Röportaj
10 Kas 2010 18:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:47

AZİZ YILDIRIM'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR: ''BETONDAN DA ANLARIM FUTBOLDAN DA!''

Fenerbahçe ve Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım Lig TV'ye konuk oldu, birbirinden çarpıcı açıklamalar yaptı!

Futbol Gündemi’nde Melih Gümüşbıçak ve Sinan Engin’in sorularını yanıtlayan Aziz Yıldırım, merak edilen pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

İşte Aziz Yıldırım’ın sözleri:
 
"BİZDEN ÖNCE KİMSE ATATÜRK’Ü SÖYLEMİYORDU"
"Fenerbahçe’nin Atatürk’ün kulübü olduğunu biliyoruz, biz onla gurur duyuyoruz. Bizden önce kimse söylemiyordu ama şimdi moda oldu. Ulu Önder’i saygıyla anıyoruz. Diğer kulüplerin Atatürk’le düşüncelerini belirtmekten mutluyuz.
 
"1. adam olarak başkan olmak sorumlu kişi olmak farklı... İyi şey de kötü şeyde de sorumluluk yaşıyorsunuz. 1992 yılında sadece voleybola bakıyordum. Şimdi işim daha zor"
 
"Fenerbahçe Spor Kulübü diyoruz. Fenerbahçe futbol takımı demiyoruz. 9 branşta yarışmalara katılıyoruz. 80 tane kategoride yarışıyoruz. 1500 tane sporcumuz var."
 
"Türk futbolu geldiği noktada tanınan bir seviyeye gelmiştir. Futbolda belirli zamanda yükseleceksiniz bazen de düşeceksiniz. Bizim Türkiye’de düşüşe geçtiğimiz zamanlarda direk futbol düşüşte deniyor. Türk futbolu artık dünyada tanınan bir seviye gelmiştir. Yalnızca sadece futbol değil, Nevin Yanıt’ın altın madalya kazanması Türk sporu için önemlidir"
 
"GELİRLER HEP YUKARIYA ÇIKMALI"
"1998 yılında göreve geldiğimizde bütçemiz 24 milyon dolar civarındaydı. Şu anda ise 250 milyon dolar. Bu kadar zaman içerisinde bütçeyi arttırdık ama geldiğimiz zamanlardaki ülke şartları da böyleydi. Sponsorluklar ve diğer gelirler zamanla yerine oturdu. Bir çok unsuru bir araya getirerek ve Avrupa’daki kulüplerin yaptığını yaparak buralara getirdik. Ama daha ileriye gitmek lazım. Bunun için çalışıyoruz. İnanıyorum ki Türk futbolunun geleceğiden bütün takımların bütçeleri denk duruma gelecektir."
 
G.SARAY VE BEŞİKTAŞ’IN GERİDE KALMASI
"Biz de 2005 yılında Beşiktaş’ı 11 puan geriden gelerek şampiyon olduk. Geçen sezon da iyi başlayıp gerilere düştük ama ligin sonlarında Trabzonspor’u yenseydik şampiyonduk. Yani büyük takımlar her an her şeyi yapabilir."

"ANADOLU İHTİLALİ DAHA OLMADI"
"Sezon içinde üç büyüklerde de inişler ve çıkışlar olacaktır. Diğer Anadolu takımlarımızdan da yarışa katılım olacaktır. Daha çok hepsini beraber yukarıya götürecek formülleri bulup bu konuda çalışmalıyız. Şampiyonluk için hesapları tüm takımları katarak yapıyoruz. Galatasaray, Beşiktaş Bursaspor Kayseri ve Trabzon F.Bahçe’nin dışındaki en güçlü takımlar. Bu sezon sonunda da böyle biterse Anadolu ihtilali doğrudur. Ancak şu anda bunu söylemek için çok erken."

