Gündem
08 Nis 2022 20:20 Son Güncelleme: 08 Nis 2022 20:22

AYM 6 gazetecinin Libya şehidi haberlerine ilişkin başvurularını reddetti

Anayasa Mahkemesi, Libya haberleri nedeniyle iki ayrı davada 6 gazetecinin tutuklanmasıyla ilgili hak ihlali başvurusunu reddetti.

Deutsche Welle Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi, “Libya’daki MİT şehidi” haberi nedeniyle gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel’in arasında bulunduğu beş gazetecinin tutuklanmasına ilişkin yapılan bireysel başvuruyu “kabul edilemez” buldu. Mahkeme, gazeteci Müyesser Yıldız’ın ise Ankara’da Libya haberleri nedeniyle tutuklanmasında ise hak ihlali olmadığına hükmetti.

 Anayasa Mahkkemesi, 7 Nisan’daki Genel Kurul toplantısında gazetecilerin hukuka aykırı tutuklandığı iddiasına ilişkin iki başvuruyu görüştü. “Libya’daki MİT şehidi” haber ve paylaşımı nedeniyle gazeteciler Murat Ağırel, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik ve Aydın Keser, “tutuklama tedbirinin hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği”ni iddia etmişti.

 Başvurunun esasına girmeyen mahkeme, oyçokluğuyla iddiaların “açıkça dayanaktan yoksun olması” gerekçesiyle başvuruyu kabul edilemez buldu .Mahkeme, dünkü toplantısında gazeteci Müyesser Yıldız’ın da başvurusunu ele aldı. Yıldız başvurusunda “hakkında uygulanan tutuklama tedbiri nedeniyle ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği”ni kaydetti.

 Yıldız’ın başvurusunu “kabul edilebilir bulan” AYM; daha sonra başvurunun esasını görüştü. Mahkeme, oyçokluğuyla Yıldız’ın haklarının ihlal edilmediğine hükmetti.