Ekonomi
08 Kas 2023 14:51 Son Güncelleme: 08 Kas 2023 14:53

Bakan Şimşek'ten, Türkiye-Orta Doğu iş birliği çağrısı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ve Orta Doğu'nun ekonomik, siyasi, jeopolitik sorunların üstesinden gelmek için birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.

14’üncü Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun açılış oturumunun moderatörlüğünü yapan Bakan Şimşek, küresel ekonomik büyümede yavaşlamaya dikkat çekti ve bu yavaşlamanın üstesinden gelmek için bölgesel ticaret ve yatırımın geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Şimşek oturumda yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

" Türkiye ve Mısır, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt gibi bölge ülkelerinden farklı olarak hala finansal desteğe ihtiyaç duyan ülkeler. Bu desteğin sağlanması için reform yapmalı ve kredibiliteyi artırmalılar. Yapılan reformlar gerçekleştirilmeli, sermaye akışı sağlanmalı ve büyüme desteklenmeli.

Enerji fiyatları konusunda ciddi bir belirsizlik var. Enerji sektörüne, özellikle petrol ve gaza az yatırım yapılıyor. Bu da arzı sınırlıyor. Yetersiz yatırım nedeniyle fiyatlar yüksek kalmaya devam edecek ve bölgemizi etkileyecek.

Bölge olarak iyi bir iş birliği içinde çalışmalıyız, bölgesel sorunları birlikte çözmeliyiz.

Filistin'de insanlığın bir inandırıcılık kaybı var. Yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğu çocuklardan, kadınlardan, yaşlılardan oluşurken vicdanı olan rahat rahat uyumamalı oturamamalı. Bu nedenle bir arada çalışmalıyız. Sadece ekonomik değil siyasi ve jeopolitik sorunlar içinde birlikte çalışmalıyız."