"SON 10 SENEDE ALEX GİBİ KİM GELDİ?!"
"Bazı değerleri kabul ettiğimiz gibi yok olmasını kabul etmek de zor geliyor. Alex, Fenerbahçe için değerdir. Oynar oynamaz Aykut Kocaman’ın tercihidir. Alex’den bazen memnunuz bazen değiliz. Sonuçta Alex robot değil. Gider mi, kalır mı şimdiden konuşmak zor. Alex çok karakterli, çok düzgün bir oyuncu. İleride kendisini Fenerbahçe’de görmekten mutluluk duyarız. Alex bir değerdir. Onu hedef göstermek yanlış. Başarıda da başarısızlıkda da ortak değerlendirmek gerekir. Basın sürekli kendisinden bahsediyor. Ben olsam bende geleceğimi düşünürdüm. Alex’in kafasında soru işareti olması normal. 10 senede Alex gibi kim gelmiş?

"MAÇ İÇİNDE TEPKİ KONULMAZ"
"Bilica’ya yapılan yanlıştır. Maç içinde tepki koyulmaz, maç sonrası tepkisi koyulabilir. Taraftar geçen sene de bu yanlışı yaptı.. Bursa maçında 2-1 öndeyken Güiza’yı ıslıkladılar. O sırada başka bir oyuncunun ismini söylediler. Karışıklık oldu, gol yedik, 3-2 yenildik.  Bu da şampiyonluğa mal oldu. Hesaplaşma sezon sonunda yapılabilirdi.

"GUIZA İYİ OYUNCUDUR"
Guiza 15 gün sonra takımla çalışmalara başlayacak. Güiza iyi oyuncudur ama Türkiye’de basın mensuplarının bir görüşü var, biraz kötü oldu mu hemen gönderelim, yenisini getirelim. Sonra kulüplerin harcamalarını eleştiriliyorlar ama bunun nedeni bir de onlar."
 
"MİLLİ TAKIMIN GELECEĞİNİ HAZIRLADIK"
"Dünya Şampiyonası’nda Türkiye 2. oldu. Kimse kulüplere teşekkür etmedi. Basketbol Milli takımının Dünya ikinciliğinde de kamuoyu Efes’e ve Fenerbahçe’ye teşekkür etmeli. Herkes Tanjevic’i dışlarken, biz ona sahip çıktık. Aynı zamanda milli takımın geleceğini hazırladık. Milli takımın 3 pivotu bizden çıktı. Temenimiz bu başarının devam etmesi."
 
"HAKEM ATAMALARINA DİKKAT EDİLSİN"
"2006 yılında dedim ki; son 6 hafta incelensin. Hasan Doğan’a kadar olan bölümü ayırmak lazım. Ama rahmetliden bu yana TFF’deki yeni oluşumlarla birlikte yeni düzelmeler olmuştur. Şu andaki hakemlerin sadece yeteneksizlik nedeniyle kötü maç yönetme düşüncemiz olur. Art niyet olduğunu düşünmeyiz. Hakemlik kolay şey. Çünkü kurtallar var. Hakemliği zorlaştıran yine hakemler. Kuralları uyguladıktan sonra tartışma ortadan kalkar.
 
Hakem hatasına en taze örnek G.Saray, Ankaragücü maçında top durmadan kullanıldı, gitti gol oldu. Bu bir hakem hatasıdır. Köşe vuruşları, taç atışları, kasti fauller cezalandırılmalı. Ofsayt kaçabilir. 1-2 metreyi görmüyorsan o zaman sadece sorun var. Bunları yaptığın zaman Türk hakemliği çok daha ileriye gidecektir. Biraz da atamalara dikkat etmeliler.

ANELKA’NIN İSYANI!
"Türk futolunun ilerlemesi için sahada rakibi "nasıl durduracağız" değil, "nasıl yeneceğiz" diyen hocaların gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Oyunu kitlemek yerine açık oynansa futbol daha da güzelleşecek ve seyir zevki artacak.

Size bir örnek vereyim; Anelka bir gün geldi, ayrılmak istediğini söylediler. Oturdum, konuştum; ’Paranı alıyor musun?’ deim, ’Sıkıntı yok’ dedi. "Benden veya hocadan şikayetin var mı?" dedim. "Yok" dedi. "Neden gitmek istiyorsın" diye sorunca ’Burada futboldan zevk almıyorum’ dedi. ’Sahaya çıkıyorum ancak futbol oynayamıyorum’ dedi. Daha sonra anlattık Türkye’de her zaman böyle olmadığını ve sonra kaldı. Yani antrenörler durdurmak yerine kazanmak için çıkmalı, hakemler de sertliğe izin vermemeli, görkülerini çalmalı."

