Gündem
05 Şub 2023 08:59 Son Güncelleme: 05 Şub 2023 09:07

Bakanlığa ait tarihi yapı için Sahibinden'e kiralık ilanı verildi!

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Myrelaion Rotundası için Sahibinden.com'da kiralık ilanı verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan dünyanın en büyük ikinci rotundası olan Myrelaion 32 yıllığına kiralanması için ilanı bir emlak şirketi tarafından Sahibinden.com platformuna ilan verildi.

Mimar Selahattin Tüysüz, kiralık ilanın ekran görüntülerini paylaşarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Fatih Belediyesi'ne çağrıda bulundu. Tüysüz sosyal medya platformu Twitter hesabından, “Dünya’nın en büyük ikinci rotundası olan Myrelaion 32 yıllığına kiralanacakmış. Laleli bölgesinde müze ve kamusal alan eksiği giderebilecek tek nokta burası. Umarım @FatihBelediye @IbbMiras bu alanı kente geri kazandırabilir.” dedi. 

İBB: BAKANLIK BİZE TAHSİS ETSE BİZ HALKA KAZANDIRIRIZ
Mimar Tüysüz'e cevap veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Burası zaten kamunun, hem de Kültür Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkü. Biz yıllardır takipçisiyiz yapının. Kiralama sitelerinde dolaşmasına çok üzülüyoruz. Bakanlık kiracısından alıp İBB’ye tahsis etse hem restore eder hem de halka kazandırırız.” diye kaydetti. 

MYRELAİON ROTUNDASI
5. yüzyılda inşa edildiği düşünülen yapı, Konstantinopolis’in o dönemdeki en büyük kubbeli yapısı olarak tanımlanmaktadır. İstanbul’un Roma ve Bizans Dönemi tarihsel topografyası incelendiğinde, Rotunda’nın Mese’nin güneyinde konumlandığı görülmektedir.

Yapı, Theodosius Forumu (Forum Tauri) ve Forum Bovis arasında, Philadelphion ve Capitol’ün yakınında, IX. bölgede bulunduğu bilinen Amastrianum Meydanı olarak adlandırılan alanda konumlanmıştır.

Myrelaion “Kutsal mür, mürüssafi yeri” olarak ifade edilmektedir.[3] Mimaride dairesel planlı yapı anlamına gelen rotunda terimi ise, dairesel planlı, kubbe örütülü Roma Dönemi yapılarını ifade etmek için kullanılmaktadır. Yapı, saray ve kilise yapılarının da bulunduğu bir kompleksin parçasıdır.