Gündem
05 Eyl 2016 16:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:31

Bakanlıktan çocuk yıldız düzenlemesi! Derslerinde başarısız olan...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, dizi, sinema ve reklamlarda oynayan çocuk oyuncuların çalışma koşullarını yeniden düzenleyen yönetmelik taslağı hazırladı

Önümüzdeki dönemde yasalaşması öngörülen taslağa göre, 3 aydan küçük çocuklar hiçbir şekilde çalıştırılamayacak. Çalıştırılmalarına izin verilen 3 ay ila 14 yaş grubu arasındaki çocuk oyunculara ise bin 300 liranın altında ücret verilemeyecek. Derslerinde başarısız olan çocuk oyuncunun çalışma izni iptal edilecek.

Çalışma Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı “Sanat, Kültür, Reklam Faaliyetlerinde Çocukların Çalıştırılması Hakkında Yönetmelik” taslağında sona gelindi. Taslağa göre, 3 aylıktan küçük çocuklar hiçbir şekilde çalıştırılamayacak. 3 aylıktan büyük ancak 1 yaşından küçük çocuklar kısa süreli ve senaryosuz çekimlerde bir defada 30 dakikayı aşmamak şartıyla en fazla 60 dakika, 3 ila 12 ay arasındaki çocuklar ise aralıksız 1 saatten fazla çalıştırılamayacak. 1 ila 2 yaş arası çocuklar eğitim saatleri dışında olmak kaydıyla senaryolu çekimlerde 1 saat, 3-5 yaş arası çocuklar 2 saat, 6-13 yaş arası çocuklar okul günlerinde 2, tatil günlerinde en fazla 5 saat çalıştırılabilecek.

HAFTA VE YILLIK TATİL ŞART

Çocuk oyuncular akşam 20.00 ila sabah 06.00 saatleri arasında çalıştırılamayacak. Ancak 6-13 yaş arası çocuklar canlı yayın olması şartıyla gece 23.00'e kadar çalışabilecekler. Çocuklarda çalışma süresi, işyerine vardığı andan itibaren başlayacak, her bir saatlik çalışmada 15 dakika mola verilecek. Mola süresi de çalışmadan sayılacak. 7 günlük sürenin 5 gününde çalışan çocuğa 2 gün hafta tatili, 1 yıldan uzun çalışmalarda 30 gün ücretli izin verilecek. Canlı yayın hariç bayramlarda çocuk oyuncu çalıştırılamayacak.

VELİSİ VE KOÇU OLMADAN ASLA

Çocuk oyuncular sadece velisinin olduğu ortamlarda çalıştırılabilecek. Ayrıca çalışma ortamında bir psikolog veya bir eğitim bilimci ile bir oyuncu koçu bulunacak. Çocuk oyuncu büyüklerin yanında kıyafet değiştiremeyecek, çocuğa özel oda veya açık alanda özel kabin tahsis edilecek. Süresi 1 ayı geçen işlerde talep halinde çocuğa psikolojik destek verilecek. Çocukların yanında sigara ve alkol tüketilemeyecek. Çocuklara yaşına uygun yemek verilecek. Deneme çekimleri dahil çocuklar sette bekletilmeyecek, evinden alınıp evine bırakılacak, toplu taşıma zorlanamayacak.

ASGARİ ÜCRETTEN AZ ÖDEME YASAK

Çocuk işçi çalıştırmak isteyenler öncelikle Çalışma Bakanlığı'ndan yazılı izin alacak. İzin başvurusunda, imzalanmış sözleşme, okuldan alınmış izin yazısı ve sağlık raporu yer alacak. Bakanlık çocuklara en fazla 1 yıl süreli çalışma izni verecek. Eğitimini aksatan çocukların çalışmasına izin verilmeyecek. Çocuklara karşı işlenmiş suçlardan veya yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyen işveren, çocuk çalıştıramayacak. Çocuklara asgari ücretin altında ücret ödenmeyecek. 1 aydan kısa süreli çalışmada asgari ücrete oranlı ödeme yapılacak. İşveren, çocuklara ücretten kesme cezası uygulayamayacak.