Dünya
22 Ağu 2023 18:31 Son Güncelleme: 22 Ağu 2023 18:33

Ay'ın karanlık yüzünde ürpertici keşif!

Çin'in Chang'e-4 görevinin keşif aracı, bilim insanlarının Ay'ın uzak yüzünün derinliklerindeki "gizli" yapıları görüntülemesini sağladı.

Yutu-2 keşif aracı, Ay yüzeyinin altındaki yapılardan geri yansıyan ve görüş alanının dışında kalan ses yankılarını dinleyerek Ay yüzeyinin derinliklerini görüntüleyen Ay Delici Radar (Lunar Penetrating Radar/LPR) aracılığıyla bu keşfin yapılmasını sağladı.

Independent Türkçe'nin haberine göre aynı keşif aracı ve görevin iniş aracı 2019'da Ay'ın uzak tarafına, yani Dünya'nın aksi yönüne dönük yüzüne iniş yapan ilk insan yapımı aygıtlar olarak tarihe geçmişti.

Bilim insanları geçmişte keşif aracının zemin delici radarını (Ground Penetrating Radar/GPR) kullanmıştı ancak bu önceki çabalar Ay yüzeyinin yalnızca ilk 40 metresinin haritalanmasını sağlayabilmişti. Bu yeni keşifse yaklaşık 300 metre derinlikteki "gizli" yapıları keşfetti.

Yeni veriler, Ay yüzeyinin altındaki ilk 40 metrenin toz, toprak ve kaya katmanlarından oluştuğunu gösteriyor.

Radar analizi büyük bir cismin Ay yüzeyine çarpmasıyla oluşan gömülü bir kraterin varlığını da ortaya çıkardı ve Ay'ın altındaki eski lav akıntılarının haritalanmasını sağladı.