"HOCAYA MÜDAHALE ETMEM GEREK"
"12 senedir başkanım. Bir çok hoca ile çalıştım. İyi de ayrıldığım oldu kötü de ayrıldığım oldu. Ama kimse benim hakkımda kötü bir şey söylmedi. Demek ki hocalara müdahale etmemişim. Ama ben kulübüm herşeyinden sorumluysam.  Kendi esas düşüncem ise ben burada her şeyden sorumlusuysam, başarı-başarısızlıkta iki noktada da müdahale etmem gerek. Kim olursa olsun. Burası bir kurumdur. Diyebilirsin, şu şu şundan faydalanabilirsin. Gerisi ona kalır. Bazı şeylere müdahale edilebilir. Ben şimdi şunu oynat, şunu oynatma diyebilirim. Şimdi soyunma odasına iniyorum, müdahale etti diyorlar. Mesela idmana gitme amacımız, sizle birlikteyiz. Beraberiz, dikkat edin aman anlamında. Konuşma  da yapabiliriz. Milan’da Galliani’yi mesela onların soyunma odasına ben götürdüm. Orada ayıp olmuyor, biz de oluyor. Bunları aşmak lazım, soyunma odasına girip girmemekle hiçbir şey olmaz."
 
LUGANO OLAYI
"Ben Lugano’nun olayında kaset falan seyretmedim. Saha içinde olaydır, soyunma odasında olanları görmedik. Bunun kararını PFDK verecek. Kasette hiçbir şey gözükmüyor. İlaha Aziz Yıldırım’ınb bağlayıp bir yerlere getirmenin anlanmı uyok. Benim kaset izliecek vaktim yok"

"ARDA’NIN ÜSTÜNE ÇOK GİDİLİYOR"
"Aykut Kocaman’ın istediği oyuncuları şartlara göre alırız. Arda Turan iyi oyuncudur, medya çok üstüne gidİyor. O zaman Arda’yı 15 dakikada ikna ederim dedim. Ama şimdi geçerli değil."
 
"KOCAMAN TRANSFER İSTERSE OTURUR KONUŞURUZ"
"Aykut Kocaman ’oyuncu transfer edebikliriz demiş. Ocak için durumumuz belli. Kocaman gelip youncu almak istiyorum derse gerekeni yaparız. VCarsa düşünceleri bize daha ulaşmadı. GEklir oturur, konuşuruzç Yerli oyuncu almak, yabancı oyuncu almaktan daha zor. Türkiye’nin en iyi kadrosu Fenerbahçe’dedir. İnşaalh ikinci devre çıkışımız yükselir. Aykut’tan gayet memnunum, bizim çocuğumuzdur. İnşallah uzun yıllar kulübe hizmet edecektir."
 
PROJELER
"Düzce’deki Topuk Yaylası Tesisleri Mayıs ayında bitecek ve Fenerbahçe Kulübü’nün tüm sporcuları, mücabalakalara burada hazırlanacak. Ayrıca kongre üyeleri de faydalanabilecek. Fenerbahçe Sportif A.Ş., şu anda 1 milyar dolarlık değeri oğlan bir şirket. Fenercell’de iste 260 bin aboneye ulaştık. Ayrıca bu porjeye Almanya’da da başlayacağız. Kombine satışlarında bir dönem 32 bine kadar çıktmıştık. Şu anda 25 bin civarında."

STAD ZEMİNİ
"Her tarafı kapalı olan stadlarda sıkıntı var. Güneş ve rüzgarı istediği için bizim gibi kapalı stadlarda o mümkün olmuyor.(Çimden bahsediyor) Barcelona, Manchester, Hollanda’da Avrupa’nın bir çok kulübünde sistem değişti. Yapay ışık ile çimin kök salmasını sağlıyorsunuz. Onları getirdik ve uyguluyoruz. Bu sene değiştirince bu sene onları kullanmadan yaparız dedik ama olmadı. Şimdi bakımı da durumu da gayet iyi. Bu sene bir geçsin bir kez daha bakacağız.  Stadın büyütülmesine ilişkin bir çalışmamız yok. Koltuklar ve stad dışını güzelleştirmekle ilgili çalışmalarımız var"

"3 SENE ÜST ÜSTE ŞAMPİYON OLACAĞIZ DEDİK"
"Bütçemiz 250 Milyon Dolar...Fenerbahçe, Türk sporuna 9 branş, 80 kategoride hizmet veriyoruz. Geçen sene 3 sene üst üste şampiyonluk sözü verdim. Büyük kurumlarda hedef koymazsanız çalışma zevkiniz olmaz. Biz de bunun için koyduk bu hedefi. İnanarak da söyledim. Ancak şampiyonluğu son haftada 90. dakikada kaybettik. Eğer yarıştan erken kopsaydık başarısız olurduk. 15 tane pozisyona girdik olmadı. Fenerbahçe şampiyonluğa oynamıyor demek, Fenerbahçe başkanlığını inkar etmektir."
 
"FENERBAHÇE İSTEDİĞİ SPORCUYU ALIR"
Son 10 yılda Ortega, Alex, Van Hooijdonk, Guiza, Anelka, Niang’ı getirmiştir. Dünya’nın bir köşesinde Roberto Carlos’un resmini görmüşüzdür. Dünya bile Fenerbahçe kimliği belli. Bugün aynı şeyi, basketbolda ve voleybolda yapıyoruz. Fenerbahçe bugün istediği sporcuyu alabilir, pazarlıklar yapılır Roberto Carlos… Şili’ye tatile giden arkadaşlar Roberto Carlos’un Fenerbahçe formalı fotoğrafını duvarda görmüşler. Yönetici arkadaşlarımız Çin’e gittiler, orada Roberto Carlos’u soruyorlar. Voleybolda aynı noktadayız. Fenerbahçe istediği oyuncuyu alabilir şu an. Geliyorlar da. Biz bunu sağladık."

"İSTESEK 2 ŞAMPİYONLUK DAHA KAZANIRDIK"
Biz isteseydik 2 şampiyonluk daha alırdık. Ama yatırım yaptık. Basketbol ve voleybol maçlarını aynı yerde oynayacaktır. Stad projemzi bütün külüplerimiz örnek aldı. Bizim malımız Bütün Türkiye’nin malıdır. Biz Denizli ve Trabzon maçlarını kazansaydık 6 kez şampiyon olurduk. Biraz daha para harcasak 8 defa da şampiyon olurduk. Ne olurdu o zaman ben giderken 8 kere şampiyon olundu ama mal mülk kalmadı. Ne anlardık o zaman?"
 
"BETONDAN DA ANLARIM, FUTBOLDAN DA"
"Doğduğumdan beri futbolun içindeyim. Betondan da anlarım, futboldan da anlarım. Örneğin Mourinho futbolcumuydu? Öğrenmek için oynamaya gerek yok. Ben 1990’da geldiğimde antrenman izleyemeyenler şimdi köşe yazıyor. Artık basının da kendi kendini eğitmesi lazım. Eskiden kahveden idare edilen kulüpler yok artık. Bu noktada takip etmede iki ataradfında da birbirine ihtiyacı var. Bunu karşılarken de dürüst olmak gerekir. Bazı şeylerinde bu şirkette bu kurumda kalması lazım. Artık o eski düşüncelerden sıyrılmak lazım. Yapılan asılsız transfer haberleri benim oyuncularıma zarar veriyor. Ya da bizim dışımızda gelişmeler oluyor. Bu bizim kadar, kendi zararlarına da oluyor."
 
CARLOS VE TÜMER GERÇEĞİ
"İletişim departmanımızda 6-7 kişi var. Onlarla herkes konuşabilirler. Yasaklamalarla çözüm olmaz. Roberto Carlos örneği verilir hep. Biz Carlos’la konuşmuştuk ancak hocası Capello izin vermemişti. Biz daha sonra o defteri kapattık. Ardan bir 1 yıl geçti ve gelmeyi kabul etti. Biz o arada yazılanları yalanladık çünkü o arada Carlos’la hiç konuşmadık. Diğer örnek Tümer de kendisi gelmek istedi. Gece geldi bizimle konuştu, sabah kulübüyle konuştu ve anlaşarak bize geldi.
 
