Sağlık
30 Nis 2021 18:36 Son Güncelleme: 01 Mayıs 2021 00:26

Aşıdaki krizin nedenini anlattı!

Tam kapanmanın ilk gününde Bakan Koca önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca Türkiye'nin aşı stokuyla ilgili, "Şu an kullanıma hazır 6 milyon doz aşımız var." dedi.

Tam kapanmanın ilk gününde Antalya'da gündemdeki aşı tedariki ve Hint mutasyonuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sputnik-V aşısının 6 ayda 50 milyon doz teslimat yapılacağını ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşeceğini söyledi. Sinovac aşısında yaşanan soruna da değinen Koca, "Sinovac'tan 100 milyon doz gelmesi gerekiyordu ancak Çin kendi vatandaşına öncelik verince bu aşı gelmedi" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gündemi meşgul eden aşı tedariki ve Hint mutasyonuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Halihazırda 6 milyon doz aşının mevcut olduğunu söyleyen Bakan Koca, Çin'in Sinovac aşısının tedarikiyle ilgili sorun yaşandığını da belirtti.

Fahrettin Koca'nın açıklaması şu şekilde;

"Salgın yönetiminde Antalya, Burdur ve Isparta'nın durumunu her yönüyle ele aldık. Bugün virüsün hareket alanlarını kısıtlayacağımız, yayılma şansı tanımamak için gayret edeceğimiz sıkılaştırmış tedbirlerinin uygulanacağı 17 günün ilki.

Bu dönem öncesinde tatil beldelerimize olağandan daha fazla hareketlilik gerçekleşti. Bu durumun virüsün yayılması için yeni bir fırsat olmaması amacıyla tedbir ve uygulamaları yerinde görmek üzere Antalya'da durum değerlendirmesi yaptık.

İlk günde vatandaşlarımızın çok iyi uyum gösterdiğini gözlemledik. Aşı programımızda sevkiyat takvimiyle ilgili olarak birinci doz aşısını olmuş kişilerin ikinci dozu olana kadar saklı tutarak aşılamaya devam ediyoruz. Bugün itibariyle ülkemizde üçüncü bir aşının kullanımına onay verildi.

SPUTNİK V NE ZAMAN KULLANILACAK?
Sputnik aşısının acil kullanım onayı bugün verildi. Bu aşı da en kısa zamanda kullanıma başlanacak. 6 ayda 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. Haziran sonuna kadar 30 milyon doz olarak teslim edilecek.

Sinovac aşısında yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edilecek. BioNTech aşısıyla ilgili olarak iki doz arasında 6-8 haftaya çıkarılması kararının yanlış anlaşıldığı görülmektedir. Öncelikle bu karar bilimsel gerçeklerle, somut kanıta dayalı verilerin incelenmesiyle alınmış karardır.

İlk doz aşısını olup, ikinci dozları için randevu alan vatandaşlarımızı etkilemediğini daha önce açıklamıştım. İki doz arası sürenin uzatılmasının uygun olduğuna Bilim Kurulumuz karar vermiştir. Yeni uygulamalarda bu süreler dikkate alınacaktır.

3 İLDE SON DURUM
Vaka sayılarında zirveyi gördüğünden bugüne önemli düşüş yaşanmıştır. Düşüş hızının daha da artacağı öngörülmektedir. Kısıtlamaya uyum iyi seviyede başladı. Bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz.

Antalya'da her biri üç kişiden oluşan filyasyon ekip sayımız 358. Antalya'da son haftada vaka sayısı yüzde 35 azaldı. Yatak doluluk oranımız yüzde 47,7. Yoğun bakım doluluk yüzde 66.3. Antalya aşılama programını başarılı yürüten illerimizden. 65 yaş üstü yüzde 85. Burdur'da 127 filyasyon ekibimiz var. Vaka sayısında yüzde 25 azalma var. 65 yaş üstü yüzde 83. Isparta'da 311 filyasyon ekibimizle mücadele ediyoruz. Vaka sayısı son 1 hafta yüzde 35 oranında azaldı. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 84. Antalya ilimiz sağlık yatırımları açısından önemli döneme girmiştir. 1000 yataklı şehir hastanemizin inşaatına başladık. Kumluca Devlet Hastanesi'nin 50 yataklı birimi, Alanya Devlet Hastanesi ve 100 yataklı Döşemealtı hastanelerimizin ihale aşamalarını yapmış bulunuyoruz.

Bu yıl içerisinde Konyaaltı Ağız Dış Sağlığı Merkezi'nin ihalesini yapacağız. Manavgat Devlet Hastanesi'nin projelerine çalışmış bulunuyoruz. Bir çok noktada aile sağlığı proje çalışmalarımız devam etmektedir. Şarkikaraağaç Hastanesi'nin inşaatına başlıyoruz. Isparta Aksu ilçe entegre hastanemizin proje çalışmalarına başlıyoruz.

HİNDİSTAN VARYANTI
Varyantla bulaşıcılık yüzde 70 arttı. Ağırlıklı olarak İngiliz varyantı var. Hindistan varyantında ise, ciddi sorunları olmadığını, bu vakaların ayakta takip edildiğini ancak yeni bir varyant olduğu için yakından incelediğimiz söyleyebilirim.

ÇİN AŞISININ TEDARİKİNDE SORUN YAŞANDI
Aşı tedarikiyle ilgili Sinovac aşısını yapılan sözleşme ile erken dönemde Nisan ayı sonu itibariyle 100 milyon aşısının gelmesi gerekiyordu ama bu aşı miktarı gelmedi. Tedarikte yaşanan son günlerde olumlu gelişmelerle sevkiyatın önümüzdeki günlerde tekrar başlayabileceği söylemek istiyorum. Nisan ayında sevkiyatın olmadığını ama mayıs ayında tedarikte olumlu gelişmelerle birlikte sevk durumunun başlayacağını önümüzdeki günlerde bunu netleştirip bilgisini vermiş oluruz. Toplam Biontech ve Sinovac aşısı olarak 6 milyon doz toplam aşımız var. 23 milyona yakın doz aşı yapıldı ilave olarak hazırda 6 milyon doz aşımız var.

"YAZ DÖNEMİ İTİBARIYLA 18 YAŞ ÜSTÜNÜN AŞILANMASI İÇİN ÇABALIYORUZ"
Biontech anlaşması bu 30 milyon dozluk anlaşmayı 90 milyon doza çıkarmış oluyoruz. Yaz dönemi ile birlikte erken gelmesi için yoğun gayret içerisindeyiz. Sputnik aşısı önümüzdeki dönemde haziran ile birlikte daha yoğun aşı geleceği ve 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılana noktasında kararlıyız. Yaz dönemi itibarıyla 18 yaş ve üstü herkesin aşılanması ile ilgili çaba içerisindeyiz."