Televizyon
30 Haz 2010 16:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:25

BAKAN EROĞLU'NDAN CANLI YAYINDA 'GERDEK' ESPRİSİ!

Cüneyt Özdemir'in programı 5n 1k'ya konuk olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, gece kulüplerine uygulanan ses yasağı konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Sadece gece kulüplerinin değil düğünlerin bile desibel yasağına uyması gerektiğini vurgulayan Veysel Eroğlu’na seyircilerden gelen ilginç sorular esprilere neden oldu.

Ses yasağı yüzünden düğünlerin de erken başlayıp, erken biteceği sorusu üzerine Veysel Eroğlu, "Erken başlayıp erken bitirmenin de faydası. Gelin ve damat da bir an önce birbirlerine kavuşurlar" dedi ve Cüneyt Özdemir’i de kahkahalara boğdu.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM’deki sohbetinde, vatandaşların boğaz kıyısındaki eğlence merkezlerinden yükselen müzik yayınından duydukları rahatsızlık nedeniyle getirilen önlemleri anlattı. İstanbul’da eğlence merkezlerindeki müzik sesinin 23.59’da kapatılması kuralının sıkı biçimde uygulanacağını, bu saatte müzüği tamamen kesmeyen işletmelerin kapatılacağını belirten Eroğlu, 4. Murat gibi denetimlere çıkacağını açıkladı.

Eroğlu’nun gündeme getirdiği uygulamayla, halen saat 24.00’te özellikle Boğaz’da bulunan ve ses düzeyini 70 desibele indirmek zorunda olan işletmeler, bu kez müziği tamamen kapatmak zorunda olacak.

Çevre ve gürültü kirliliğine ilişkin yönetmelik bulunduğunu belirten Eroğlu, “Eğlence merkezlerinin kimseyi rahatsız etme hakkı yok. Belirli gürültü seviyesinin üzerine çıkamazlar. İstanbul için saat verdik 23.59’a kadar dedik. Bundan sonra sesli yayını tamamen kesmesi gerekiyor. Kesmeyeni açıkça söylüyorum kapatacağız” dedi.

Getirilen yasaklamaları bazı yazar ve çizerlerin, “İstanbul turizm kenti. Niye müsaade edilmiyor? Sabaha kadar müzik devam etsin” diye görüş beyan ettiklerini anımsatan Eroğlu, buna katılmadıklarını söyledi.

Ses suya çarpıyor
Eroğlu “Bunu söyleyenler gitsinler Paris’i görsünler. Oraya gelen turist İstanbul’la kıyaslanamaz herhalde. Açık mekânlarda dünyanın hiçbir yerinde sabaha kadar, ‘vur patlasın çal oynasın ama kimse rahatsız olmasın’ diye bir şey yok. Herkesin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Kusura bakmasınlar İstanbul’da da gürültüye taviz yok.”

Boğaz’daki müzik sesinin deniz suyuna çarparak yansıma halinde karşı yakaya ulaştığını belirten Eroğlu, isteyen eğlence yeri sahibine taşınmaları için destek verecekleri önerisine de açıklık getirerek, şunları söyledi: Ormanda yer önerisi “Boğazdaki eğlence yerlerinin zorunlu taşınması diye bir şey yok. Biz, ‘yer verelim yardımcı olalım’ diyoruz. Ama bazıları kasıtlı olarak, ‘Veysel Eroğlu, hükümet eğlenceye karşı...’ diyor. Niye eğlenceye karşı olalım? Eğlenen eğlensin ama gürültü yapmasın.

Benim düşüncem şu; dünyada eğlence merkezleri var. Sabaha kadar müsait olabilir. Bir de Paris’teki, Almanya’daki, Londra’daki gibi kapalı mekanlarda ses yalıtımı yapılabilir. Veya orman alanlarımızı uygun şekilde mesirelik alan gibi planlarız. Yer de tahsis edip kiralayabiliriz.” Geçen yıl Sultan 4. Murat gibi kıyafet değiştirerek yaptığı denetimi bu yıl da devam ettireceğini belirten Eroğlu, “Bu sene de gece denetimi yapacağım. Habersiz olacak” dedi.

‘Düğünler de erken başlasın’
 CNNTÜRK’teki 5N1K programına katılanEroğlu, Cüneyt Özdemir’in “gürültü kirliliğiyle mücadele” konusundaki sorularını cevapladı. İzleyici sorularını da cevaplayan Eroğlu, “Düğünler de erken başlasın. Gelin ile damat bir an önce birbirlerine kavuşurlar” diye espri yaptı. Eroğlu soruların yanı sıra eleştirilere yanıt verdi. Bir izleyici e-postada, “Beşiktaş’ta Ebübekir Cami var. Kaç kez müftülükle yazıştık. Amca, kafasına göre bağırıyor” deyince, Eroğlu, “Bazen kulağı tırmalayacak şekilde yüksek volümde okuyanlar oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’na yazı yazdık. Gerekli ikazlar yapıldı” dedi.

Açık hava konserleri
Ünlü sanatçıların verdiği açık hava konserlerine tolerans gösterdiklerini dile getiren Eroğlu, bunun sınırının da yine saat 24.00 olduğunu söyledi. Eroğlu, açık hava konserleri için, “Sabaha kadar olur mu hiç? Dünyanın en meşhur sahatçıları konser vermeye kalksa New York’ta, Paris’te, Londra’da müsaade ederler mi? Kıyamet kopar ya...” ifadesini kullandı.

Cezalar ve Reina daveti
Çevre cezalarının katlanarak arttığını belirten Eroğlu, “Gürültüyle ilgili olarak, diyelim 15 bin TL kesildi. İkincisinde 30 bin TL, 45 TL olarak katlanır gider. Sonrası kapatma veya savcılığa suç duyurusu olacak” dedi ve gazetecilere bir de teklifte bulundu:”Buyrun bir gece Reina’nın yanına gidelim, bakalım sabaha kadar uyayabilir misin? Hem uygulamayı da görürsünüz.”

milliyet.com.tr