Gündem
11 Şub 2023 22:32 Son Güncelleme: 11 Şub 2023 22:35

Bakan Koca'dan deprem bölgesinde enfeksiyon uyarısı: Kuduz ve tetanos aşıları sevk edildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesi Hatay'da önemli açıklamalarda bulundu. Deprem sonrası ortaya çıkabilecek enfeksiyonlara dikkat çeken Koca, gerekli önlemlerin alındığını, afet bölgesine kuduz ve tetanos aşısı sevk edildiğini açıkladı. Bakan Koca, afat bölgelerinde depremzede yakını olan sağlık çalışanlarının idari izinli sayılacağını da duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü Hatay'daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Tüm deprem bölgesinde sağlık hizmetlerinin verildiğini, sağlık sisteminin çalıştığını vurgulayan Koca, depremden en çok etkilenen Hatay'da dün itibarıyla üçüncü basamak nitelikli sağlık hizmetlerinin de verilmeye başlandığını aktardı.

Hasta sayısının azalmış olması sebebiyle acil müdahale ihtiyacının da azaldığını dile getiren Bakan Koca, önemli bir uyarıda bulundu.

ENFEKSİYONLARA KARŞI TEDBİR ALINIYOR

Afet bölgesinde mobil eczanelerin devreye girmeye başladığı ve köylere sağlık hizmetinin ulaştırılmaya devam ettiğinin altını çizen Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halk Sağlığı Koordinasyon merkezlerimiz kuruldu. Deprem sonrası ortaya çıkabilecek enfeksiyonlara karşı gerekli tedbirler alınıyor. Bölgeye kuduz ve tetanos aşısı sevk edildi. Halk Sağlığı merkezlerimiz de hijyen malzemeleriyle ilgili desteği sağlamaktadır. Afet bölgesinde sağlık sisteminin çalıştığını bir kez daha ifade etmek isterim. Devlet ve millet buradadır. Sağlık ordumuz burada ve hizmet başındadır."

AFET BÖLGELERİNDE DEPREMZEDE YAKINI OLAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI İDARİ İZİNLİ SAYILACAK 

Bakan Koca, "Afet bölgesinde görev yapmakta olan sağlık çalışanlarımızdan depremzede yakınları bulunanların, idari izinli sayılabileceğine dair genelge hazırlandı ve bölgedeki il yöneticilerimiz talimatlandırıldı." açıklamasında bulundu.

Başta doktorlar olmak üzere, çok sayıda sağlık gönüllüsünün bölgeye gelmek için müracaat ettiğini belirterek, teşekkürlerini ileten Koca, bölge hastanelerinde acil müdahale gerektiren hasta sayısının azaldığını, ilk günlerdeki yoğunluğu yönetebilmek için yaralıların ilk müdahale sonrası bölge dışı hastanelere sevk edildiğini anlattı.

HASTANELERIMIZDE RUTIN SAĞLIK HIZMETINE DÖNÜLECEKTIR

Bölgeden hasta sevkinin artık sadece özellikli hizmetler için yapıldığını vurgulayan Koca, "Bunun dışında hastanelerimizde rutin sağlık hizmetine dönülecektir. Bu yüzden acil sağlık personeline ihtiyacımız bulunmamaktadır. Personel değişimi ve özellikli hizmetlerin bölge hastanelerine verilebilmesine yönelik gerekecek personel ihtiyacı için gönüllü olan meslektaşlarımız il sağlık müdürlüklerine bildirimde bulunabilirler." dedi.

Bakan Koca, "Bütün iyi niyetiyle Bakanlığımız organizasyonundan bağımsız, kendi imkanlarıyla kontrolsüz bir şekilde bölgeye intikal ederek hizmet vermek isteyen meslektaşlarımızın çabalarının zayi olması ihtimal dahilindedir. İyi niyetle çıktıkları yolda lojistik sorunlara sebep olabileceklerini unutmamalılar." ifadesini kullandı.

AFET BÖLGESINDEKI ILLERDE 1430 HAMILEYE ULAŞILDI, 2 BIN 840 BEBEK DÜNYAYA GELDI

İlerleyen günlerde ağırlıklı işlerinin halk sağlığını korumak ve birinci basamak sağlık hizmetlerini gerektiği düzeyde verebilmek olduğunu vurgulayan Koca, şunları kaydetti:

"Gebelerimizin takibi, yenidoğan taramaları, bağışıklama programlarının eksiksiz yürütülmesi, güvenli içme suyu, beslenme, barınma ve atık kontrolü öncelikli faaliyet alanlarımızdır. Devletimizin bütün kurumlarıyla birlikte sağlık camiası olarak büyük bir mücadeleyle geçirdiğimiz son 5 günde, afet bölgesinde gebeliğinin son aylarında olan 1430 gebemize ulaşıldı ve takibe alındı. Bu illerimizde 2 bin 840 bebeğimiz dünyaya gelmiştir.

Depremden etkilenen, şebeke suyu ve tankerle su verilen illerimizde 794 farklı noktadan klor ölçümleri yapılmış ve yüzde 80 oranında uygun çıkmıştır. Uygun bulunmayan suların tekrar klorlama işlemleri yapılmaktadır."

80 BIN 516 TETANOS AŞISI, 3 BIN DOZ TETANOS SERUMU SEVK EDILDI

Bakan Koca, "Depremin meydana geldiği ilk günden itibaren 80 bin 516 tetanos aşısı, 3 bin doz tetanos serumu, ivedilikle bölge illerimize sevk edilmiştir." bilgisini verdi.

Afet bölgesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen psikososyal destek çalışmalarında çocuk psikiyatristi, psikologların içinde olduğu 549 sağlık personelinin görevlendirildiğini aktaran Koca, refakatçisi bulunmayan ve hastanelerde tedavi altına alınan çocuklara yönelik psikososyal destek hizmetine de başlandığını söyledi.