Gündem
24 Tem 2019 08:36 Son Güncelleme: 24 Tem 2019 08:54

AYM'den gazeteciye dayağa ihlal kararı

Gezi eylemlerinin birinci yıldönümü olan 31 Mayıs 2014’te Taksim’de etkinlik düzenlenmek istenmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıl dönüm etkinliğini takip etmek isterken polis tarafından darp edilen Evrensel gazetesi muhabiri Erdal İmrek’in ifade ve basın hürriyetleri ile insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdi.

Gezi eylemlerinin birinci yıldönümü olan 31 Mayıs 2014’te Taksim’de etkinlik düzenlenmek istenmişti. Ancak polis, toplanan kalabalığa müdahale etmişti. Olayı izleyen Evrensel gazetesi muhabiri Erdal İmrek, polisler tarafından alıkonularak bir duvara yaslanmış, teklemelenmiş ve yüzüne biber gazı sıkılmıştı.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, savcılık, İmrek’in şikayetine takipsizlik kararı verdi. Anayasa Mahkemesi Birinci Bölüm, İmrek’in yaptığı bireysel başvuruya ilişkin 18 Temmuz’daki toplantısında ihlal kararı verdi. Yüksek Mahkeme, polislerin İmrek’in görev yapmasını engellemesiyle basın ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini, yüzüne biber gazı sıkması ve tekmelemesi nedeniyle de insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağını ihlal ettiğine hükmetti. Ayrıca tazminat kararı da verildi.

Öte yandan Anayasa Mahkemesi İkinci Bölüm, İstanbul’da 1 Mayıs eylemine katılmak isterken polis müdahalesiyle karşı karşıya kalan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Bölüm ayrıca Çerkezoğlu’na yapılan eylemin kötü muamele olduğuna karar varar verdi.