Eğitim
29 Mar 2022 20:57 Son Güncelleme: 29 Mar 2022 22:18

Bakan Özer'den canlı yayında önemli açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programında açıklamalarda bulundu.

tv100'ün sevilen programı Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum'un konuğu olan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer koronavirüs salgını döneminde okulları nasıl açık tutmayı başardıklarını anlattı.

 Bakan Özer, okulların açık tutulmasını ailelerin istediğini söyledi. Bakan Özer, koronavirüs tramvası ile nasıl başa çıkıldığını madde madde dile getirdi.

 Bakan Özer, "Bir yılda 3 bin tane anaokulu, 40 bin anasınıfı hedefi koyduk. Şu ana kadar 104 anaokulunu hizmete aldık. Türkiye'nin tüm bölgelerine anaokulu yapıyoruz." dedi.

 "BU MÜTHİŞ BİR ŞEY"

 Bakan Özer, "Bu 5 aylık süreç içerisinde 5 yaşındaki okullaşma oranı yüzde yüzde 78'den yüzde 90'a çıktı. Bu mükemmel bir şey." ifadelerini kullandı.

Bakan Özer'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde;

Bir buçuk yıllık aradan sonra tüm kademelerde eğitime yüz yüze devam etmek bizim en büyük başarımızdır.

1 milyon öğretmenimiz ve 18 milyon öğrencimizin oluşturduğu eğitim ölçeğinin büyüklüğü dikkate alındığında bu salgın sürecinde okulları açık tutma başarımızın büyüklüğü de anlaşılacaktır.

Okullar, dört duvardan ibaret öğrenme ortamları değildir.

Okullar, toplumdaki eşitsizliklerin dengelendiği yegâne yerlerdir. Bu bakımdan salgın sürecinde okullarımızı açık tutmak, eğitimi yüz yüze devam ettirmek bizim en önemli başarı hikâyemizdir.

Bu süreçte iki sorumluluğumuz vardı: Birincisi, okulların açık kalmasıydı çünkü bu, bir millî güvenlik meselesiydi. İkincisi, çocuklarımızın uzaktan eğitimdeki öğrenme kayıplarını telafi etmekti. Öğrenme kayıplarını telafi etmek için Bakanlık olarak ilk defa "kazanım değerlendirme testi" yaptık ve destekleme yetiştirme kurslarıyla sürekli biçimde öğrencilerimizin yanlarında olduk.

Öğrenme kayıpları yalnız ders kazanımlarıyla sınırlı değil elbette... Çocuklarımızın fiziksel aktivitelere, kültür ve sanat etkinliklerine katılması da çok önemliydi ve uzaktan eğitim sürecinde bunlar da çok büyük kayıplardı.

Uzaktan eğitimde öğrencilerin dijital bağımlılıkları arttı. Tüm gücümüz ve çabamızla mümkün olduğunca bu noktalara eğilmemiz gerekiyordu ve bunları hassasiyetle hayata geçirdik.

 OKULLAŞMA ORANI

Son 19-20 yıl içindeki en büyük başarımız diğer eğitim kademelerindeki okullaşma oranlarını OECD ortalamalarına getirdik. 2000’li yıllarda ortaöğretimdeki okullaşma %40, şu anda ise %90 seviyelerinde.

2018 yılında bu kapsamdaki tüm meslek okullarındaki üretim kapasitesi 217 milyondu. 2021 yılında 1 milyar 162 milyonla kapattık. Öğrenciye dağıtmış olduğumuz pay 2021 yılında 52 milyona, öğretmende ise 112 milyona çıktı.

Programın tamamı;