Politika
15 Haz 2022 19:48 Son Güncelleme: 15 Haz 2022 19:54

Babacan'dan Erdoğan'a "Acilen tedbir alın" çağrısı: "Türkiye iflasın eşiğinde"

DEVA lideri Ali Babacan, Türkiye’nin iflas riskinin bugüne kadar görülmemiş seviyeye ulaştığını belirterek "Derhal aklınızı başınıza toplayın” sözleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında konuştu.

 Sözlerine “Bugün büyük bir kaygıyla karşınızdayım” diye başlayan Babacan, “Bugün, ülke olarak bir uçurumun, iflasın eşiğine geldiğimizi söylemek ve hükûmeti derhal göreve çağırmak üzere karşınızdayım” dedi.

 ‘İFLAS RİSKİ GÖRMEDİĞİMİZ SEVİYEYE ULAŞMIŞ DURUMDA’

Türkiye’nin CDS (Kredi Temerrüt Takasları) verilerini gösteren Babacan şunları söyledi:

“Kaygılıyım; çünkü ülkemizin temerrüt riski, yani iflas riski, bugüne dek görmediğimiz bir seviyeye ulaşmış durumda. Ekonomik ve finansal bir beka sorunuyla karşı karşıyayız. Türkiye’nin kredi notu tarihin en kötü seviyesine indi. Türkiye’nin temerrüt, yani iflas riskini gösteren 5 yıllık CDS tam 836 baz puana çıktı. Bu gösterge uçağın radarı gibi. Pilota ‘Uçağın yönünü değiştirmezsen dağa çakılacaksın’ diyor.”

‘İFLAS; MAZOTU BULAMAMAK, HER GÜN ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞAMAK DEMEKTİR’

Diğer ülkelerin CDS seviyesini de yayınlayan Babacan, 2008-2009 krizinde iflas eden Yunanistan’ın şu anki risk priminin 200 baz puanın altında olduğuna dikkat çekti.

Türkiye için iflasın ithal ettiği doğalgazın ve petrolün parasını ödeyememesi anlamına geldiğini kaydeden Babacan, “İflas demek, benzin gibi, mazot gibi temel ihtiyaç maddelerinin parayla bile bulunamaması demektir. Paranız var, yarım depodan fazla alamıyorsunuz ya da 3 saat kuyrukta bekliyorsunuz. İflas odur. İflas demek, ülke geneline yaygın ve uzun süreli elektrik kesintileri demektir. Her gün 6 saat, 10 saat elektriğin kesik olduğunu düşünün. Tehlike bu. Bunların haberi yok. İflas demek, topyekûn ekonomik ve finansal çöküş demektir. İflas, kaos demektir” ifadelerine yer verdi.

‘ERDOĞAN’I UYARIYORUM: DERHAL AKLINIZI BAŞINIZA TOPLAYIN’

Babacan, Türkiye’nin iflas riskine karşı tedbir alması gerektiğine, bu işin şakası olmadığına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Dünyada pek çok ülkede gördüm. İflasın, temerrüttün ne olduğunu biliyorum. Perişan olur herkes. İnanın, Türkiye yaşanacak ülke olmaz. Erdoğan’a sesleniyorum; çok pişman olursunuz ancak iş işten geçmiş olur. Tarih şahit olsun ki bugün uyarımı yapıyorum. Derhal aklınızı başınıza toplayın. Ekonomi ve finans yönetiminde derhal aklın ve bilimin gereğini yapın. Erdoğan’a çağrı yapıyorum: Merkez Bankası’na ve TÜİK’e acilen liyakatli kadroları atayın ve bu bağımsız kurumlardan elinizi çekin. Girin web sitemize bakın. Bu saatten sonra yapacağınız en hayırlı iş, bizim eylem planlarımızdan kopya çekmektedir. Temerrüt ve iflas çukuruna düşmemiz an meselesi.“

İktidarın, seçime kadar ülkeyi uçurumdan yuvarlayacağı değerlendirmesinde bulunan Babacan, şu ifadelere yer verdi:

 BIRAKIN Kİ TÜRKİYE İFLAS ETMESİN

Bırakın biz ülkemizi layıkıyla yönetelim. Bırakın ki iflas etmeden ülkemizi düzlüğe çıkaralım. Gençler, kadınlar, memurlar, emekliler, çiftçiler, kuryeler, esnaf, sanatçılar huzura ersin. Zaten seçimde gideceksiniz. Zaten seçimi biz kazanacağız. İşimizi daha fazla zorlaştırmayın. Bırakın ki, Türkiye iflas etmesin. Bugün Erdoğan’ın gösterdiği bir video var… Ayrı bir alem sanki. Madem Türkiye uçuyor, kaçıyor; adama ‘Ya ben başka bir ilde mi dayak yedim?’ diye sorarlar. Bu ülkenin vatandaşları da ‘Biz başka bir ülkede mi yaşıyoruz?’ diye sorar.

 180 MİLYAR DOLAR NEREDE?

2021 aralık ayından bugüne de neredeyse 50 milyar dolara yakın bir rakamı daha sattılar. Onun için ülke iflasın, temerrüttün eşiğine geliyor. Çünkü ülkenin dövizi bitiyor. Hani meşhur soru vardı ya, 128 milyar nerede diye... Biz 130 diye hesap ediyorduk. Artık doğru soru şu: 180 milyar dolar nerede? Neden Türkiye’de akaryakıt fiyatları dünya ortalamasından çok daha fazla arttı? Çünkü kur fırladı. Kuru kim fırlattı? 180 milyar dolar döviz rezervini arka kapıdan kim yaktıysa döviz kurunu fırlatan da aynı kişi. Eğer benzin, mazot 12 liraya değil de 27, 28 liraya satılıyorsa aradaki fark yine Erdoğan zammı.

 NE ZAMAN SIKIŞSALAR BUNLAR DOĞAL GAZ BULUYOR

Milleti daha kanıtlanmamış doğal gaz rezerviyle aldatmayın. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Fahiş fiyatlarla mücadele için kurulan timlere tavsiyem, önce bir Beştepe’ye gitsinler. Bu işin kaynağı Beştepe. Zamların membaı Beştepe.