Gündem
11 Haz 2015 13:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:39

Azınlıkların sosyal medya profili ilk defa mercek altında!

Azınlıkların sosyal medya kullanım alışkanlıkları araştırıldı. En çok hangi mecrayı kullanıyorlar?

Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında başlatılan ‘Sosyal Medya ve Azınlıklar’ projesinin önemli bir ayağı olan ‘Sosyal Medya ve Gayrimüslim Azınlıklar Araştırması’ yayımlandı.

KONDA Araştırma Şirketi’yle birlikte yürütülen ve koordinatörlüğünü Cemre Baytok’un üstlendiği anket çalışması, 567’si online formla, 179’u ise kâğıt anketle olmak üzere, 746 kişiye ulaşarak yapıldı.

Sosyal medyada yer alan gayrimüslim azınlıkların profilini çıkarmayı amaçlayan 67 sorulu ankette, çarpıcı sonuçlar yer alıyor.

Büyük çoğunluk İstanbul’da yaşıyor

Ankete katılanların yüzde 92,4’ü İstanbul’da yaşarken, Türkiye’deki diğer illerde yaşayanların oranı yüzde 5,4’te kalıyor. Bu istatistikler, katılımcıların ebeveynleriyle karşılaştırıldığından ise ortaya çarpıcı bir sonuç çıkıyor. Katılımcıların annelerinin yüzde 44’ü Türkiye’nin başka bir şehrinde doğmuşken, babalar için bu oran yüzde 49,1

Katılımcıların yüzde 85’i sosyal medya araçlarından Facebook’u kullanırken, Instagram kullanımı da Türkiye ortalamasının (% 12) çok üzerinde.  Sosyal medya araçlarını kadınlar daha çok kullanırken, Instagram hariç sosyal medya araçlarını en yoğun kullanan grup Museviler olarak öne çıkıyor.

Katılımcıların yüzde 65’i sosyal medyadaki paylaşımları yüzünden hak ihlaline uğramadığını söylerken, yüzde 15’i sosyal medyada hakarete uğradığını söylüyor. KONDA, özgürce görüşlerini ifade edenlerin oranının düşük olmasının, bu oranı da düşürdüğü yorumunu yapıyor.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız