Medya
14 Eki 2021 12:48 Son Güncelleme: 14 Eki 2021 12:58

Ayrılık kararını duyuran İrfan Aktan’tan dikkat çeken çağrı! ‘Duvar'ı tekrar örebilirsiniz...’

Gazete Duvar’da yaşanan depremin ardından İrfan Aktan’dan dikkat çeken çağrı geldi. “Duvar'da yaşananların aşılamayacak sorunlar olmadığını düşünüyorum” diyen Aktan, “Eğer arkadaşlarımız bir araya gelirse, bu meseleyi çözerlerse, Duvar'ı kaldığımız yerden tekrar örebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz’un istifa kararından sonra birçok isim daha ayrılık kararını duyurdu. Bunlardan biri olan İrfan Aktan sosyal medya hesabından dikkat çeken bir çağrıda bulundu.

“Yakın zamana kadar, ideolojik olmaktan çok şahsi gibi görünen görüş ayrılıklarının Duvar’ın sarsılmasıyla sonuçlanmaması için elimden geleni, ilgililere gereken uyarılar eşliğinde yaptım” diyen Aktan, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Duvar’a emek vermiş biri olarak, bu sarsıntıya sebep olan görüş ayrılıklarının hâlâ aşılabileceğine, tekrar bir araya gelinebileceğine inanmak istiyorum. Duvar için, bu duvara çıkıp ülkeyi ve dünyayı daha iyi görebilen okuyucular için, emekçiler için bu yapılmalı. Bu çağrıyı ayrılmadan yapmam doğru olmazdı. Dolayısıyla Duvar için üzülenlerin bu çağrıya destek vermeleri ve yıkımı durdurmaya çalışmalarını öneriyorum. Belki bu sorunları aştırabiliriz, bilemiyorum.

Duvar'da yaşananların aşılamayacak sorunlar olmadığını düşünüyorum. Eğer arkadaşlarımız bir araya gelirse, bu meseleyi çözerlerse, Duvar'ı kaldığımız yerden tekrar örebilirsiniz.”

İrfan Aktan’ın yaptığı paylaşımın tamamı şöyle:

“2016’nın güzel bir ilkbahar günü Ali Duran Topuz arayıp “bir site kuruyoruz, senin de olmanı istiyoruz” dediğinde, açık söyleyeyim, o dönemin siyasi koşullarında çok yaşamayacağını düşündüğüm bir tohuma can vermek üzere enerjimizin son gıdımlarını kullanacağımızı düşünmüştüm.

Fakat Gazete Duvar, çok korkunç bir siyasi iklimde, kadrosunun müthiş uyumu sayesinde filizlendi. 2015 sonrası yıkımla birlikte yaşadığımız korkunç günlerin az da olsa tesellisi gibi oldu Duvar’da yaptığımız işler.

Bu süreçte iktidarın yoğun baskıları, ağır sansür ve otosansür koşullarında Duvar hem biz gazeteciler hem de okuyucular için önemli bir nefes alanı haline geldi. Fakat zamanla yönetim kademesinde çeşitli görüş ayrılıklarının ortaya çıktığını öğrendik.

Yakın zamana kadar, ideolojik olmaktan çok şahsi gibi görünen görüş ayrılıklarının Duvar’ın sarsılmasıyla sonuçlanmaması için elimden geleni, ilgililere gereken uyarılar eşliğinde yaptım. Duvar’ın ustası Ali Topuz olmadan şahsen benim de olmayacağımı ifade ettim.

Ne var ki bu sorunlar aşılamadı ve dün itibariyle Ali Topuz ayrıldığını açıkladı… Açıkçası bu süreçte ayrılma kararını açıklaması en zor kişilerden biriyim. Bir kere görüş ayrılığı yaşayanlar benim arkadaşlarım. Bu anlaşmazlığa tanık olmak beni epeydir üzüyordu zaten.

Öte yandan bizler ayrılırken ayrılmayacak arkadaşımızın kötü hissetmeyeceği bir dil kurmak gerekiyor. Dolayısıyla ördüğümüz Duvar’dan ayrılan son kişi olmayı, haber müdürü, editör, muhabir, stajyer vd. arkadaşlarımızın işlerine devam etmelerini temenni ediyorum.

Duvar’a emek vermiş biri olarak, bu sarsıntıya sebep olan görüş ayrılıklarının hâlâ aşılabileceğine, tekrar bir araya gelinebileceğine inanmak istiyorum. Duvar için, bu duvara çıkıp ülkeyi ve dünyayı daha iyi görebilen okuyucular için, emekçiler için bu yapılmalı.

Bu çağrıyı ayrılmadan yapmam doğru olmazdı. Dolayısıyla Duvar için üzülenlerin bu çağrıya destek vermeleri ve yıkımı durdurmaya çalışmalarını öneriyorum. Belki bu sorunları aştırabiliriz, bilemiyorum.

Bu yapılmazsa da, bundan sonra da Gazete Duvar’ı izlemeye, arkadaşlarımızın kıymetli haber ve yazılarını okuyup paylaşmaya devam edeceğim. Geride kalan tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

Aynı mahallede, hatta aynı sokakta, belki farklı evlerde olacak, ama aynı evin duvarını örmeye devam edeceğiz.

Duvar'da yaşananların aşılamayacak sorunlar olmadığını düşünüyorum. Eğer arkadaşlarımız bir araya gelirse, bu meseleyi çözerlerse, Duvar'ı kaldığımız yerden tekrar örebilirsiniz.”

İşte o paylaşım...

 

 

İrfan Aktan’ın çağrısı bazı isimler tarafından destek gördü. Aktan’ın paylaşımını alıntılayan Ayşegül Karakülhancı, şu ifadeleri kullandı: “Sevgili İrfan Aktan'ın incelikli açıklamalarına gönülden katılıyorum. Sorunun aşılmasını Duvar'ın kaldığı yerden devam etmesini umuyoruz. Emekçiniz oalrak rica ediyorum lütfen tekrar tekrar konuşun. Eminim bir çaresi bulunacaktır.”

İşte o paylaşım...