Ekonomi
24 Nis 2022 21:12 Son Güncelleme: 24 Nis 2022 21:21

Bakan Nureddin Nebati'den enflasyon değerlendirmesi: "Daha çok konuşacağız"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İTO iş dünyası buluşmasında değerlendirmelerde bulundu. Bakan Nebati, "Enflasyon küresel bir problem. Dünya ülkeleri açısından en önemli konu enflasyon ve biz bunu daha çok konuşacağız. Tüm dünyada konuşacağız." ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş dünyası buluşmasında yaptığı konuşmada 640 bini aşan üye ve 140 yıllık geçmişe sahip İTO'nun Türkiye'nin son 20 yılda gerçekleştirdiği tüm atılımlarda küresel ekonomi ve dünya siyasetindeki etkinliklerinin hissedilir oranda artırılmasında önemli katkısının olduğunu söyledi.

Birlikte aynı kararlılıkla yol almaya, yeni başarılar elde etmeye devam edeceklerini dile getiren Nebati, küresel ölçekte yaşanan pek çok sorunun Türkiye'ye farklı şekillerde yansıdığını anlattı.

Nebati enflasyon hakkında şöyle konuştu:

"Enflasyon küresel bir problem. Dünya ülkeleri açısından en önemli konu enflasyon ve biz bunu daha çok konuşacağız. Tüm dünyada konuşacağız.

Başta enerji ve gıda olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinde malum önemli fiyat artışları oldu. Tedarik zincirindeki aksamalar hem üretimde düşüşlere hem de maliyetlerde önemli artışlara neden oldu.

Örneğin AB’de otomotiv satışlarında 9 aydır daralma yaşanıyor. Keza üretici enflasyonu AB ülkelerinde rekor üzerine rekor kırıyor.

Bunlara ilaveten çok kutuplu durumun hakim olduğu günümüzde ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı ekonomideki büyüme tahminlerini yüzde 1 puan düşürmüş yöne doğru kaydı."

Nebati, tüm bu sorunların kendileri için aynı zamanda türlü fırsat ve imkanlar barındırdığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şunu çok net bilmenizi isterim. Biz problemleri kesinlikle yok saymıyoruz, onları asla halının altına süpürme gibi bir niyetimiz de yok. Tam tersine kalıcı ve kapsayıcı çözümler üretmek için çalışıyoruz. Oluşan yeni koşullardaki fırsatları değerlendirmek için stratejik hamleler yaparak yolumuza devam ediyoruz. Kimsenin en ufak bir endişesi dahi olmasın. Gerekirse ecdadımız gibi gemileri karadan yürütür yine de yolumuzdan, hedeflerimizden kesinlikle sapmayız."

"EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ ENFLASYONDU"

Bakan Nebati, ABD'de katıldığı G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısı ile uluslararası kuruluşların bahar toplantılarından bahsederek toplantılarda en önemli gündem maddesinin enflasyon olduğunu, bu problemin daha fazla konuşulacağını söyledi.

"İHRACATTA REKORLAR AÇIKLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, savaş Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'ya ihracatını olumsuz etkilese de bu ülkelerin toplam ihracattan sadece yüzde 3,9 pay aldığını, genele etkisinin sınırlı kalacağını bildirdi.

Türkiye olarak ihracatta son yirmi yılda sağladıkları pazar ve ürün çeşitliliği sayesinde yeni modeller geliştirmekte güçlük çekmediklerini dile getiren Nebati, "Nitekim savaşa rağmen martta tüm zamanların en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Bu rekorları her ay açıklamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranının martta yüzde 98,2'ye yükseldiğini aktaran Nebati, "Bu rakam bize enerji hariç ihracat-ithalatın dengelendiğini söylüyor. Geçen yıl ithal ettiğimiz enerjinin maliyeti bizdeki dengeyi bozuyor. Bunun olumsuz etkisini ihracatımızı daha fazla artırarak, turizmdeki olumlu gelişmelerle, doğrudan ve dolaylı yatırımlarla en aza indirgeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Nebati, turizmde yüksek düzeyde ziyaretçi girişi olduğunu ve bunun artarak devam edeceğini kaydederek son iki ayda çok güzel veriler olduğunu vurguladı.

YATIRIMCILAR TÜRKİYE'DEN UMUTLU

Bakan Nebati, her yıl düzenli olarak yapılan ve dünyanın dört bir tarafından maliye bakanlarının katılımıyla düzenlenen G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantılarına katıldıklarını anımsatarak rutin olarak yılda 2 kez gerçekleştirilen bu toplantılarda birçok oturuma katıldıklarını, çeşitli ülkelerin bakanları ve merkez bankası başkanlarıyla, yatırımcılarla ve uluslararası kuruluşların yöneticileriyle verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Sorunlara karşı küresel iş birliği ve koordinasyonun önemini bir kez daha vurguladıklarını aktaran Nebati, ikili ve heyetler arası görüşmelerle ilgili bilgiler paylaştı.

Nebati, özellikle uluslararası yatırımcıların yoğun ilgisi karşısında Amerikan Ticaret Odası (AmCham), Uluslararası Mutabakat için İş Konseyi (BCIU) ve JP Morgan'ın düzenlediği üç farklı yatırımcı toplantısında reel sektör ve portföy yatırımcılarıyla bir araya geldiklerini kaydederek Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ve ülkedeki yatırım fırsatlarına ilişkin kapsamlı bilgiler verdiklerini bildirdi.

Bu toplantılarda Türkiye'nin sahip olduğu avantajları anlattıklarına değinen Nebati, "Toplantılarda yatırımcılar bölgesel dengesizliklerin ve pandemiyle oluşan coğrafi fırsatların da katkısıyla Türkiye'nin yatırım potansiyeline olan güçlü inançlarını bizlerle paylaştılar. Birçok şirket bu fırsatları değerlendirerek bizlere Türkiye'deki yatırımlarını artırmak istediklerini açıkça ifade ettiler" şeklinde konuştu.

"SERMAYE GİRİŞLERİ ARTACAK"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, toplantılarda Türkiye'nin başarılı eurobond tahvil ve sukuk ihraçlarından övgüyle bahsedildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Şubatta Londra'da yatırımcılarla gerçekleştirdiğimiz temasların ardından Washington toplantılarında aldığımız geri bildirimler Türkiye'ye oldukça pozitif baktıklarına ve ülkemize yönelik sermaye girişlerinin önümüzdeki dönemde artacağına işaret ediyor. Yatırımcılar 'Türkiye'nin başarı hikayesinin' giderek daha fazla dikkat çekeceğine inanmış durumda. Bırakın kronik kötümserler felaket tellallığı yapadursunlar. Tekraren söylüyorum biz gerekirse gemileri karadan yürütür, yine de hedeflerimize, hayallerimize ulaşmasını biliriz. Dünya, 'Türkiye'nin önü açık' diyorken bizim müzmin karamsarlar 'battık, bittik edebiyatından' bir türlü vazgeçemiyorlar. İnşallah bu kronik karamsarlık ve özgüven sorunu olan kardeşlerimizin bu hastalıklarına da yine biz şifa olacağız."