Ekonomi
02 Mayıs 2023 14:01 Son Güncelleme: 02 Mayıs 2023 14:01

Bakan Nurettin Nebati’den Türk lirası açıklaması! ‘Güveni artıracağız…’

Hazine ve Maliye Bakanı ve AKP Mersin milletvekili adayı Nureddin Nebati, Türk Lirası'na güveni artıracak politikalar uygulayacaklarını, enflasyonun düşüşün sağlanmasının ise vazgeçilmez bir hedef olduğunu söyledi.

Nureddin Nebati, Mersin İş Dünyası Buluşması'nda açıklamalarda bulundu. Nebati, "Fiyat istikrarını temin ederek kaynakların verimli alanlarda kullanılmasını, sürdürülebilir büyümeyi ve ekonomik refahı destekleyeceğiz" diye konuştu.

"CARİ AÇIK SORUN GERİDE BIRAKILACAK"

Cari açığı sorun olmaktan çıkaracaklarını söyleyen Bakan Nebati, "Bağımsız politikaların uygulanabilmesi için cari açığı yapısal bir mesele olmaktan çıkaracak ve bu sorunu kalıcı bir şekilde geride bırakacağız. İstikrarlı bir şekilde cari fazla vererek ülkemizin kendi kendine yeten bir Türkiye olmasını hedefliyoruz. Cari açığı düşürerek döviz talebinin ithalat fiyatları üzerindeki baskısını azaltacağız" değerlendirmesini yaptı.

Turizm ile ilgili de konuşan Hazine ve Maliye Bakanı, "Turizm sektörümüzün tanıtım ve çeşitlendirme faaliyetlerini daha da artıracağız, sezon süresinin uzamasına ve 12 ay boyunca turizm faaliyetlerinin sürmesine katkı sağlayacak çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz. 2028 yılında 90 milyon turist ile 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

"ÜLKEMİZİ KİŞİ BAŞINA GELİR BAKIMINDAN YÜKSELTMEYİ BAŞARDIK"

Ülkedeki refahı artırdıklarını iddia eden Nebati, "Bu sayede, 90’lı yıllarda faize giden milletin kazancını eğitimden sağlığa, altyapıdan enerjiye, sosyal güvenlikten sosyal yardımlara, tarımdan sanayiye kadar geniş bir yelpazede yine bu millet için harcadık. Bu gelişmelerin bir yansıması olarak ülkemizi kişi başına gelir bakımından dünyada üst-orta gelir grubuna yükseltmeyi başardık" açıklamalarında bulundu.

Nebati, Türk Lirası'na güveni artıracaklarını sözlerini ekleyerek, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede finansal istikrarı güçlendiren, Türk lirasına güveni artıran politikalar uygulayacağız.

Ayrıca gıda arz güvenliğinin temini ve tarımsal maliyetlerin düşürülmesi için Fiyat İstikrarı Komitesi, Gıda Komitesi ve Finansal İstikrar Komitesi gibi komitelerimizdeki çalışmalarımızı tam koordinasyon içerisinde sürdüreceğiz.

Bu çerçevede para, maliye ve makro-ihtiyati politikalar arasındaki eşgüdümü daha da kuvvetlendireceğiz."

Nebati, "Bugün, Türkiye kritik bir seçimin eşiğindedir. Türkiye ya küresel sarsıntılar devam ederken 90’lı yıllarda olduğu gibi koalisyon hükümetlerinin istikrarsız gel-gitlerine bir kez daha teslim olacak ya da Türkiye Yüzyılı’na adım atacaktır." dedi.