Medya
20 Ara 2022 15:49 Son Güncelleme: 20 Ara 2022 16:00

Bakan Varank’tan Birgün'e 'kuzen' davası; "İtibarı sarsma amacı güdülüyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kuzeni Sedat Varank’ın kamudan aldığı ihalelerle ilgili Birgün'de çıkan haberler nedeniyle gazeteye peş peşe davalar açtı. Varank, daha öne açtığı 50 bin TL’lik tazminat davasının ardından gazeteye 100 bin TL’lik bir tazminat davası daha açtı.

Bakan Varank, 28 Kasım tarihinde yayınlanan “Kuzen sağ olsun” başlıklı haber için, BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın’dan ve muhabir İsmail Arı’dan 100 bin TL’lik bir tazminat talep etti.

Dava açılan haberde “Emlak Konut’tan Bodrum’daki araziyi almasıyla gündem olan kuzen Varank’ın Tuzla’daki deniz manzaralı araziyi de alması" dile getiriliyordu. Kuzen Varank’ın bu araziden 4 milyar TL gelir elde edeceği haberde ifade edilmişti.

Bakan Varank’ın aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da avukatı olan Ahmet Özel aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçede, söz konusu haberlerde, “arazilerin ihalesiz olarak tahsis edildiği algısının yaratıldığı” savunuldu. Ayrıca dava dilekçesinde Birgün'ün haberleri ile “Varank’ın itibarını sarsma amacı güdüldüğü ve itibar suikastının amaçlandığı” öne sürüldü.

İlk dava değil
Bakan Varank, 18 Kasım’da yine Birgün'de yayımlanan “Deniz manzaralı araziyi Varank’ın ‘kuzeni’ kaptı” başlıklı haber nedeniyle de muhabir İsmail Arı’dan şikâyetçi olmuştu. Savcılık tarafından ifadeye çağrılan Arı’ya, Bakan Varank’ın ‘hakaret suçundan’ şikâyetçi olduğu ifade edilmişti. Arı’nın söz konusu haberle “Kamu görevlisine alenen hakaret ettiği, kamuoyu önünde Varank’a yönelik güvensizlik yaratılmasına neden olduğu” iddia edilerek, “kamu görevlisine hakaret suçundan yargılanması” istenmişti. İlgili haberde ise Emlak Konut’un, Bodrum’daki deniz manzaralı devasa arazi için düzenlediği ihaleyi, Mustafa Varank’ın kuzeni ile AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cevahir şirketi aldığı kamuoyuna duyurulmuştu. Emlak Konut’un Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamaya dayandırılarak yapılan haberin ülke gündemine oturmasının ardından ihalenin iptal edildiği açıklanmıştı.

Bakan Varank’ın Birgün'e açtığı bir başka dava ise 4 Eylül tarihli “Varank’ın kuzeni köşeyi döndü” başlıklı haber nedeniyle. Varank, açtığı davada BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın ile muhabir İsmail Arı’dan 50 bin TL “manevi tazminat” talep etti. Bu haberde de Sedat Varank’ın Emlak Konut’tan aldığı 208 milyon TL değerindeki ihale gündeme getirilmişti. Mustafa Varank’ın yargıya taşıdığı tüm haberler, kamu kuruluşu olan Emlak Konut’un KAP’a yaptığı açıklamalara dayanıyor.