Ekonomi
16 Mar 2022 21:43 Son Güncelleme: 16 Mar 2022 21:50

Bakan Nebati'den yabancı yatırımcılara güvence: "Bürokrasiyi alaşağı ederiz"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "En sevmediğim konu da şu yatırımcılara zorluk çıkaran mevzuat ya da bürokrasidir. Hep beraber kavga edelim, bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda Cumhurbaşkanımız var rahat olun, mevzuatı da değiştiririz" dedi.

Cannes'da düzenlenen GYODER Uluslararası Yatırımcı Toplantısı'ndaki konuşmasında Nebati, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin, yatırımcıları "tek durak ofis" yaklaşımıyla ağırlamaya hazır olduğunu belirterek, "Bir problem yaşadığınızda bize hemen ulaşırsınız" ifadelerini kullandı.

 Nebati, şu ifadeleri kullandı:

 "EN SEVMEDİĞİM KONU DA ŞU YATIRIMCILARA ZORLUK ÇIKARAN MEVZUAT YA DA BÜROKRASİDİR"

"Ofis, teknoloji yoğun, katma değeri yüksek ve istihdam yaratan yatırımları destekleyerek bu yatırımlara ilişkin tüm süreçleri yatırımcı adına takip ediyor. Bu robotik bir anlayışla değil, geleneksel Türk misafirperverliği anlayışıyla yerine getiriliyor. Bir problem yaşadığınızda bize hemen ulaşırsınız.

 En sevmediğim konu da şu yatırımcılara zorluk çıkaran mevzuat ya da bürokrasidir. Hep beraber kavga edelim, bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda Cumhurbaşkanımız var rahat olun, mevzuatı da değiştiririz. Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nde hızlı adımlar atıyoruz."

 İşte bir örnek, 2020-2021'i bu kadar hızlı ve başarılı geçirmemizin nedeni de sistem değişikliğinin krizler karşısındaki denenmişliğini de yaşamış olduk. Yatırım Ofisi'nin uzman kadrosu, yatırımcılara İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Arapça, Japonca ve Çince dahil pek çok dilde hizmet sunmaktadır."

 "İSTANBUL GÖRÜLMEDEN, ORADA YAŞANMADAN, BOĞAZ'DA BİR BALIK YEMEDEN, TÜRK MİSAFİRPERVERLİĞİNİ GÖRMEDEN ANLAŞILMAZ"

Salonda bulunan yabancı katılımcılar arasında İstanbul'a ziyarete gelenlerin sayısını az bulan Nebati, GYODER'in oradaki yatırımcıları İstanbul'a davet etmesi gerektiğini söyledi.

 Nebati, katılımcılara,"Şöyle bir İstanbul'u gelin görün. İstanbul görülmeden, orada yaşanmadan, Boğaz'da bir balık yemeden, Türk misafirperverliğini görmeden anlaşılmaz. Öyle anlatmakla olmaz. Geleceksiniz, göreceksiniz, yürüyeceksiniz, havasını teneffüs edeceksiniz. Şöyle bir Sultanahmet Camii'ne, Ayasofya'ya gideceksiniz" diye seslendi.

 Nebati, İstanbul Finans Merkezinin (İFM) yakında tamamlanacağını ifade ederek, dünyanın önemli bir finans merkezi haline geleceğini söyledi.

 Bakan Nebati, İFM'nin, Londra, Frankfurt, Zürih, Lüksemburg gibi merkezlere coğrafi yakınlığı ve yakın saat dilimi içinde bulunmasıyla önemli bir etkinliği ortaya koyacağını söyledi.

 Diğer yandan, kültürel, tarihi veya siyasi ilişkiler dolayısıyla Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkeleri için de İstanbul'un bir çekim merkezi olduğunu vurgulayan Nebati, "Bu kapsamda, sizlerin de İstanbul Finans Merkezi ile ilgili süreci takip etmenizi ve yerinizi almanızı öneririm." değerlendirmesinde bulundu.

 "BU ÜLKEYE YATIRIM YAPARSANIZ MALINIZ DA CANINIZ DA GÜVEN ALTINDADIR"

Nebati, Türkiye'de serbest piyasa rejimi ve kambiyo rejiminin garanti altında olduğunu söyledi. Nebati, "Bu ülkeye yatırım yaparsanız malınız da canınız da güven altındadır" dedi.

 Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Nebati, enflasyonda yaz aylarından itibaren ve özellikle de yıl sonundan itibaren düşüşün ve normalleşmenin görüleceğini söyledi.

 Bakan Nebati konuşmasında "Bu ülkeye yatırım yaparsanız malınız da canınız da güven altındadır. Yatırımlarınızı Türkiye Cumhuriyeti'ne çok rahat şekilde yapabilirsiniz. Bu anlayışla 2021'i hem sektörde büyük bir başarıyla kapattık, yüksek emtia fiyatları, lojistikteki problemler, Karadeniz'deki gerginliklere rağmen Türkiye'de ticaret tahminlerin ötesinde büyük heyecanla devam ediyor. Çarklar dönüyor" ifadesini kullandı.