Ekonomi
03 Ağu 2022 23:41 Son Güncelleme: 04 Ağu 2022 00:50

Bakan Nebati'den flaş enflasyon itirafı: "Bir ülkenin bakanı..."

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyon ile ilgili “Enflasyonla mücadele etmemiz lazım, sürdürülebilir değil. Uzadıkça sıkıntılar artar” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, A Haber canlı yayınlanan “Melih Altınok ile Sebep Sonuç” programında ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati’nin programda “Yabancı bir bakanla konuşuyordum, bana enflasyonumuzun yüksekliğinden bahsetti. Ona ‘ben bu enflasyonla sokağa çıkabiliyorum, siz %10'la çıkamıyorsunuz’ dedim” ifadeleri dikkat çekti.

 Bakan Nebati enflasyon ile ilgili de “Enflasyonla mücadele etmemiz lazım, sürdürülebilir değil. Uzadıkça sıkıntılar artar” dedi.

Nureddin Nebati'nin konuşmasından satır başları şöyle:

Kur korumalı sistemin açıklandığı tarih yeni bir enstrümanla ülke içerisinde oynanan manipülatif ihanete varan söylemlerle bitirildiği ardı ardına gelen tedbirlerin geldiği bir adımdı.

6'ay sonra 7 ay geçti ve bir kabusu yaşayarak geçirdik bu süreci. Salgın sonrası Rusya-Ukrayna krizi dünyadaki dengeleri değiştirdi. Bu bir kabus ve travmaya sebep oldu.

2022'nin Ocak ayı ile 2020'nin Ocak ayı arasında bir dejavu yaşandı. Pandemi olmasaydı Türkiye çok farklı olacaktı.

Türkiye salgın döneminde olduğu gibi şimdi de başarılı bir sonuç elde edecek.

20 yıl boyunca dar gelirlilerin her talebi karşılandı. Sıkıntıları bertaraf edecek bir hükümet iş başında.

Enflasyon emtia fiyatları gerginlikten dolayı yükseliyordu, savaş ile beraber daha fazla arttı. Bu sürecin enflasyon ile yürüyeceğini ve biz muhalefetin bize bunun ile saldırmaya çalışacağını söylemiştik. TÜİK bugün rakamları açıkladı. Enflasyonun kalıcı olmaması için gerekli tedbirlerin alınması önemli.

Enflasyonun ilk dönemleri tatlıdır. Ticaret canlanır. Ama sabit gelirli sıkıntı yaşar. Bu sıkıntıyı bertaraf edecek hükümet ve sayın cumhurbaşkanımız var. Bu kesim desteklemeli. Destekliyoruz. Asgari ücret artırıldı. İkinci yarıda artırıldı. Ciddi destek sağlanmış oldu. Emekli, dul yetim tamamında maaş artışına gidildi.

Bunu hisseden bir kesim var. Bu iş ne kadar sürer diye bakınıyor. Temmuz ayındaki artışla kendini iyi hissedenler ne kadar devam edecek diye bakınıyor. Adımlar atıyoruz. 90'lı yıllarda dar gelirliler sıkıntıyla karşı karşıya kaldığında, mesela hasta olduğunda hastaneye gitme şansı yoktu. Ama Türkiye gibi bir yerde dar gelirli hastalandığımda bana sahip çıkan bir devlet var diye biliyor.

“ERDOĞAN GİTSİN DİYENLER HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYACAK”

Ben umutluyum çünkü Türkiye salgın döneminde olduğu gibi öyle bir başarılı sonuç elde edecek bundan yüzde yüz eminim.

Türkiye'yi bilmeyenler ve Tayyip Erdoğan düşmanlarının hayal kırıklığına uğrayacağı süreci yaşayacağız. Yolları yaptık büyük köprüler bitti. Savaşta Türkiye'de çarklar döndü.

Avrupa ve yakın coğrafya ihtiyacını Türkiye'den hızlı şekilde karşılıyor. Savaş ve salgının en büyük kazanımlarından bir tanesi. Türkiye'nin sanayi kapasitesinin başka bir noktaya geleceği. Sorunların üstesinden gelen Türkiye var. Bu sorunları görüp yandık bittik diyenlerin ülkesi değil.

“İŞSİZLİK AÇIKLAMASI”

90'lar ile 2022'nin dar gelirlisi arasında çok büyük fark var.

Dar gelirlileri mağdur etmeyeceğiz.

Temel hedefimiz işsizliği almaması. Biz büyüme odaklı yol haritamızı çizdik.

Anlaşma sonrası tahıl fiyatları düştü. Tahıl koridoruyla dünyanın temel problemleri çözüldü.

Tahıl fiyatlarındaki düşüş Sayın cumhurbaşkanınızın başarısıdır. Fiyatlar belli bir trendi yakaladı. Bu Recep Tayyip Erdoğan etkisidir. Muhalefet hala görmüyor, tebrik etmiyor. Önemli bir sıkıntı giderilmiş oldu.

DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI

Türkiye gibi faiz politikası uygulayan ülkeler çoğunlukta. Muhalefet enflasyonla mücadeleyi faizde görüyor.

Dünyada 165 ülkeden 132'si negatif faiz veriyor.

Faiz artırımı dükkan kapanmasına neden olur.

