Gündem
07 Şub 2016 18:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:20

Aylin Nazlıaka "Atatürk resmini indirdi" dediği kişiyi açıkladı!

CHP'yi sarsan "Atatürk portresini indiren milletvekili" skandalında gelişmeler yaşandı.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Meclis’te Atatürk fotoğrafının indirilmesi olayıyla ilgili, CHP Parti Meclisi (PM) tarafından “kesin ihraç” talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edildi. Nazlıaka’nın fotoğrafı indiren isim olarak Ankara Milletvekili Necati Yılmaz’ı işaret ettiği iddia edildi. Nazlıaka’nın, bu ismi PM toplantısında dile getirmese de, daha önce Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na ilettiği belirtildi.

CHP PM, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında Genel Merkez'de olağanüstü toplandı. Toplantıda, CHP’li bir milletvekilinin Meclis’teki odasından Atatürk fotoğrafını indirdiği iddiasını ortaya attığı gerekçesiyle, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın “tedbirli olarak partiden kesin ihracı” istemiyle YDK’ya sevki görüşüldü. PM’de kapalı yapılan oylamada, Nazlıaka, 54 oyla YDK’ya sevk edildi. 4 PM üyesi ise ret oyu verdi.

CHP’DEN AÇIKLAMADA: “ASILSIZ VE GERÇEĞE AYKIRI İDDİALAR ORTAYA ATARAK”

CHP’den yapılan yazılı açıklamada da, “CHP’li bir milletvekilinin TBMM makam odasının duvarındaki Mustafa Kemal Atatürk resmini indirdiğine ilişkin, asılsız ve gerçeğe aykırı iddialar ortaya atarak, CHP’nin kamuoyunda tartışılmasına neden olan Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Aylin Nazlıaka’nın, parti tüzüğünün 68/A ve F ile 70/A-a-b hükümleri uyarınca tedbirli olarak kesin ihraç istemeyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmesine karar verilmiştir” denildi.

Parti tüzüğünün söz konusu hükümleri, “Programa ve tüzük kurallarına, kurultay ve yetkili organ kararlarına aykırı davranmak”, “Partide aldıkları görev ve sorumlulukla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak” suçlarını içeriyor.

CHP YDK’nın ise en geç 4 ay içinde Nazlıaka hakkında kararını vermesi gerekiyor. YDK, kararını verene kadar Nazlıaka hiçbir parti faaliyetine katılamayacak.



ANKARA MİLLETVEKİLİ NECATİ YILMAZ KONUŞTU

Öte yandan edinilen bilgiye göre, Nazlıaka’nın fotoğrafı indiren isim olarak Ankara Milletvekili Necati Yılmaz’ı işaret ettiği iddia edildi. Nazlıaka’nın, bu ismi PM toplatısında dile getirmese de, daha önce Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na ilettiği belirtildi.

PM toplantısında ise, Yılmaz iddialara açıklık getirmek üzere, “benim adım karıştı, söz almak istiyorum” diyerek, konuşmak istedi. Bunun üzerine Nazlıaka’nın, Yılmaz’ın “siz de kalın” demesine karşın toplantıyı “ağlayarak” terk ettiği ifade edildi. Nazlıaka’nın toplantıdan ayrılmasının ardından Yılmaz kürsüye çıkarak, elindeki fotoğraf ve Meclis kayıtlarıyla söz konusu iddianın gerçeğini yansıtmadığını anlattı. Yılmaz, Meclis’ten fotoğrafın sökülmediğine dair aldığı teknik raporu da PM üyelerine gösterdi.

PM'DE YAŞANANLAR

CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında Genel Merkezde olağanüstü toplandı. CHP’li bir milletvekilinin Meclis’teki odasında Atatürk fotoğrafının indirilmesi olayıyla ilgili, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın, “tedbirli olarak kesin ihraç istemiyle” disipline sevk edilmesi talebini görüşmek üzere toplanan PM, yaklaşık 4 saattir süren toplantının ardından kararını verdi. Nazlıaka, “tedbirli olarak kesin ihraç istemiyle” disipline sevk edildi.

Toplantıya katılan Nazlıaka da, genel merkezden ayrılırken gazetecilere açıklamada bulundu.

“OLAY DOĞRU, İSİM AÇIKLAMAM KONUSUNDA BASKI YAPILDI”

Toplantıda bu zamana kadar, hemen hemen bütün PM üyelerinin görüşlerini dile getirdiklerini belirten Nazlıaka, “Üzerime isim açıklamam konusunda çok yoğun bir baskı yapıldı ve isim açıklamadığım takdirde bu konunun inanılırlığı konusunda bir sorgulama yapıldı. Bu olay ismimim ‘Aylin Nazlıaka’ olduğu kadar gerçektir. Ancak olayın daha sonrasında basına servis edilişi ve basında işlenişiyle ilgili yön değiştirmesi maalesef algısal boyutuyla gerçekleştirilen olay arasında fersah fersah fark yaratmıştır. Yani olay olmuştur ama bunu yapan arkadaşımız, daha öncesinde basın açıklamasında söylediğim gibi bir Atatürk düşmanlığı amacıyla bunu gerçekleştirmemiştir” dedi.

“BİR KAR TANESİ ÇIĞA DÖNÜŞTÜ”

CHP’nin kurucu iradeye, liderine, bağımsızlığın kurucusu, Cumhuriyetin mimarı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bağlı olduğunu, bütün milletvekillerinin de bu bağlılığı devam ettirdiğini ifade eden Nazlıaka, şunları söyledi:

“Olay basına servis edildikten sonra yanlış yönlendirilmiş ve bu süreç içerisinde maalesef kurumsal boyutta bu iletişim sorunu ele alınamamış ve bu iletişim sorunu nedeniyle bir kar tanesi büyüyüp kocaman, kocaman bir çığa dönüşmüştür. Ben CHP’nin böyle bir çığın altında ezilmesini elbette ki istemem. Ancak bu olayın iyi yönetilememiş olmasının tamamıyla benim üzerime yüklenmesini de doğru bulmuyorum.

DREYFUS ÖRNEĞİ

Kişinin ismini açıklamam ise kişiyi korumakla ilgili değil, ilkesel bir duruştur. Bu ilkesel duruşlar belki bugün anlaşılamayabilir ama tarih bu ilkesel duruşları değerlendirecektir. Dreyfus da örneğin, daha öncesinde yanlış bir şekilde yargılanmıştı ama tarih ona karşılığını verdi. Ben bundan sonra da üyeliğim koparılsa bile CHP ve CHP’nin her bir üyesi için çalışmaya devam edeceğim. Çünkü benim partililerimle aramda koparılmaz bir gönül bağı vardır. Beni buraya taşıyan kişiler partilerimdir. Yani ben önseçimle seçilmiş ve PM’ye de yine delegelerimizin oyuyla gelmiş olan bir milletvekili olarak bundan sonra CHP milletvekili olmasam da yine onların gönüllerinde bir milletvekili olarak onlar için hizmet edeceğim. Çünkü aramızdaki bu bağ alsa ve asla koparılabilir değildir. Ben CHP ailesinin her bir mensubuyla bundan sonra da tasa ve kıvançta bir olmayı sürdüreceğim.”