Stoch’la da daha önce G.Saray’ın ilgilendiği söylendi. Biz onunla Twente maçı oynandığında ilgilenmeye başladık. Takip ediliyordu ancak ’biz buna talibiz’ diye deklare etmeyiz. Bundan dolayı sıkıntı var. Gidip iletişimdeki arkadaşlarla görüşsünler. Bana da gerek yok. Başkanı kimse tanımasın isterim ben.
 
"KÜFÜR BİTSİN"
Biz her hafta 15-20 milyar ceza ödüyoruz. Taraftara düşen görev, bunları ortadan kaldırsınlar. Tüm Türk taraftarların olgunlaşması lazım. Küfürü bir kere ortadan kaldırmalıyız. Burada en büyük görev başkanlara düşüyor. Mesela Beşiktaş ile Bursaspor arasındaki gerginliğin kalkması için uğraşıyorum. İbrahim Yazıcı, diyalog için her zaman hazır. Yıldırım Başkan da emini ki hazırdır. Artık iki takım taraftarının da birbirine konuk olması lazım."

"EMRE ARTIK OLGUNLAŞTI"
"Adnan Polat en az benim kadar tecrübeli bir arkadaşımız. Futbol şube sorumluğu ve başkan yardımcılığı yaptı. Güzel bir çalışma yapıyoruz. Basını bu memnun etmiyor. Kavga ediyoruz, neden kavga ediyor diyorlar? Aramız iyi, diğer kulüp başkanlarıyla da sürekli irtibat halindeyiz.

"Bazı oyunculara telkinlerimiz oluyor. Emre artık olgunlaştı. Emre iyi çocuk, karakterli bir oyuncu."

"DERBİLERİ GİDER ORADA KAZANIRIZ"
"Derbiyi kazanmak değil şampiyonluk amaç. Biz içeride 2 maç berabere kaldık, geçen sene 2’sini kazandık. Gider orada kazanırız. Derbilerde herkes birbirini yenebilir. Derbileri kazanarak şampiyon olunuyorsa son 10 yılda şampiyonluklarımız daha fazla olurdu"
 
"FENERBAHÇELİ OLMAK AYRICALIKTIR"
"Fenerbahçe başkanlığı bizim için şereftir, Fenerbahçeli olmak bir ayrıcalıktır. Fenerbahçe başkanlığı önemli bir madalyadır. Fenerbahçe camiasına hepimizin adına teşekkür ediyorum. Kongre üyeleri bize hep güvenmişler ve destek olmuşlardır. Tek listeli seçimde bile 4-5 bin kişi glmiştir. Çok kötü günlerimiz oldu, Pendik’e yenildik. Hep arkamızdan oldular. Sportif başarı sadece futbolda alınan başarı değildir. Diğer branşlarda yapılanlar çok önemlidir. Fenerbahçe’nin geleceğini hazırladık."
 
"FENERBAHÇE HAYATIM OLDU"
"24 saat Fenerbahçe’yle yaşıyoruz. Nihat Özdemir, Vedat Olcay, Mithat Yenigün ve Murat Özaydınlı’yla birlikte 10 senedir birlikteyiz. Yani yönetimdeki arkadaşların hepsi 8-10 yıllık birlikteliğimiz var. Personelim görevini yapıyorsa kolay başkanım, yapmıyorsa zor başkanım. Ya bir işi doğru yapacaksın, ya da hiç yapmayacaksın. Fenerbahçe’de bizin yöneticilerin hepsi iş adamı. Ama inanıyorum ki onların hepsinin yüzde 40’a yakın zamanı Fenerbahçe’yle geçiyor. Biz geldğimiz o zamanki şartlar gereği 15 günde bir yönetim toplantısı yapılırdı. Geri kalan günlerde kulüp personeli işleri idare ederdi."
 