Geçen ay G20 toplantısındaydım. 2 önemli toplantı da gelişmiş ülkelerin merkez bankaları başkanlarının ağlaştığı bir toplantıydı. Sıkıntıları nasıl aşacağız diye. Washington'daki toplantıda biz büyümeyi gözeterek yol haritamızı çizdik dedim. İkincisi dar gelirli için her türlü adımı atacağız dedim. Siz 1973 krizi sonrası tavrınızı takınmaya çalışıyorsunuz dedim. 2 çeyrekte ABD resesyona girdi. FED başkanı sert söylemden vazgeçti daha yumuşak söylemlerle ticaretin devam edeceği söylemlerinde bulunmaya başladı. Yıl 2022. 1970ler dünyasında değiliz. Bugünkü durumla tarihi okumaya çalıştıkları için sonuç alamıyorlar.

132 ülke negatif faiz uyguluyor. Türkiye 20 Aralık itibariyle KKM verdi. Türkiye uzun zamandır birileri geleceğiz enflasyonu halledeceğiz diyor. Eski zihniyetle manşet enflasyona yakın faiz vermesi. 132 ülkenin dışına çıkarak pozitif faiz vermesini istiyorlar. Biz hallederiz diyorlar. Sonuç dükkanlar kapanacak, fabrikalar kapanacak ülke küçülecek, insanlar işlerini kaybedecek demektir. Muhalefetin biri çıkıp örnek versin bakalım.

Şu an 31 milyona yakın insan istihdam ediliyor. 30 milyonun altına düşsün diyorlar. Türkiye yüzde 14'lük manşet faize ulaşması için 2 yıl kaybediyor. Türkiye böyle karar alsa küçülmeye başlar.

Dediğim yolu seçtik. Büyümeden taviz vermiyoruz. Büyümeden taviz vermeyince enflasyonla mücadele vakit alır. Emtia fiyatları dünyada zirveye geldi. Gıda fiyatlarında tahıl koridoru açılmasıyla gevşeme oldu. Emtia fiyatları gevşemeye başladı. En önemli sorunumuz petrol. Gıda fiyatlarında, emtia fiyatlarında, petrolde sakinleşme var. Enflasyondan rahatsızlık duyan toplumsal beklenti oluştu.

Bu durumların dengelenmesi enflasyon baskısını azaltacak. Attığımız adımlarla enflasyonun engellenmesi için önemli adımlar atıyoruz.

1 ay öncesine kadar petrol fiyatlarındaki artışlardan dolayı adete dayak yedik. 30 lirayı aşan bir fiyatlama geldi. Şimdi 22 civarında. Muhalefet yüksek sesle petrol fiyatları şuraya gider mi diye üzerimize geldiler. Fiyatlar düştü. Yıl sonunda olağanüstü durumla karşılaşmazsak baz etkisiyle düşüş direncine girmiş olacağız. Enflasyondan kurtulmaya başlayacağız. şubat-martta daha net hissedeceğimiz evreye girmiş olacağız.

En büyük avantajımız sayın Cumhurbaşkanımız. Sayın cumhurbaşkanımızın inanılmaz derecede sıklıkla uyguladığı diplomatik başarı. Diplomatik deha. Sıkıntıların had safhada olduğu buğday arpayı ulaştırması başarı hikayesidir.

Meclis kapalı. AK Parti sahada. Muhalefet partilerinin gıda çiftçilikle ilgili algı oluşturabildiğini gördünüz mü? Oluşturamazlar. Çünkü bolluk var. Bu fırsat kaybolmuş oldu.

Bakan yardımcısı olarak sayın Berat Albayrak'la çalıştım. Son Lütfü Bey'le çalıştım. En büyük avantajımız. Sokağa çıktığımda gözlerden anlıyorsunuz zaten. Söylemlerden duruştan anlıyorsunuz. AK Parti siyasetçisi daha rahat sokağa çıkar. Kabinedeki insan daha rahat sokağa çıkar. Gençler Türkiye hep böyleydi zannediyorlar. Beni gördüğü zaman sanki Recep Tayyip Erdoğan'ı görüyor. Ben bir sıkıntı yaşamadım.

Biraz sabır dediğimde biz sabretmeye hazırız yeter ki çözün diyorlar. Yaz geldi fiyatlar makul şekilde yürüyor. İnsanlarla şu an iletişimi sürdürüyoruz. Enflasyonla mücadele etmemiz lazım, sürdürülebilir değil. Uzadıkça sıkıntılar artar. Hafif frene bastık bundan sonra belli süre gidip yolumuza devam edeceğiz.

Gıda arz güvenliğini korumamız lazım. Gıda ile ilgili bir sakinleşme var. Bizi en çok etkileyen petrolde de bir sakinleşeme var.

Enflasyon Ağustos ayında bir miktar daha düşecek.

Konut ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız çalışma yaptı. Malum kredi maaliyetlerinin ucuzlaması, piyasanın canlı olmasından kaynaklı üst üstte gelen nedenler fiyatları yükseltti. Sınırların üzerine gitti. Dar gelirlilerinin konut sahibi olması için bir müjde sunuldu. Adımlar hızlı şekilde atılır ve Cumhurbaşkanımız paylaşır. Krediye ulaşıma da bir kolaylık getirildi. Daha önemlisi ise konut arzında sağlanacak finansal alt yapıyı oluşturduk.