazete isimleri hazır bulunduruyor ve savcılara servis ediyor” dedi.