"EN ÇOK ÜZÜLDÜĞÜM GÜN..."
"En çok üzüldüğüm günlerden birisi; geçen sene voleybolcu kızlar ikinci olunca tüm takım ağlıyordu. Bana baktılar ve ben de ağladım. Ayrıca Chelsea maçına da çok üzüldüm. Keşke yapmasaydım dediğim bir şey yok. Yaptığımız her şeyin arkasındayız. Hatamız olmuştur tabii ki, ama hepsini bilinçli ve Fenerbahçeye faydalı olacak diye yaptık."

"MEHME TOPUZ OLAYI DİREKTEN DÖNDÜ"
"Türkiye’deki en büyük sıkıntı menajerlik sistemidir. Oyuncuların menajerliği almak için kulüpleri kullanmışlar. İşler öyle bi yere getirmişler ki geçen sene tanımadığım insanlarla muhattap oldum. Mehmet Topuz olayı öyle bir kötü yöne gidiyordu ki direkten döndü. Sakat bir düzen var Türkiye’de. Bu düzenin ortadan kalkması lazım.  Bundan sonra gelecek için kurallar koymak lazım, ona göre adım atmak lazım. Dah önce sınavlara 100 kişi girmiş, 100 kişi de İngilizce’den geçmiş. Aralarında İngilizce bilmeyenler var"

"FENERBAHÇE TARAFTARLARI DİĞERLERİNE BENZEMEZ"
"Fenerbahçe taraftarı iyi günde kötü günde takımına sahip çıkar, Fenerbahçe taraftarı diğer kulüp taraftarına benzemez. Eylemlerini farklı yapar, sevgisi farklıdır. Bir futbol takımı yener de yenilir de bunlara alışmamız lazım. Fenerbahçe’de son 10 yılda bunlar gelişti. Küfür azaldı, Bugün bakıyorum bizim tribünlerimiz de güzellikler var. Diğer tribünler de var"
 
"GELECEK ALTYAPIDA"
"Federasyondan genel olarak memnunuz. Eskiden Almanya’daki Türk çocuklarını dışlıyorlardı. Şimdi bakıyorsunuz Almanya’daki Türklerin arasından sürekli oyuncu yertişiyor. Bizde de federasyonun yeniden yapılanarak altyapya yönetlmesi lazım. Aynı şekilde bizim de lazım. Biz de altyapıda yeterince başarılı olamadık. Federasyon altyapı hocalarını eğitecek. Futbolcu futbolu bırakınca hemen antrenör yapıyoruz. Böyle olunca da kendi bildiklerini öğretiyor. Besin planlama yok, eğitim yok, o zaman bu çocuklar yetenekleri kullanıyor ancak taktik-tertip olmayınca çabuk bitiyor. Örneğin biz sporcunun sağlığı için yemeklerdeki tuz oranını azalttık. Gereken her şeyi bir araya getirirsek bizde de yıldız oyuncular yetişecektir.e
 
Benim yapım düzdür. Ne söyleyeceksem yüzüne söylerim. Söyleyemeyeceğim şeyi de arkadan söylemem. Bunu için hatalarımız da olabilir. 12 yıldır burada olduğuma göre iyi bir şeyler yapmışızdır. Yaptığımız çalışmaların neticesinde Türk sporuna da katkılarımıza olmuştur. Kulüpler Birliği’ni Avrupa  Kulüpler Birliğini’ne soktuk ve önümüzdeki Ekim ayındaki toplantı İstanbul’da yapılacak."
 
"YABANCI SAYISININ ÖNÜNÜ AÇMAK LAZIM"
"Yabancı sayısında tavrım belli. Önünü açmak lazım. 6+2+2 diye değil ama. Ben 20 tane futbolcu getirdim, sahaya kaç tane çıkacak? 11 tane oynatabileceğiz. Belki 6 oynar, 5 oynar, bunların adı konulur. Ben getirip-götürme şansını yakalayabileyim. Göndermek istiyorsun, gönderemiyorsun. Büyük maliyetleri var. Yabancı, yerli oyuncu sayısı belirlensin ama transfere bir sınır koyulmasın. İstediğimiz kadarını transfer edelim."

Aziz Yıldırım, sözlerini Lig TV’ye futbola olan katkılarından dolayı teşekkür ederek kapattı.