Politika
21 Kas 2016 18:13 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:36

Bakanlar Kurulu toplantısı

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (3)"İsrail'de, Mescid-i Aksa'da ve diğer camilerden ezan okunmasıyla ilgili kısıtlamanın gündeme getirilmesi, hiçbir bakımdan kabul edilebilecek bir durum değildir. İnanç, din, vicdan özgürlüklerine bütünüyle aykırı olan bir durumdur"- "(Erken...

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, İsrail'deki ezan yasağı yasa tasarısına ilişkin, "İsrail'de, Mescid-i Aksa'da ve diğer camilerden ezan okunmasıyla ilgili kısıtlamanın gündeme getirilmesi, hiçbir bakımdan kabul edilebilecek bir durum değildir. İnanç, din, vicdan özgürlüklerine bütünüyle aykırı olan bir durumdur." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Yıldırım başkanlığında yarın yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısına ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, geçen Cuma günü yapılan EKK toplantısında döviz, faiz ve piyasadaki gelişmeler konusunda Merkez Bankasının meseleyi yakından takip etmesi ve atılacak adımlarla ilgili hazırlıkları yapması kararı alındığını söyledi.

Toplantıda ikinci olarak, ekonomideki yapısal reformları sürdürme, üçüncü olarak ise reel sektörün geliştirilmesine ilişkin hükümetin ortaya koyduğu perspektifin sürdürülmesinin kararlaştırıldığını ifade eden Kurtulmuş, EKK'nın ekonomideki durumu yakından takip ettiğini belirtti.

İlgili bütün ekonomi kurum ve kuruluşlarının da görevlerini yerine getirdiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Perşembe günü Para Piyasaları Kurulu toplantısı yapılacak. Bu toplantıda Merkez Bankası kendi değerlendirmesi çerçevesinde bir karar alacaktır. Bağımsız bir kurum olarak Merkez Bankası bu konuyla ilgili kararını verecektir. Ekonomiyi yakinen takip ediyoruz. Ekonomide olağanüstü bir durum söz konusu değildir. Ekonomi Koordinasyon Toplantısı sürekli yapılan bir toplantıdır. İlgili kurumların bütün yetkilileri, Merkez Bankası, diğer kurullar hepsi bir araya gelir, ekonomi yönetimiyle birlikte kararlar alınarak devam edilir. EKK kontrolü altında ekonomik kararlar alınıyor." diye konuştu.

- "Asla tecavüz suçlarını kapsamamaktadır"

Kurtulmuş, erken yaşta evlenenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin düzenlemeyle ilgili bir soru üzerine ise konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri ve farklı grupların değerlendirmelerini Başbakan Yıldırım başta olmak üzere titizlikle gözden geçirdiklerini dile getirdi.

Düzenlemeyle ilgili yanlış anlamaları ortadan kaldırmak gerektiğine dikkati çeken Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu yapılan düzenleme bir ihtiyaca binaen, Türkiye'de fiilen var olan bir uygulamadan, törelerden kaynaklanan vesaire birtakım uygulamalardan kaynaklanan gerekçelerle gündeme getirilmiştir. Asla tecavüz suçlarını kapsamamaktadır. Bunun altını çizerek ifade etmek isterim, kapsamayacaktır da. Bu konuda eğer CHP ve MHP'nin başka teklifleri varsa bu teklifleri de değerlendirmeye açık olduğumuzu ifade ediyoruz. Konu yarın TBMM'ye gelecek. Gruplar kendi aralarında, eğer CHP ve MHP'nin başka bir teklifi varsa, değerlendirilecek bir konu olarak bunu gündeme getireceklerse değerlendirmeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bir gazetecinin "CHP Grup Başkanvekili Levent Gök düzenlemeyle ilgili 'Af niteliğinde bir düzenlemedir, 330 aranmalıydı, tümü geri çekilmeliydi. Geçerse Anayasa Mahkemesi'ne gideriz' dedi. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine, düzenlemenin şu andaki haliyle bir af olmadığını, sadece hukuki düzenleme olduğunu söyledi.

- "CHP ve MHP'nin teklifini getirmesinin doğru olduğunu söylüyoruz"

Kurtulmuş, "Açıklamalarınızdan AK Parti'nin teklifini geri çekmeyeceğini mi anlamamız gerekiyor?" sorusuna, "Şu anda ortada TBMM'ye gelen tekliften başka teklif yok. Herhangi bir şey konuşulacaksa CHP ve MHP'nin kendi teklifini getirmesinin en doğru olduğunu söylüyoruz. Sivil toplumdan ve diğer kuruluşlardan gelen değerlendirmeler bizde saklı ama muhalefet partileri de bu konuda bir düzenlemeyle somut olarak gelirlerse bunlar gözden geçirilir." cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin "CHP ve MHP'den teklif gelmezse düzenleme aynen TBMM'den geçecek mi?" sorusu üzerine Numan Kurtulmuş, "Bir konu konuşuyoruz. Yapılmış olan bir şey var, bazı eleştiriler var. Bu eleştiriler çerçevesinde herhalde başka teklifin getirilmesi de bu eleştirileri yapanların sorumluluk alanında değil midir? Gelmiş olan başka teklif olmadığına göre bir tek teklif üzerinden konuşuyoruz. Eksik ve hatalı taraflarını konuşuyoruz, Yeni bir şey konuşabilmek için ortadan yeni bir teklifin olması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kudüs'ün kültürüne, tarihine hakarettir"

Kurtulmuş, İsrail'deki "ezan yasağı yasa tasarısı"na ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"İsrail'de, Mescid-i Aksa'da ve diğer camilerden ezan okunmasıyla ilgili kısıtlamanın gündeme getirilmesi, hiçbir bakımdan kabul edilebilecek bir durum değildir. İnanç, din, vicdan özgürlüklerine bütünüyle aykırı olan bir durumdur. Kudüs denen şehir çok dinlilik tecrübesiyle yeni karşılaşmıyor. Asırlar önce Kudüs'te Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler birlikte yaşadılar. Osmanlı barış düzeni çerçevesinde asırlar boyunca kilisedeki çan sesleri, camilerdeki Allahuekber sesleri, Ağlama Duvarlarındaki Mezmur ve Tevrat'tan okunan ayetlerin sesleri birbirine karıştı. Hiç kimse bir diğerine 'Niçin kilisede çan çalıyor, niçin sen Ağlama Duvarı'nda dua ediyorsun' diye sormadı. Dolayısıyla bu kadar çok kültürlü geçmişi olan şehirde camilerden ezan seslerinin kısılmasına çalışmak anlaşılabilir bir şey değildir. Kudüs'ün kültürüne, tarihine, geçmişine, çok kültürlülüğüne hakarettir, bunu anlamamaktır.

Ben böyle bir yasağın, böyle bir yanlışın uygulanmayacağını düşünüyorum. Bu artık bütün dünyanın isyan edeceği çok açık bir inanç özgürlüklerinin engellenmesidir. Düzeltileceğini, bu kararların geri alınacağını tahmin ediyoruz. Türkiye olarak görüşümüz çok açıktır. Çok kültürlülük içinde camilerde ezan sesleri, kilisedeki çan sesleri, havralardaki seslerde mutlaka korunmalıdır. 'Eğer biz ezanı camilerde yasaklayacağız' diyorlarsa şu soruyu sormak lazım. Biz ezanları havralarda mı okutacağız? Bu son derece anlamsız ve yanlı bir teşebbüstür."

(Bitti)